اتصال به حاکمیت الهی اختیارات حکومت را وسعت می بخشد

رییس پژوهشگاه باقرالعلوم (ع) اقتدار و قدرت را رکن اصلی حکومت خواند و گفت: دامنه اختیارات حکومت به سبب اتصال آن به حاکمیت خداوند و جانشینی در امور دینی و دنیایی انسان ها فراگیری دارد.

به گزارش خبرنگار شبستان، همایش بین‌المللی "حقوق عمومی در قرآن کریم" امروز دوشنبه 15 آبان در مرکز همایش‌های بین‌المللی دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد.

بر اساس این گزارش، حسین قشقایی خواص، رییس پژوهشکده باقرالعلوم (ع) با ارایه مقاله‌ای با عنوان "وظایف و اختیارات حکومت در قرآن کریم" گفت: تمامی وظایفی که برای حکومت استنباط می‌شود باید ناشی از اعتباری باشد که خداوند قایل شده است.

وی ادامه داد: (امر) واژه‌ای است که به قدرت عمومی دلالت دارد و تماما متعلق به خداوند است.

قشقایی خواص تصریح کرد: رکن اصلی در شکل‌گیری حکومت اقتدار و قدرت حاکمیت است و این دو در هر جامعه متناسب با ویژگی‌های انسانی، اعتقادی و طبیعی آن تعریفی جداگانه می‌طلبند.

رییس پژوهشکده باقرالعلوم (ع) تصریح کرد: در نگاه قرآنی برای حکومت غیر از تحقق حاکمیت بر یک جمع و وجوه قدرت عمومی ویژگی‌های دیگر چندان مورد توجه نبوده است و دامنه اختیارات حکومت به سبب اتصال آن به حاکمیت خداوند و لحاظ جانشینی او در امور دینی و دنیایی انسان‌ها فراگیری دارد که آیه "اطیعواالله و اطیعواالرسول و اولی‌الامر منکم" مؤید این توصیف است.

وی تاکید کرد: قرآن به چند روش به اختیارات و وظایف حکومت پرداخته است که برخی به صورت مستقیم به این موضوع اشاره دارند، مانند آنچه که با واژه (الامر) آمده است.

قشقایی خواص ادامه داد: امر مظهر فرمان‌ها و الزام‌هایی است که از قدرت حاکمیت یا قدرت عمومی نشأت می‌گیرند و همچنین آنچه که به اقتدار و قدرت حاکمیت تصریح دارد متأثر از آیه "الذین ان مکناهم فی الارض اقاموا صلوة واتوالزکاه و الامروبالمعروف و نهی الی المنکر" (آیه 41 سوره حج) است.

وی ابراز کرد: برخی دیگر از آموزه‌های قرآن کریم دستورهایی به مؤمنان داده است که انجام آنها تنها در پرتوی وجود حکومت میسر است مانند آیات مربوط به جهاد و کفار و آیات مربوط به اجرای حدود.

قشقایی خواص عنوان کرد: از دستورهایی که به پیامبران داده شده و همچنین از ویژگی‌هایی که برای آنان عنوان گشته است یا از آنچه به عنوان حاکم جامعه یا پیاده‌کنندگان یک دستور در جامعه مورد خطاب قرار گرفته‌اند می‌توان وظایف و اختیارات حکومت را بدست آورد.

وی خاطرنشان کرد: از روش‌های یاد‌شده وظایف حکومت استنباط می‌شود همچون لزوم دفاع از مسلمین و دین، لزوم آمادگی در برابر دشمن و موارد دیگر در زمینه‌های اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و ... .

پایان پیام/
 

کد خبر 191611

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha