به گزارش خبرنگار شبستان، همایش بینالمللی "حقوق عمومی در قرآن کریم" امروز دوشنبه، 15 آبان در دانشگاه شهید بهشتی آغاز شده و تا عصر ادامه دارد.
بر اساس این گزارش، مرتضی مهدوی، عضو هیئت علمی دانشکده الهیات و ادیان دانشگاه شهید بهشتی ضمن ارایه مقالهای با عنوان "مشروعیت حکومت در قرآن کریم" گفت: حقوق عمومی مدل واقعی است که با الگوهای ایدئولوژیک سازگار نیست، ضمن آنکه این حقوق معرفتی چندوجهی دارد. به این معنا که برای خود عواید استاندارد را دارا است اما به هر نحو متأثر از فلسفه و علوم سیاسی است و مهمترین گرایش در ذیل حقوق عمومی رویکرد پوزیتیویستی محسوب میشود.
وی ادامه داد: قرآن کریم در مطالعات حقوقی و کلام و فقه سیاسی به عنوان اساسیترین منبع معتبر بوده و بر اساس جامعیت و جاودانگی اسلام مفروض این است که مکتب اسلام فلسفه حقوق عمومی و کلام و فقه سیاسی دارد و موضوعات این موارد در منابع معتبر آن به ویژه در قرآن طرح شده است.
مهدوی تصریح کرد: مشروعیت حکومیت و بررسی مبانی آن از موضوعات مهمی است که با توجه به رخدادهای سیاسی، اجتماعی و معرفتی در ایران و جهان در عصر حاضر مورد توجه ویژه اسلامپژوهان و فلاسفه سیاسی و حقوقی قرار گرفته است.
عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی عنوان کرد: با توجه به موارد یادشده قرآن کریم به عنوان مهمترین منبع معتبر اسلامی مورد بررسی و پژوهش قرار گرفته است و از این منظر تلاش بر آن بوده تا آیاتی که به گونهای به این مبحث مرتبط میشود، تبیین و تفسیر شوند.
وی عنوان کرد: درباره مشروعیت حکومت، منشأ مشروعیت، حکومت مشروع و نامشروع و ویژگیهای زمامداران و شیوه حکومت با استناد به منابع اسلامی به ویژه قرآن کریم برداشتها و دیدگاههایی ارایه شده که مهمترین آنها بر اساس مستندات قرآنی در رابطه با مشروعیت حکومت است که در این مقاله به آن پرداختهام.
عضو هیئت علمی دانشکده الهیات و ادیان دانشگاه شهید بهشتی بیان کرد: تحقق حاکمیت الهی به عنوان اصلیترین مبنای حکومت و دولت در اسلام پذیرفته شده و مباحثی پیرامون ولایت، امامت، اطاعت، مشورت و ارتباط با آنها با مشروعیت مطرح شده است.
وی در پایان یادآور شد: تعامل در آیات قرآن میتواند جوامع اسلامی را در اتخاذ نوع حکومت و روشهای انتخاب دولت و قدرت مشروع یاری رساند.
شایان ذکر است، همایش بین المللی حقوق عمومی در قرآن کریم عصر امروز با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به کار خود پایان می دهد.
پایان پیام/
نظر شما