امام خمینی؛ تیتر ماندگار بر صفحه دل ها

دبیر سرویس اجتماعی روزنامه اطلاعات در دوران انقلاب می گوید: ابعاد چند گانه شخصیت امام راحل به گونه ای است که هیچ گاه از صفحه دل ها پاک نمی شود.

خبرگزاری شبستان : روزهای اوج انقلاب در بهمن 57 و قله آن دردهه فجر برای تمامی افرادی که آن روزها را درک کرده اند سرشار از خاطرات و یادهای شورانگیز است .البته کسی که خود در بطن و عمق حوادث و جریانات حضور داشته به صورت طبیعی خاطرات بیشتری دارد. حال اگر این شخص کسی مانند دبیر سرویس اجتماعی روزنامه اطلاعات در دوران انقلاب باشد آن خاطرات جذاب تر و خواندنی تر خواهد بود. در روزهای گرامیداشت پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی، برای شنیدن خاطرات بیژن نفیسی با وی به گفت و گو نشستیم . متن زیر گزیده ای از گفت و گوی دبیر سرویس اجتماعی روزنامه اطلاعات با سرویس اجتماعی خبرگزاری شبستان است.
 

نفیسی با اشاره به تیتر روزنامه اطلاعات در روز فرار شاه از ایران گفت: تیتر" شاه رفت " قشنگ ترین و مهمترین تیتر صفحه اول روزنامه اطلاعات بود. مسوولان این روزنامه که پیش بینی می کردند شاه در آستانه رفتن از ایران است، می کوشیدند از طریق خبرنگاری که در فرودگاه مهرآباد حضور داشت، در جریان فرار شاه از کشور قرار گیرند. زمان دقیق این اقدام شاه را اعلام نمی‌کردند زیرا ممکن بود انقلاب ابعاد تازه‌ای پیدا کند اما زمزمه‌هایی از رفتن شاه به گوش می رسید.
 

از دیدگاه نفیسی ارائه اخبار در دوران انقلاب بسیار گسترده بود و همه اخبار برای روزنامه نگاران غیر منتظره ومهم جلوه می کرد زیرا دیگر این رویداد تکرار نمی شد وبه دلیل این که انقلاب در مرکز رویدادهای جهان بود تمام اخبارو رویدادهای آن با جزییات ارایه می شد.
 

حال و هوای امروز را مدیون زحمات خبرنگاران آنقلاب هستیم
 

سر دبیرفعلی روزنامه اطلاعات با یادآوری خاطرات خود در زمان پیروزی انقلاب در خصوص جایگاه ارزشمند خبرنگاران اظهار کرد: جایگاه خبرنگاران دوران انقلاب با ارزش و مهم است. در سالگرد انقلاب هر ساله روز شمار انقلاب از طریق روزنامه اطلاعات سال 58-1357 تجدید چاپ می شود و جوانانی که آن زمان به دنیا نیامدند با نگاه کردن به این صفحات متوجه حال و هوای آن دوران می شوند که همه آنها نتیجه زحمات خبرنگاران انقلاب در نقل رویدادهای آن دوران است.
 

نفیسی با تقدیر از تلاش گسترده خبرنگاران ،وظیفه آنان را وظیفه مشخص و مقدس دانست و افزود: خبرنگاران باید رویدادها را درست و دقیق و بدون هیچ گونه تحریف منتشر کنند.
 

نفیسی در پاسخ به این سئوال که چرا هیچ خبرنگار (داخلی و خارجی) نتوانست شخصیت امام(ره) را به چالش بکشاند، اظهار کرد: شخصیت امام(ره) به دلیل ابعاد مختلف (مذهبی، سیاسی، عرفانی و ...) توانست مرکزیتی را در انقلاب ایجاد کند چون مجموعه ای از ابعاد گوناگون به همین سادگی در یک فرد جمع نمی شود، بدین خاطر ابعاد چندگانه شخصیت امام(ره) موجب تمایز ایشان از سایر افراد دیگر شد و نتوانست زمینه های گوناگون چالش را بوجود آورد.
 

آغاز به کار مجدد مطبوعات با ارائه سخنان موافق امام (ره)
 

دبیر سرویس اجتماعی روزنامه اطلاعات در دوران انقلاب، در رابطه با دیدگاه امام در مورد رسانه ها، گفت: زمانی که حکومت نظامی ایجاد شد، مطبوعات به دلیل عدم آزادی عمل دست به اعتصاب زدند که به مدت 2 ماه به طول انجامید. آن زمان امام (ره) در "نوفل لوشاتو" بودند و با ارائه نظر موافق خود نسبت به کار مطبوعات، روزنامه ها در داخل کشور دوباره آغاز به کار کردند و رویدادهای انقلاب را پوشش دادند و دیگر آن که امام راحل با بیان جمله " تلویزیون یک دانشگاه است " اهمیت و عمق تاثیر گذاری رسانه را بر جامعه نشان دادند.
 

وی افزود: رسانه ها رویدادهای انقلاب (راهپیمایی، تظاهرات و سخنرانی) را بازتاب می دادند و روزنامه ها آنچه در درون کشور به وقوع می پیوست را در صفحات خود انعکاس می دادند. البته در آن دوران گستره رسانه ها به صورت امروزی نبود، ما سیستم ماهواره و اینترنت نداشتیم با این وجود به پوشش اخبار می پرداختیم .
 

نفیسی با اشاره به این مطلب که روزنامه اطلاعات از قدیمی ترین روزنامه در کشور محسوب می شود، تصریح کرد: روزنامه اطلاعات بدلیل این که قدیمی ترین روزنامه در کشور بود و گسترده ترین روزنامه از نظر تشکیلات خبری (دفاتر نمایندگی) محسوب می شد ، ازپوشش خبری وسیع و گسترده ای بر خوردار بود.
 

انتشار همزمان مصاحبه اختصاصی امام (ره) در ایران و ایتالیا
 

سردبیر فعلی روزنامه اطلاعات، با بررسی وضعیت رسانه های داخلی در دوران انقلاب گفت: روزنامه های داخلی به آن صورت با امام (ره) ارتباط مستقیم نداشتند و زمانی که ایشان به ایران آمدند. مصاحبه اختصاصی امام راحل با خانم" اوریانا فالاچی" که خبرنگار ایتالیایی از روزنامه" کویررادلاسرا" بود، بازتاب گسترده ای در سراسر دنیا پیدا کرد.
 

وی خاطر نشان کرد: آن دوران نسخه منتشر شده از این مصاحبه در ایتالیا در روزنامه "کویررادلاسرا "با خط هواپیمایی به تهران رسید و روزنامه ی اطلاعات از مترجمی که در زمان مصاحبه حضور داشت خواست تا به دلیل حضور ذهنی از نواقدام به ترجمه مصاحبه کند و هم زمان در یک روز این مصاحبه اختصاصی با امام (ره) در ایران و ایتالیا منتشر شد.
 

روزنامه های کیهان و اطلاعات در اطلاع رسانی رویدادهای انقلابی موفق عمل کردند
 

نفیسی نقش روزنامه های کیهان و اطلاعات را در انتقال اخبار انقلاب موثر دانست و افزود: در آن دوران تعداد روزنامه ها بسیار محدود بود . ما سه روزنامه به نام های" آیندگان، کیهان و اطلاعات " داشتیم اما اطلاع رسانی بیشتر، معطوف به روزنامه کیهان و اطلاعات بود واین دو روزنامه فعالیت اساسی برای پوشش خبری داشتند.
 

وی در پاسخ به این سوال که آیا روزنامه ای مخالف با جریان انقلاب در آن دوران وجود داشت، بیان کرد: شرایط آن دوران طوری بود که روزنامه های مخالف نمی توانستند منشر شوند و سایر روزنامه ها سعی می کردند در مسیر انقلاب حرکت کنند، همچنین پاره ای از احزاب و جمعیت ها نشریه هایی منتشر کردند که حول تفکرات، نقطه نظرات خودشان بود و تنها مخاطبان خاص را پوشش می دادند و مخاطب عام نداشتند.

 

پایان پیام/

 

کد خبر 19315

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha