به گزارش خبرگزاری شبستان از اهواز، لفته منصوری، مدیر کل نهاد کتابخانه های عمومی خوزستان، امروز(16 آبان) در نشست خبری پیرامون برنامه های هفته کتاب در استان، گفت: نهاد کتابخانه های عمومی در عرصه و فضای عمومی جامعه ایفای نقش کرده و به عنوان عاملی حیاتی در فرآیند توسعه فرهنگی و اجتماعی جامعه مؤثر است و این ویژگی ما را قادر میسازد بر اساس وضعیتهای مختلف از امکانات بخش دولتی و غیردولتی استفاده کنیم.
وی توضیح داد: کتابخانه های عمومی استان یکی از ابزارهای قوی و اصلی در رشد و تعالی فرهنگی استان محسوب می شوند و در ارتقای سرانه مطالعه مفید شهروندان، غنی بخشیدن زندگی فردی و اجتماعی آنها و توسعه ارزش های اجتماعی نقش بسیار پر رنگی را ایفا می کنند.
وی با بیان اینکه حرکت نهاد کتابخانه های عمومی نیازمند شناخت و درک دقیق تغییرات محیطی و پیش بینی آینده است، افزود: این نهاد در حرکت به سوی گسترش فرهنگ کتاب و کتابخوانی، به ویژه سوق دادن اوقات فراغت مردم به خصوص جوانان به مطالعه و مقابله با انواع هجمه های رسانه ای برنامه استراتژیکی را بر اساس بیانات مقام معظم رهبری در مورد کتاب، کتابخوانی و کتابخانه ها، چشم انداز فرهنگ عمومی کشور، قوانین و آئین نامه های نهاد و مطالعات تطبیقی را تهیه و تدوین کرد.
منصوری، تصریح کرد: بر اساس این سند نقش و جایگاه کتابخانه های عمومی در توسعه جامعه، تعامل با نهاد آموزش و نهاد مذهب، کارکردهای آگاهی بخشی و اطلاع رسانی، آموزش و هدایت کنندگی، نحوه به کارگیری فناوری های نوین اطلاعاتی در کتابخانه های عمومی کشور، تعامل و همکاری نهاد با دیگر سازمان ها و نهادهای همسو و همکار و مردمی و نقش کتابخانه های عمومی در تقویت مؤلفه های هویت ملی ایرانیان مورد توجه قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه نهاد کتابخانههای عمومی، سازمان توسعهای برنامهمحور است که موفق شده اهداف کیفی خود را به اهداف کمی تبدیل کند، خاطر نشان کرد: این امر قابلیت توسعه مداوم به نهاد کتابخانه های عمومی را میدهد و آن را در چارچوب مشخصی قرار میدهد.
وی با اشاره به اینکه ما در این نهاد به واسطه سند چشمانداز کتابخانهها و نقشه عمرانی تا سال 1404را تعیین و اهداف خود را به صورت کمی ترسیم و برنامهریزیهای لازم برای دستیابی به آنها را تنظیم کردهایم، بیان کرد: نهاد کتابخانهها بخشی از حوزه تعلیم و تربیت و در کنار نهاد خانواده، مذهب، سیاست و اقتصاد، 5 نهاد اصلی در تمام جوامع در طول تاریخ بوده و این امر قابلیت تولید فرهنگ را به نهادهای کتابخانههای عمومی میدهد.
این مقام مسئول، با اشاره به اسناد بالادستی و اینکه این سند برای عرصه فرهنگی و نهاد کتابخانه ها وجود ندارد و در تعیین برنامه های مشخص جهت پیشرفت هر چه بیشتر شاخص های این نهاد بسیار تأثیر گذار است، عنوان کرد: این سند می تواند خط مشی و برنامه هایی را در اختیار کتابخانه های عمومی جهت ارتقاء شاخص ها قرار دهد.
وی به انعقاد تفاهم نامه همکاری اداره کل کتابخانه های عمومی استان خوزستان با سایر ادارات برای همکاری اشاره کرد و اظهار داشت: طرح انعقاد تفاهم نامه بین نهاد کتابخانه ها و سایر ارگان ها در تمامی شهرستان های استان به منظور همکاری هر چه بیشتر سایر ادارات برای ارتقای شاخص های کتاب و کتابخوانی، برای اولین بار درکشور اجرا شده و در حال انجام است و تا پایان امسال اهداف این تفاهم نامه در استان خوزستان اجرایی خواهد شد.
منصوری، با بیان اینکه تمامی فعالیت های نهاد کتابخانه های استان در راستای دستیابی به اهداف سند چشم انداز و نیل به اهداف و هدف غایی یعنی همان ارتقای سرانه مطالعه مفید شهروندان است، اضافه کرد: در حال حاضر 163 باب کتابخانه در استان فعال است و به ازای هر 27 هزار و 500 نفر یک باب کتابخانه موجود می باشد.
وی زیربنای کتابخانه های عمومی استان را 80 هزار و 419 متر مربع اعلام کرد و اذعان داشت: بر این اساس سرانه دسترسی به فضای کتابخانه ای نیز از 66/1 سانتی متر به 75/1 سانتی متر برای هر 100 نفر ارتقا یافته است.
وی تأکید کرد: طبق سند چشم انداز ایران 1404 سرانه مطلوب فضای کتابخانه ای برای هر 100 نفر ایرانی 8 مترمربع درنظر گرفته شده که طبق برنامه زمان بندی شده برای رسیدن به این هدف تا پایان سال 1391 باید به سرانه 26/2 مترمربع به ازای هر 100 نفر برسیم که به لحاظ کمی 410/23 مترمربع تا پایان سال 91 فضا نیاز داریم.
مدیرکل کتابخانه های عمومی خوستان، ادامه داد: طبق این سند چشم انداز به طور متوسط احداث فضای کتابخانه های عمومی به میزان افزایش نیم متر در هر سال به ازای هر 100 نفر توصیه می شود که هم اکنون استان خوزستان از لحاظ سرانه دسترسی به فضای کتابخانه ای بعد از استان های اصفهان و آذربایجان شرقی در رتبه سوم کشوری قرار دارد.
وی تعداد اعضای کتابخانه های عمومی استان را 177 هزار و 300 نفر عنوان کرد و یاد آ ورشد: هدف غایی در سند چشم انداز، دستیابی به عضویت 35 درصد کل جمعیت ایران در کتابخانه های عمومی است که برای رسیدن به این هدف می بایست عضویت مردم در کتابخانه ها با نرخ رشد 2درصد افزایش در هر سال تثبیت شود و در خوزستان باید 96 هزار و 300 نفر دیگر به عضویت کتابخانه ها درآیند.
وی با اشاره به اینکه هم اکنون خوزستان از لحاظ سرانه عضویت پس از استان اصفهان در رتبه دوم کشوری قرار دارد، تعداد کتاب های موجود در کتابخانه ها را یک میلیون و 723 هزار و 500 جلد خواند و اظهار کرد: سرانه کتاب هر 100 نفر شهروند خوزستانی 38 جلد است و هدف گذاری سند در شاخص نسخه کتاب دستیابی به 800 نسخه برای هر 100 نفر ایرانی تا سال 1404 است.
منصوری، ابراز کرد: بر این اساس طبق برنامه زمان بندی شده سهم خوزستان فراهم آوری دو میلیون و 719 هزار و 350 جلد کتاب و رسیدن به سرانه 59 جلد برای هر 100 نفر خوزستانی است که در حال حاضر استان به لحاظ سرانه کتاب بعد از استان های آذربایجان شرقی، اصفهان و فارس در رتبه چهارم قراردارد.
وی تعداد مراجعه به کتابخانه های عمومی در 6 ماهه نخست امسال را 2 میلیون و 983 هزار و 200 مورد دانست و با بیان اینکه بیشترین مراجعان استان را زنان و گروه سنی جوان تشکیل می دهند، عنوان کرد: بیشترین میزان امانت کتاب در موضوعات ادبیات، رمان، شعر، کودک است.
وی با اشاره به برگزاری مسابقات آنلاین و مکتوب نهاد کتابخانه های عمومی در مناسبت های مختلف و شرکت 42 هزار و 800 نفر در این مسابقات و کسب رتبه چهارم کشوری در این خصوص، گفت: در حال حاضر در کتابخانه های عمومی استان 42 کانون ادبی و 28 کانون قرآن و نهج البلاغه فعال است که یکهزار و 500 عضو فعال دارند.
این مقام مسئول، با بیان اینکه برای رسیدن به اهداف سند حوزه کتابخانه های عمومی، این استان نیازمند اقدامات اساسی و همت تمامی مدیران در سطح استان و شهرستان هاست، افزود: در کتابخانه های عمومی خوزستان 80 بخش فعال کودک و نوجوان و 4 بخش و یژه نابینایان فعال است.
وی از نصب و فعال سازی 25 دستگاه بلوتوث سنتر و 35 سامانه ارسال پیامک در سطح کتابخانه های عمومی خبر داد و ابراز داشت: این اداره کل به منظور ایجاد فضای معنوی در کتابخانه ها علاوه بر ایجاد فضای مناسب و مجزا و احداث نمازخانه در کلیه کتابخانه های عمومی استان، اقدام به خرید و نصب 35 دستگاه اذان گو در کتابخانه های عمومی استان کرده است.
وی از مجهز شدن 75 درصد کتابخانه ها به اینترنت پرسرعت خبر داد و افزود: این اداره کل در شش ماهه اول سال جاری اقدام به تجهیز کتابخانه های عمومی استان با اعتباری بالغ بر 8 میلیارد ریال شامل رایانه، قفسه کتاب، میز و صندلی مطالعه، اسکنر، پرینتر و... و همچنین حدود 4 میلیارد ریال تجهیزات سرمایشی و اداری کرده است.
مدیر کل کتابخانه های عمومی خوزستان، از وصول هفت میلیارد و 555 میلیون ریال سهم نیم درصد شهرداری ها به کتابخانه های عمومی استان در 6 ماهه نخست امسال خبر داد و با اشاره به کمک های خیرین در حوزه کتابخانه های عمومی، تصریح کرد: در شش ماهه اول سال جاری 13 باب ساختمان به زیر بنای 3 هزار و236 مترمربع و به ارزش 17 میلیون و 750هزار ریال به این اداره کل اهدا شده که این میزان نسبت به سال گذشته 95 درصد رشد داشته است.
وی با اشاره به کمک 3 هزار و 290 مترمربع زمین به ارزش 151میلیارد و 65 میلیون ریال توسط خیرین استان در 200 روز اول سال جاری خبر داد و اضافه کرد: همچنین 12 باب کتابخانه مشارکتی تازه تأسیس در شهرستان های آبادان، ماهشهر، اهواز و باوی جمعاً به زیر بنای تقریبی 2 هزار و 500 متر مربع توسط ارگان ها و نهادهای مختلف به صورت مشارکتی با این اداره کل مشغول فعالیت شده اند.
وی از واگذاری 13باب کتابخانه در شهرستان های اهواز، باوی، رامهرمز، آبادان، خرمشهر، دزفول، شوش، مسجدسلیمان و اندیمشک در 6 ماهه اول سال جاری جمعاً به زیر بنای تقریبی 3 هزار و 200 مترمربع به صورت واگذاری و حق انتفاع به این اداره کل خبر داد و عنوان کرد: راه اندازی سامانه مدیریت کتابخانه های عمومی پیام مشرق در60 کتابخانه های عمومی سراسر استان، طرح کتاب من و درخواست 73 هزار عنوان کتاب در 6 ماهه اول سال، راه اندازی ایستگاه مطالعه و تهیه 140 باکس کتاب جمعاً 270 هزار جلد را از جمله فعالیت های کتابخانه های استان است.
منصوری، از انعکاس اخبار کتابخانه های عمومی در صدا و سیما، مطبوعات و خبرگزاری ها خبر داد و یاد آور شد: اخبار روابط عمومی کتابخانه ها در قالب 983 خبر به مدت یک هزار و 441 دقیقه از واحد خبر صدا و سیمای استان و 2 هزار و243 دقیقه برنامه ویژه مربوط به کتاب و کتابخوانی از برنامه های امیدهای فردا با جوانان، گنجینه، بادبادک ها، شب های کارون و... از صدا و سیمای مرکز استان پخش و 2 هزار و440 خبر از این اداره کل در سایت ها، روزنامه ها و خبرگزاری ها کشوری و استانی منعکس شده است.
وی با اشاره به برنامه های هفته کتاب این استان، خاطر نشان کرد: برنامه های هفته کتاب استان در 3 سطح کتابخانه، شهرستان و استان برگزار می شود که از جمله می توان به تقدیر از اعضای فعال کتابخانه در شبکه کتابخوانان حرفه ای، اعضای فعال، خیرین و کتاب یاوران و...، بازدید از کتابخانه ها، برگزاری جلسات نقد و بررسی کتاب، نشست های ادبی و مسابقات فرهنگی، برگزاری جلسات تشریح و بررسی کتب مؤلفان با اولویت موضوعات دینی و ارزش های انقلاب اسلامی و جهاد اقتصادی و... اشاره کرد.
پایان پیام/
نظر شما