به گزارش خبرگزاری شبستان، گزیده سرمقاله های امروز 23 مهر به شرح زیر است:
کیهان:
روزنامه کیهان در یادداشت امروز خود با عنوان دوگانه های انحرافی به قلم حسام الدین برومند به تحلیل انتخابت ریاست جمهوری آمریکا پرداخته است که در بخشی از آن می خوانیم:
امروز- 6نوامبر- موعد برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکاست. هرچند در نظام انتخاباتی دو حزبی آمریکا بالاخره اوباما یا رامنی به کاخ سفید راه خواهند یافت اما این دوره از انتخابات آمریکا دارای شرایط و ویژگی هایی هست که در گذشته آن را تجربه نکرده است.
در شرایط کنونی مشکلات آمریکا منحصر به نظام انتخاباتی این کشور نیست و مسایل گوناگونی به مشکل دیرینه و کهنه آمریکایی ها یعنی نظام کالج انتخاباتی گره خورده است.
نظام کالج انتخاباتی به عنوان یک مشکل ساختاری بیش از دو قرن است که مردم آمریکا را به دردسر انداخته و چالشی استراتژیک را رقم زده است.
ناگفته پیداست مردم آمریکا بیش از دویست سال است که در بن بستی گرفتار شده اند که رئیس جمهور نه بر مبنای کسب اکثریت آراء مردمی بلکه براساس گزینش در کالج انتخاباتی برگزیده می شود.
نکته گفتنی این است که در این دوره از انتخابات آمریکا، علاوه بر این مشکل ساختاری، مشکلات دیگری ظهور و بروز یافته که ستون انتخابات آمریکا را بیش از پیش شکننده کرده است.
«مشکلات اقتصادی» آمریکا طی سال های اخیر در صدر این مشکلات است تا جایی که چهار روز پیش «سی ان ان» نیز در گزارشی تصریح می کند؛ «مشکلات اقتصادی پاشنه آشیل انتخابات آمریکاست.»
رسالت:
روزنامه رسالت در سرمقاله امروز خود با عنوان وحدت؛ رمز پیروزی به قلم محمود فرشیدی به تحلیل این موضوع در پیروزی انقلاب پرداخته است که در بخشی از آن می خوانیم:
دلیل بسیاری از کژ اندیشی ها آن است که مسائل و موضوعات روز به صورت مقطعی و مجرد از ریشه و پیشینه و گذشته شان مورد تحلیل قرار می گیرند، حال آنکه اگر سیر تاریخی و نشیب و فرازهای آنها مورد توجه واقع شود، بی تردید جمع بندی واقع بینانه تری به دست خواهد آمد.
اگر با توجه به این حقیقت، روند تقابل ایران و آمریکا طی دهه های اخیر مورد بازنگری واقع شود و سوابق ایستادگی ملت ایران در برابر سلطه طلبی و
افزون خواهی آمریکا مرور گردد، دو واقعیت به طور شفاف نمایان خواهد شد:واقعیت اول که سیاستمداران جهان و حتی خود آمریکایی ها به آن اعتراف دارند افول تدریجی و شتابگیر آمریکا از جایگاه ابرقدرتی بلامنازع در جهان می باشد و درک همین واقعیت باعث شده است که کشورهای جهان احساس کنند می توانند برای حفظ منافع ملی شان در برابر دستورات آمریکا ایستادگی نمایند و اگر دیروز کشورهای اروپایی هم چاره ای جز اطاعت نداشتند، امروز موج دفاع از منافع ملی و نافرمانی از دستورات آمریکا، کشورهای جهان سوم را هم فرا گرفته است و جنبش های عدالت خواهانه در اروپا و حتی آمریکا را نیز می بایست پیامد این موج، ارزیابی کرد.
وطن امروز:
روزنامه وطن امروز در سرمقاله امروز خود با عنوان آیا توبه کردهایم؟! به قلم مهدی محمدی به تحلیل جریان اصولگرا و اصلاح طلب در جریان انتخابات پرداخته است که در بخش از آن آمده است:
یکم- جریان فتنه اکنون احساس اعتماد به نفس میکند یا لااقل چنین ادعایی دارد. عیبی هم ندارد. در واقع از کسانی که جز دلداری دادن به خود و امید به موفقیت پروژه دشمن بستن مشغله دیگری ندارند، جز این هم نباید انتظار داشت که خیلی زود با دروغی فریفته شوند که خود ساختهاند. علت چیست؟ ظاهرا علت این است که این جریان حس میکند:
1ـ دولت برخاسته از اصولگرایی اکنون در چشم مردم سخت ناکارآمد شده است و 2ـ ادعای جریان فتنه در حال درست از آب درآمدن است و افکار عمومی به تدریج به این حس نزدیک میشود که آنچه این جریان در سال 88 میگفت نه فتنه، بلکه عین بصیرت بوده است.
به همین دلیل هم هست که حضور رسانهای چهرههای شاخص این جریان که پیش از این به زحمت سر از پنجره نهانخانهشان بیرون میکردند چنین افزایش یافته و هر روز در محفلی و رسانهای – و این اواخر با روزنامههای خارجی- درد دل میکنند که خزان بگذشته و بهار ما فراخواهد رسید!
تهران امروز:
روزنامه تهران امروز در سرمقاله امروز خود با عنوان بازگشت آمریکا به یکجانبهگرایی؟به قلم طهمورث غلامی به تحلیل رقابت کاندیدای ریاست جمهور امریکا پرداخته است که در بخشی از آن می خوانیم:
انتخابات ریاستجمهوری درآمریکا همواره مورد توجه دولتهایی بوده است که یا خود را رقیب این کشور میپندارند یا با آمریکا دارای برخی زمینههای خصومت میباشند. بدین علت، به هنگام طرح بحث انتخابات ریاستجمهوری در این کشور، کارشناسان و تحلیلگران از کشورهای مختلف با دقت تحولات انتخابات ریاستجمهوری را در این کشور دنبال میکنند تا بتوانند با پیشبینی نتایج احتمالی انتخابات، خود را برای مواجهه با پیامدهای آن آماده کنند. واقعیت آن است که ایالات متحده به دلیل جایگاهی که در سلسله مراتب قدرت در نظام بینالملل دارد، تغییر و تحولات داخلی این کشور می تواند دنیای بیرون از خود را تحتتاثیر خود قرار دهد. حال سوال این است که انتخابات ریاستجمهوری در آمریکا که میتواند منجر به تداوم هیات حاکمه فعلی یا تغییر آن شود دارای چه پیامدهایی برای دنیای پس از انتخابات این کشور است. در پاسخ باید گفت که در سطح کلان بینالمللی، اصلیترین نتیجه این انتخابات تداوم چند جانبهگرایی موجود یا بازگشت به دوران یکجانبه گرایی نئومحافظهکاران است.
ایالات متحده در دوران جنگ سرد منافع خود را در همراهی با متحدین خود و در قالب همکاریهای چندجانبه گرایانه قابل تحقق می دانست. با فروپاشی شوروی و ظهور نظام تک قطبی این تصور در طیف جمهوریخواه آمریکا شکل گرفت که به دلیل رفع تهدید شوروی، دیگر محدودیتی برای ایالات متحده وجود ندارد و لذا این کشور هر جا که لازم باشد، باید از مشی یکجانبهگرایانه برای تامین منافع خود استفاده کند.
جمهوری اسلامی:
روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله امروز خود با عنوان نگاه بلند مدت به سیاستهای ارزی به تحلیل سیاست های غیر کارشناسی در بازار ارز پرداخته است که در بخشی از آن می خوانیم:
اشتباهات و سیاستهای غیرکارشناسی در حوزه اقتصادی طی سالهای گذشته آثار بلند مدت خود را نمایان ساختهاند و شرایط امروز را به گونهای رقم زدهاند که دیگر گریز و گزیری از برخی تصمیمات محدود کننده و رو به عقب نیست.
نمونه بارز این قبیل تصمیمات، ممنوعیتی است که دولت برای صادرات 52 قلم کالا وضع کرده است. هیأت وزیران با استناد به این مسئله که ناهماهنگی میان سیاستهای وارداتی و صادراتی، نوعی صادرات رانتی را در کشور بوجود آورده، صدور 52 قلم کالا را ممنوع اعلام کرده است. واقعیت این است که استدلال دولت درست است و بررسی آمارهای صادراتی کشور طی حداقل 6 ماه اخیر به وضوح نشان میدهد که صادرات برخی از کالاها در این مدت با افزایش شدید حجم و ارزش مواجه بوده است. این پدیده صادراتی به وضوح حاکی از وجود جریانی رانتی در حوزه صادرات است. این جریان در پوشش واردات کالاهای اولویت اول و دوم که از ارز مرجع 1226 تومانی بهرهمند میشوند، کالاهایی را وارد و سپس همان کالاها را صادر میکنند. به این ترتیب از مابه التفاوت قیمتی ارز 1226 تومانی و ارز حاصل از صادرات که به قیمت آزاد فروخته میشود، سود چشمگیری بدست میآورد.
با در نظر گرفتن این مقدار از اطلاعات تردیدی باقی نمیماند که تصمیم دولت برای اعمال محدودیت و ممنوعیت در صادرات برخی کالاها، تصمیم درستی است اما واقعیت این است که آنچه گفته شد همه ماجرا نیست. خللی که با این تصمیم در بازارهای صادراتی کشور بوجود میآید، ضربهای که تولید کنندگان با ایجاد محدودیت در صادراتشان با آن مواجه میشوند و افت شدید حجم ارز حاصل از صادرات، تنها گوشهای از پیامدهای این تصمیم است.
پایان پیام/
نظر شما