بازی های رایانه ای؛ رسانه ای قدرتمند در عرصه تمدن سازی اسلامی

آیت الله اعرافی با اشاره به نگاه اسلام در تعیین ملاک ها در بازی ها از بازی های رایانه ای با عنوان رسانه ای قدرتمند نام برد که باید از آن سود برده شود.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، آیت الله علیرضا اعرافی، رییس جامعه المصطفی العالمیه امروز (16 آبان) در مراسم ویژه آغاز به کار نخستین نمایشگاه بازی های رایانه ای قم با تشکر از تلاش های بنیاد ملی بازی های رایانه ای و با تاکید بر ویژگی های دین مبین اسلام در جهان شمولی تصریح کرد: اسلام دین تمدن سازی است و اگر آیین و یا مکتبی بخواهد تمدن ساز باشد باید عرصه های مختلف را شامل شود.

 

وی ادامه داد: اسلام و منابع آن گنجینه با ارزشی است که می تواند در زمان های مختلف مسائل مربوط به آن زمان را تحت الشعاع قرار دهد.

 

گفتمان انقلاب به دنبال احیای نگاه تمدن ساز اسلام است

رییس جامعه المصطفی العالمیه گفت: مهمترین داعیه انقلاب اسلامی بازگشت به همین نگاه تمدن ساز اسلام است و گفتمان انقلاب اسلامی به دنبال احیای این ظرفیت عظیم است که همان گفتمان دینی است.

 

وی ادامه داد: البته ساختن آن تمدن باید متناسب با نیاز دنیای جدید صورت گیرد که البته 30 یا 50 سال (اشاره به سال های پس از پیروزی انقلاب اسلامی) برای این کار بسیار کم است و باید این تمدن عاقلانه و همه مسائل آن در یک سامانه الهی پایه ریزی شود که البته کار بسیار حساسی است.

 

آیت الله اعرافی افزود: البته این تمدن سازی باید از درون حوزه آغاز شده و دانشگاه ها هم در این مسیر در کنار حوزه قرار بگیرند و برای ورود به این عرصه باید فعالیت ها به دو بخش مجزا تقسیم شود.

 

وی با اشاره به بخش پایه ای کار خاطرنشان کرد: در این مرحله اندیشه های دینی را از منابع استکشاف و نظم داده و سامانه معارف دینی را شکل دهند که این کار را باید حوزه انجام دهد که از بزرگان این عرصه می توان به مرحوم شهید صدر اشاره کرد.

 

وی با اشاره به مرحله دوم برای احیای تمدن اسلامی افزود: در مرحله کلان باید بتوانیم، اندیشه و نظام های دینی را در عرصه های مختلف زندگی بشر نفوذ دهیم.

 

برای ایجاد تمدن اسلامی باید حوزه و دانشگاه در یک مسیر فعالیت کند

رییس جامعه المصطفی العالمیه گفت: البته این موردی است که هم حوزه و هم دانشگاه و همچنین سیستم اجرایی باید در آن حضور یابند چرا که در این مورد باید فکر کرد که چطور این اندیشه ناب را به همه ساحت های زندگی بشر آورده و در سخت افزار و نرم افزار نفوذ دهیم و بدون این کار دوم تمدن مورد نظرمان شکل نمی گیرد و قطعا حوزه نمی تواند از این مرحله غافل شود.

 

وی ادامه داد: البته این اتفاق 300 یا 400 سال قبل در غرب افتاده و آنها از زمان دکارت برای نفوذ دادن اندیشه هایشان در همه ساحت های زندگی برنامه ریزی کرده اند.

 

آیت الله اعرافی در ادامه تصریح کرد: اندیشه باید خود را در قلمرو سبک های زندگی نشان دهد که البته یکی از بخش های مهم در این خصوص حوزه بازی هاست.

 

بازی های رایانه ای در عصر جدید به یک رسانه تبدیل شده است

وی با اشاره به تعابیری که در آیات و روایات اسلامی از بازی وجود دارد گفت: وقتی نگاه قدسی، آرمانی و آسمانی بر مسائل مختلف و از جمله بازی ها حاکم باشد پس دیگر بازی به آن معنای لهو و لعب نیست.

 

وی اضافه کرد: یکی از مسائل مهم امروز بشر تفاوت بین بازی های این دوران با قرن های گذشته است که امروز به شکل یک رسانه درآمده است.

 

رییس جامعه المصطفی العالمیه ادامه داد: قطعا این عرصه مهمی است که با هیچ فعالیت فرهنگی و تبلیغی دیگر قابل مقایسه نیست.

 

وی گفت: فلسفه ای که امروز بر بازی های رایانه ای حاکم است آن را از مولفه لهو و لعب بودن جدا کرده، مثل مقوله هنر که هالیوود این روزها دیگر در تولید فیلم هایش در کنار لایه ابتدایی آن به دنبال تامین اهداف و فرهنگ خود در دنیاست.

 

آیت الله اعرافی افزود: اگر با این نگاه به بحث بازی های رایانه ای بنگربم، بار معنایی دیگری پیدا می کند که برای سیاست گذاران در نظام بسیار مهم است و نمی توانند آن را رها کنند.

 

وی با بیان اینکه اگر این ظرفیت ها رها شود به شیطان و اگر مهندسی شود به رحمان تبدیل می شود، اظهار داشت: کار یک مدیر و سیاست گذار این است که حتی سرگرمی ها را ارزشمند کرده و یا حداقل تلاش کند تا ضد ارزش نباشد.

 

ملاک ها و معیارهای اسلام در نگاه به بازی ها

رییس جامعه المصطفی العالمیه در ادامه با اشاره به معیارهای دین مبین اسلام در خصوص بازی ها خاطرنشان کرد: در نگاه کلی اسلام ملاک هایی برای محدودیت و یا ترغیب بازی ها وجود دارد.

 

وی با اشاره به ملاک های محدود کننده گفت: ایجاد ضرر، افراط، برد و باخت و بازدارنده بودن نسبت به تکالیف الهی و فروریزنده ارزش های اخلاقی چهار خط قرمز اسلام در این زمینه است.

 

آیت الله اعرافی ادامه داد: در ملاک های ترغیب کننده نیز باید بازی ها انسان را در مسیر انجام کارهای جدی مستعد ساخته، حالت معالجه گری داشته و ابزاری باشد برای کاشتن فضیلت ها و مسائل اخلاقی در دل و جان افراد تا این بازی ها به رسانه ای تبدیل شود که ارزش ها را در جامعه تثبیت کند.

 

وی با اشاره به برخی عناوین از منظر اسلام در دادن شکل حرام به سرگرمی ها تصریح کرد: باید با کارشناسی های صورت گرفته ببینیم تا چه میزان می توان از این بازی ها در خدمت رسانی به ترویج سبک زندگی اسلامی استفاده کرد.

 

وی تصریح کرد: اگر نظام در این موارد سرمایه گذاری نکند، قطعا در مراحل ساخت تمدن اسلامی که در پیش داریم، دچار مشکل می شویم البته حوزه و دانشگاه هم در این خصوص وظیفه سنگینی بر دوش دارند که باید با دوری کردن از تفکرات ناصحیح روشنفکرانه و همچنین بدون اینکه چشم های خود را بر واقعیت ها ببندند با نگاهی عالمانه راه را برای پیشرفت فراهم کنند.

 

پایان پیام/

کد خبر 191990

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha