خبرگزاری شبستان: آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز جمعه اعلام کرد که مذاکرات با تهران را درباره برنامه هستهای ایران در ماه آینده از سر میگیرد. گیل تودر، سخنگوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز جمعه در ایمیلی به خبرگزاری فرانسه اعلام کرده است آژانس بینالمللی انرژی اتمی و ایران توافق کردهاند که در تاریخ 13دسامبر (23 آذرماه) مذاکرات بیشتری در تهران داشته باشند. به گفته وی هدف از این مذاکرات تکمیل رویکردی ساختاری برای حل موضوعات باقیمانده مربوط به برنامه هستهیی ایران است. خبرگزاری فرانسه در ادامه گزارش خود آورده است که آژانس بینالمللی انرژی اتمی در راستای جلب همکاری بهتر ایران در زمینه مطالعات ادعایی تلاش می کند و نیز خواستار دسترسی به سایت پارچین است.
ماجرای هسته ای ایران در حال حاضر بدین گونه است که آخرین دور مذاکرات در ماه اوت انجام شده است و اکنون 3 سویه در این میان مطرح میباشند. موضع ایران، آمریکا و اتحادیه اروپا را در تحلیل ماجرای هسته ای ایران در نظر داشت.ایران به عنوان عضو ان.پی.تی همواره اشاره داشته است که در راستای استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای با آژانس همواره همکاری داشته است و به همه تعهدات خود در این زمینه پایبند است. آمریکا نیز که پیش از این با اشاره به قائل بودن به دیپلماسی و گفتگو موضوع را پیگیری می کرده است در نهایت با لجاجت ها خاص و بی منطق خود و افزایش تحریم ها گفتمان سیاسی بودن پرونده هسته ای ایران و بن بست پیگیری حقوقی آن از سوی ایران کماکان زنده نگه داشته است.اوباما که اکنون چهار سال دیگر در کاخ سفید را پیش روی خود می بیند همچنان بر طبل تحریم ها بر سر مساله هسته ای ایران می کوبد و در این میان آنچه مثل قبل نادیده انگاشته می شود برحق بودن ایران در استفاده صلح آمیز از این انرژی در منطقه ای می باشد که رژیمی چون اسرائیل که مدام در پر تهدید دیگر کشورهای منطقه است دارای سلاح های هسته ای است بی آنکه بخواهد به سازنان یا کشوری پاسخگو باشد.
اتحادیه اروپا نیز که از قبل تحریه های ایران لطماتی دیده است در عمل نشان داده که آنها بهدنبال طولانی شدن تحریمها نیستند زیرا تحریم سبب کاهش منافع اقتصادی اتحادیه اروپا میشود و تداوم و نیز افزایش تحریم میتواند بیاعتمادی میان ایران و غرب را افزایش دهد. البته در این میان مواضع چین و روسیه نیز دارای اهمیت است که در بحث تحریمهای سخت، کاملا مشخص کردند که تا حدی حاضرند با شورای امنیت همراهی داشته باشند اما بر ادامه مذاکرات تاکید دارند.
مسئله مهم در شرایط فعلی، اعتمادسازی متقابل و ابتکار عمل در ارائه راهحلهای مورد رضایت نسبی دوطرف است. دوطرف همچنین باید دستورالعمل مشخصی را تدوین کنند تا براساس آن بتوانند به توافق برسند.البته باید از مذاکرات قبلی درسهایی گرفت و با واقعبینی و درک درست ، مشاهده کردکه محدودیتهای مذاکرات قبلی چه بوده است که منجر به موفقیت نشده است.در این میان در کنار پیگیریها وتلاش های ایران با وجود بر حق بودن در زمینه استفاده صلح آمیز از این انرژی و اثبات صلح آمیز بودن آن ،لجاجت ها و رفتارهای غیر منطقی از طرف های مقابل دیده می شود که رسیدن به نتیجه مطلوب مستلزم کنار گذاشتن چنین رفتارهایی است.
نویسنده: اقدس اقبال
پایان پیام/
نظر شما