به گزارش خبرگزاری شبستان، کلان پروژه "انقلاب اسلامی ایران" از جمله کلان پروژه های گروه علوم سیاسی پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی است که به مدیریت عبدالوهاب فراتی پیگیری و اجرا می شود.
بنابراین گزارش، در بیان هدف و ضرورت این کلان پروژه آمده است: انقلاب اسلامی ایران از اولویتهای موضوعی گروه علوم سیاسی است که بخشی از تحلیل ها و تبیینهای سیاسی ایران معاصر را برعهده دارد.
بدون تردید، انقلاب اسلامی به مثابه یک رویداد جدید، واجد مباحث و مدلولات بسیاری است که هنوز به خوبی مورد بررسی قرار نگرفتهاند؛ هنوز هم مباحث درجه اول و درجه دومی از انقلاب اسلامی وجود دارد که نیازمند مطالعات مهمی به ویژه از منظر دینی اند که تبعاً تبیین و تحلیل آنها می تواند در تقویت و گسترش ایده و آرمان های انقلاب اسلامی مساعدت نماید. به همین دلیل، این کلانپروژه میکوشد ابعادی از این رویداد را که کمتر مورد توجه قرار گرفته است را مورد بررسی قرار دهد.
این گزارش می افزاید: در راستای اهداف نظری این کلان پروژه می کوشد تحولات مفهومی و عینی را که در بستر گفتمان انقلاب اسلامی رخ داده و یا می دهد را مورد مطالعه و بدین گونه ظرفیت ها و امکانات این گفتمان را در چشم انداز آینده ترسیم نماید و همچنین در حوزه اهداف کاربردی، این کلان پروژه ضمن بررسی مباحث کمتر مورد تأمل قرارگرفته، انقلاب اسلامی تلاش می کند چشم انداز آینده انقلاب اسلامی در مقبال تهدیدات، فرصت ها و آسیب های فراروی آن قرار دارد را ترسیم کند.
همچنین در مورد تبیین نقشه و گستره کلان پروژه نیز بیان شده است: انقلاب اسلامی، عنوانی است که از منظرهای مختلفی مورد مطالعه قرار گرفته است که این منظرها که عبارتند از: رویکردهای تاریخی، اندیشه ای و جامعه شناسی سیاسی. که هر کدام از رویکرهای یاد شده می کوشند از زوایای متفاوتی به بررسی ابعاد مختلف این پدیده بپردازند.
همچنین در کنار چنین رویکردهایی، اساساً خود انقلاب اسلامی، واجد مباحث درجه اول و دومی است که پرداختن به آنها ابعاد تازه تری از آن را برجسته تر می سازد.
در این راستا مباحث درجه دوم انقلاب اسلامی را که می توان در ذیل فلسفه انقلاب اسلامی جای داد، دربرگیرنده چهار نوع گفت و گو است که عبارتند از مبادی تصوری و تصدیقی انقلاب اسلامی، روش شناسی انقلاب اسلامی، مطالعه تطبیقی انقلاب اسلامی با سایر انقلاب ها و تاریخ انقلاب اسلامی.
علاوه بر این، بخش دیگری از مباحث انقلاب اسلامی مربوط به مباحث درجه اول انقلاب است که می کوشند عناصر هویت دهنده انقلاب اسلامی را مورد ارزیابی و تحلیل قرار دهند. بدون تردید، بخشی از این رسالت از مسیر تحلیل اندیشه های کارگزاران انقلاب اسلامی به ویژه رهبر فقید انقلاب، حضرت امام خمینی(ره) به دست می آید.
گذشته از چنین گفت و گوهایی، اساساً انقلاب اسلامی به مثابه یک گفتمان جدید بر مفاهیم و تحولات بسیاری تأثیر نهاده و سرنوشت پاره ای از پدیده ها را عوض کرده است. این تأثیرات که حوزه گسترده ای از مسائل، مفاهیم، تحولات و جنبش ها و ... را دربر می گیرد، نیازمند مطالعات مهمی است تا بخشی از کلاف انقلاب اسلامی را که در حال بازشدن است را مورد تبیین قرار دهد. با این همه، این انقلاب طی سه دهه از حیاتش، درگیر آفت ها و تهدیدات بسیاری شده که تمرکز بر آن، فرصتی است برای رفع آن چه تن انقلاب اسلامی را رنجور می سازد.
بنابراین اگر مطالعاتی از این دست صورت نگیرد معمولاً یک آسیب به مرور زمان بیش از آن که به فرصت تبدیل گردد به تهدیدی جدی مبدل می شود. بدین ترتیب می توان از چند محور مهم در باب انقلاب اسلامی سخن گفت و از آنها در کلان پروژه تأثیر پذیرفت.
نخست، فلسفه انقلاب اسلامی؛ از قبیل؛ روششناسی انقلاب اسلامی، تاریخ انقلاب، مقایسه انقلاب اسلامی با سایر انقلابات مبادی تصوری و تصدیقی انقلاب اسلامی
دوم، هویت و سرشت انقلاب اسلامی؛ از قبیل؛ مدلولات معرفتشناسی و کلامی انقلاب اسلامی، آرمانهای انقلاب اسلامی و اهداف انقلاب اسلامی
سوم، آینده انقلاب اسلامی؛ از قبیل؛ انقلاب اسلامی و نظریه پایان تاریخ، انقلاب اسلامی و تمدنسازی و انقلاب اسلامی و آینده جنبشهای اسلامی
و نهایتا مسائل و چالش های فراروی انقلاب اسلامی.
پایان پیام/
نظر شما