به گزارش خبرگزاری شبستان، آیت الله علوی بروجردی در دیدار کشیشانی از مذهب پروتستان و کاتولیک و جمعی از اساتید دانشگاه و معلمان کشور آلمان که در کتابخانه آیت الله بروجردی انجام شد، گفت: ادیان الهی در دنیای امروز، از جمله اسلام و مسیحیت دارای اهداف و رسالت های مشترکی هستند.
استاد درس خارج حوزه علمیه قم گفت: مسیحیت نیز دارای ارزش های متعالی است که ما از طریق کتاب آسمانی خودمان به این ارزش ها رسیده ایم و همچنین رسول گرامی اسلام و ائمه طاهرین(ع) بر این ارزش ها تکیه کردند. امام باقر و امام صادق (ع) بعضی از احادیث و سخنان خود را از حضرت مسیح نقل می کنند که عیسی بن مریم این گونه فرموده است.
وی افزود: امروز شاهد هستیم که در دنیا در عرصه های مختلف از جمله سیاست و زندگی اجتماعی، اخلاق و فضیلت حاکم نیست در حالی که اسلام و مسیحیت در طول تاریخ به فضائل اخلاقی دعوت کرده اند، ما و شما در طول تاریخ با افرادی مواجه بودیم که ادعای صلح طلبی داشتند، اما خشونت را ترویج می کردند؛ و یا کسانی بودند که مذهب را وسیله ای برای اهداف غیر مقدس قرار می دادند. در حالی که ما می دانیم مسیحیت مبری از این مسائل است و شما نیز باید توجه داشته باشید که اسلام غیر از این خشونتی است که گروه هایی نظیر طالبان مرتکب می شوند.
استاد حوزه علمیه قم در ادامه گفت: ما انسان ها هر مقدار که در علوم پیشرفت کنیم که این پیشرفت در عصر ما حیرت انگیز است و خیلی بیش از این ها علوم پیشرفت خواهد کرد، باید بدانیم هرچه انسان بیشتر پیش برود، نیاز او به اخلاق و فضیلت جویی نیز بیشتر می شود؛ بنابراین می توانیم در مسیر هدایت و راهنمایی انسان برای آینده روشن و همراه با صلح، دوستی، برابری و عدالت میان تمام انسان ها با هم تلاش کنیم. ما امکان سازگاری با همه مذاهب را داریم و در گذشته نیز رابطه تنگاتنگی با مسیحیت داشتیم.
ماجرای حضور آیتالله بروجردی در تشییع جنازه یهودیها
آیت الله علوی بروجردی با اشاره به ارتباط کریمانه آیت الله بروجردی با اقلیتهای دینی گفت: برخی از یهودیان که اکنون در بروجرد ساکن هستند برای من نقل کردند در بروجرد تعداد زیادی یهودی زندگی می کردند که در حال حاضر نیز زندگی می کنند... مرحوم آیت الله بروجردی نیز در آن زمان در بروجرد بودند، در فاصله میان محله یهودی نشین با قبرستان یهودی ها، محلات مسلمان نشین واقع شده بود. وقتی یک نفر یهودی فوت می کرد، هنگام تشییع جنازه باید از محله مسلمان نشین عبور می کردند تا به قبرستان برسند، بچه مسلمان ها نیز در اثر ناآگاهی به جنازه یهودی ها سنگ می زدند، وقتی این مساله با استحضار مرحوم آیت الله بروجردی(ره) رسید مردم و بچه ها را از این کار نهی کردند، اما آنان گوش ندادند. تا اینکه آیت الله بروجردی(ره) به آنان سفارش کرد، وقتی کسی از شما فوت شد به من اطلاع دهید، لذا خودش به محله یهودی نشین می آمد و همراه جنازه این شخص راه می افتاد و تا قبرستان او را تشییع می کرد. زمانی که آیت الله بروجردی همراه جنازه بود، به احترام این مرجع دینی کسی جرات نمی کرد سنگ بزند، و ایشان این رویه را آنقدر ادامه دادند تا این رفتار سبک از ناحیه بچه ها ترک شد یهودیها نیز این مساله را جبران کردند؛ و در تشییع جنازه مرحوم آیتالله بروجردی حضور چشمگیری داشتند.
وی افزود: مرحوم آیت الله بروجردی برای آلمانی ها آشنا و شناخته شده است، چرا که ایشان مسجد و مرکز اسلامی هامبورگ را بنا کردند و مرحوم آقای محققی از طرف ایشان برای سرپرستی مسلمانان در هامبورگ حضور داشت. در آن زمان تعداد ایرانی های مقیم هامبورگ به سی یا چهل هزار می رسید. از آیت الله بروجردی خواستند مسجدی در هامبورگ بسازند و ایشان مقدمات ساخت مسجد و مرکز اسلامی را فراهم کردند و این مسجد عظیم و زیبا ساخته شد. من از آقای محققی شنیدم، آیت الله بروجردی به من سفارش کردند که در بیمارستان ها از مریض ها عیادت کن و به زندان ها برو و از زندانی ها احوالپرسی کن اگرچه مسلمان نباشند. وقتی با تعجب من مواجه شدند گفتند: کسی که درد می کشد یا کسی که گرفتار است، مسلمان و مسیحی ندارد، اینان انسان هستند. سپس فرمایش امیرالمومنین را برای من خواندند که امیرالمومنین در نامه خود به مالک اشتر سفارش کردند: ای مالک کسانی که تو بر آنها حکومت می کنی یا برادر دینی تو هستند که با تو هم دین و هم کیش اند و یا مانند تو انسان اند و در خلقت با هم شریک هستید.
من به همان حدی که از یک مسلمان دفاع می کنم از زندگی یک یهودی نیز دفاع می کنم
آیت الله علوی بروجردی در پاسخ به این سئوال که آیا مسئولین جمهوری اسلامی ایران مانند پدربزرگ شما با اقلیت های دینی برخورد می کنند؟ تصریح کرد: یهودی مانند مسلمان و مسیحی حق حیات و زندگی دارد. امروز من به عنوان روحانی مسلمان و شیعه به همان حدی که از یک مسلمان دفاع می کنم از زندگی یک یهودی نیز دفاع می کنم. اما باید به یک نکته توجه داشته باشید، قطعا نظر مسئولین ما، یهودی کشی نیست بلکه می گویند: کشوری در تاریخ به نام فلسطین وجود داشت و عده ای مهاجر به این کشور آمدند و مردم این کشور را بیرون ریختند و خودشان در آنجا ساکن شدند و کشوری نژاد پرست تشکیل دادند. در این کشور فلسطین مسلمان و مسیحی شهروند درجه دوم تلقی می شوند. مسئولین ما می گویند: این نظام نژاد پرست باید به هم بریزد و نظام و حکومتی تشکیل شود که یهودی، مسلمان و مسیحی در کنار هم زندگی کنند. رهبر معظم انقلاب نیز فرمودند: در فلسطین همه پرسی برگزار شود و همه در کنار هم با حقوق برابر و مساوی زندگی کنند. یعنی برای فلسطینی ها که مردم اصلی این سرزمین هستند، به اندازه یهودی هایی که مهاجرت کردند و به زور وارد این سرزمین شدند، حقی قائل شوند.
آیت الله علوی بروجردی با اشاره خشونت ها و اختلافات میان کشورها گفت: مشکلاتی که در هر کشور یا بین کشورها به وجود می آید، باید منشا و اساس این مشکلات را جستجو و پیدا کرد. شما به تاریخ آلمان و جنگ جهانی دوم کاملا آشنا هستید، اتفاقی پیش آمد که امروز شما آن حرکت را قبول ندارید، ما تنها از منظر و دیدگاه هیتلر به مردم آلمان نگاه نمی کنیم، آلمان یک کشور بسیار بزرگ و دارای تمدن بسیار سابقه دار است.
از نظر اسلام و دیگر ادیان الهی، انسان ها در زندگی دارای حقوقی هستند
وی خطاب به شخصیت های فرهنگی و دینی آلمانی گفت: ما از شما این توقع را داریم که به درد دل و سخن ما هم گوش دهید. شکی نیست می دانید، در زمان حکومت شاه حقوق بشر در ایران نقض می شد، اما از کشورهای اروپایی فریادی برای نقض حقوق بشر در ایران نمی شنیدیم، متاسفانه حکومت سابق ایران مورد تجلیل اروپا بود. شما ممکن است از زندان های شاه خبر نداشته باشید، اما ما که خودمان از نزدیک در این زندان ها زندانی بودیم، خبر داشتیم. بعد که مردم ایران بر اساس ارزشهایی که داشتند، انقلاب کردند. اولین قدمی که برای استقبال از مردم برداشتند، تشویق و تجهیز عراق برای جنگ با ایران بود. همه می دانند ما با صدام نمی جنگیدیم و نیز همه می دانند صدام، آدم فاسق و فاسد بود، اما در عین حال کمک های فراوانی از ناحیه آمریکا و شوروی سابق به او می شد. متاسفانه بعضی از کشورهای اروپایی صلاح های شیمیایی به او دادند و ما هنوز در بیمارستانهای تهران و دیگر شهرها بیماران شیمیایی بسیار داریم. بنابراین ما همیشه مورد دشمنی و آزار بودیم و وظیفه داریم در مقابل این هجمه ها از کشور و مردم خود دفاع کنیم. رهبر معظم انقلاب و بزرگان ما فرمودند و ما هم تصریح می کنیم: بمب اتم و سلاح های شیمیایی و تمام وسایل کشتار جمعی که انسان های بی دفاع را به خاک و خون می کشد، از نظر ما غیر مشروع است و هرکسی که از آن ها استفاده کند محکوم است و ما به هیچ صورت تایید نمی کنیم.
استاد درس خارج حوزه علمیه قم تاکید کرد: در جنگ هایی که در صدر اسلام اتفاق افتاده، پیغمبر اسلام و مسلمانان مهاجم نبوده و همیشه در برابر تهاجمات از خود دفاع می کردند. پیغمبر اسلام به افراد خود دستور داد: مواظب باشید به افراد بی دفاع و بچه ها صدمه نرسد، حتی در فرمایشات خود تاکید دارند، درخت میوه دار را قطع نکنید، آبی که شهرها و یا محله ها استفاده می کنند آن را خراب و فاسد نکنید. بنابر نظر اسلام و دیگر ادیان الهی، چه مسلمان و چه مسیحی، انسان ها و مردم در زندگی دارای حقوقی هستند و باید این حقوق رعایت شود، ولی ما این شکایت و اعتراض را داریم که همه کشورها در مقابل حقوق بشر و مساله انرژی هسته ای یکسان دیده نمی شوند، با وجود اینکه بازرسان آژانس و همه می دانند ما بمب اتمی نساختیم و در اختیار نداریم، اما در عین حال شدید ترین تحریم ها در تاریخ دنیا، الان شامل حال ایران است. لذا ما مشکل در مفاهمه و گفتگو داریم و باید قدری بیشتر با هم بنشینیم و حرف های همدیگر را بفهمیم. اگر صحبت از خاورمیانه بدون سلاح های اتمی است نباید اسرائیل هم بمب اتمی در اختیار داشته باشد.
روحانیت شیعه یک حس مسئولیت به مردم خودش دارد
این استاد حوزه در پاسخ به سئوالی درباره رابطه دین و سیاست گفت: آنچه مهم است این است که ما دین و سیاست را چگونه معنا کنیم. سیاستی که به اصطلاح زد و بند باشد، دین از این سیاست جدا و مبرا است. دین ارزش های اخلاقی ثابت است، اما سیاست مجموعه حرکاتی است که متغیر و غیر ثابت است. بنابراین، دین با این سیاست رابطه ندارد. اما آنچه مرحوم آیت الله بروجردی می فرمود، عبارت بود از این که سیاست یک امر تخصصی و برای حفظ منافع کشور لازم می باشد. سیاستمدار باید منافع کشور را حفظ کند و روحانی و دین هم از افرادی که حافظ منافع کشور هستند حمایت می کند. بنابر این معیار، ایشان در سیاست دخالت می کردند، و به همین خاطر گاهی از اوقات با شاه نیز اختلاف پیدا می کردند، به گونه ای که حتی یک بار شاه را تهدید کردند: من از ایران خارج می شوم. اما مردم جمع شدند و شاه از مقصود و کار خود دست کشید. از نظر ما و شرع مقدس اسلام، دین نه به عنوان آقا بالا سر، بلکه به عنوان پدری با محبت است که بالای سر فرزندانش می ایستد و به آنها نگاه می کند و اگر یکی از این فرزندان خطا کند، او را متوجه عمل و اشتباهش می کند. دین یک کنترل برای سیاستمداران است، چرا که اگر سیاستمدار از حلقه دین و اخلاق بیرون بیافتد از هر جنایتکاری، جنایتکارتر خواهد شد؛ لذا باید دین نظارتی بر سیاست داشته باشد. مرحوم آیت الله بروجردی سیاستمداری نمی کردند، یعنی مثلا برای ریاست جمهوری کاندید نمی شدند، اما رفتار سیاستمداران را کنترل می کردند.
به گزارش مرکز خبر حوزه آیت الله علوی بروجردی افزود: روحانیت شیعه یک حس مسئولیت به مردم خودش دارد، لذا روحانیت شیعه در گرفتاری ها پناهگاه مردم است. در زمان میرزای شیرازی مردم پناه به روحانیت آوردند، و ایشان آن فتوای معروف در مورد تنباکو را صادر کردند. در جنگ های ایران و روس مردم به آیت الله سید محمد مجاهد پناه آوردند و ایشان مردم را همراهی کرد. حتی در انقلاب اسلامی ایران مردم به روحانیت پناه بردند و درخواست کمک و یاری نمودند. بنابراین روحانیت شیعه به ناچار باید حقوق این مردم را در نظر بگیرد.
پایان پیام/
نظر شما