به گزارش خبرگزاری شبستان، کتاب «مسجد کبود» (فیروزه اسلام) به کوشش غلامرضا سحاب و محمدهادی خسروی در 40 صفحه، شمارگان یکهزار نسخه و بهای 20 هزار تومان از سوی انتشارات «دنیای جغرافیای سحاب» منتشر شده است.
کتاب «مسجد کبود» (فیروزه اسلام)، مجموعهای از تصاویر رنگی و توضیحی مختصر از آنهاست که با استفاده از برخی منابع کمیاب مانند سفرنامهها، نقشهها، عکسها و تصویرهای بنا در دورههای مختلف تاریخی تدوین شده است.
در این کتاب تلاش شده تا با نگاه جامع و اجمالی مسجد کبود تبریز که در دوره ابوالمظفر جهانشاه بن قرایوسف قراقویونلو ساخته شده است، بررسی شود. در ابتدای کتاب، محل فعلی مسجد در نقشه تبریز و عکسهای گذشته تا به امروز این بنا را به تصویر میکشد و در بخش بعدی نیز به مقایسه عکسهای گذشته این بنا با آنچه مرمت شده است، میپردازد.
در بخش آخر کتاب «سایت موزه عصر آهن تبریز» که در کنار این اثر واقع شده آمده است. همچنین کتاب با نیمنگاهی به سبک معماری بنا، نحوه کاشیکاری، نقوش و نگارههای بهکار رفته در این اثر، آنها را بهصورت اجمالی بررسی میکند.
کتاب براساس یکسال کار پژوهشی و میدانی گردآوری شده و هدف از گردآوری این مجموعه الگوسازی در نوشتن اینگونه تاریخنامههای تصویری بهشمار میآید. در واقع در این کتاب علاوه بر زیباشناسی این مکان، پیشینه تاریخی آن را بهصورت تصویری در اختیار مخاطب قرار داده است.
قطع کتاب به اندازه، شکل و رنگ لاجوردی یک قطعه کاشی مسجد کبود آماده شده تا بهصورت نمادین خواننده را به آن فضا بکشاند. همچنین تلاش شده عکسهای درون مسجد با همان زاویهای گرفته شود که عکاس آلمانی «فردریش زاره» در 1901میلادی آنها را گرفته تا خواننده قادر به مقایسه عکسهای قدیمی و جدید در کنار هم باشد. در کنار عکسها درباره موضوع و آیههای قرآنی که در کاشیها به کار رفته و رنگ کاشیها توضیحهای لازم آورده شده است.
علاقهمندان این دسته کتابها پژوهشگران امر مرمت و بازسازی، همچنین دانشجویان رشته معماری و علاقهمندان به گردشگریهای تاریخیاند. این کتاب تجربه جدیدی در کتابهای حوزه تاریخ، جغرافیا و معماری برای بناهای تاریخی بهشمار میآید.
پایان پیام/
نظر شما