به گزارش خبرگزاری شبستان از اصفهان، دکتر غلامعلی حداد عادل، رییس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی و نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی عصر روز گذشته در مراسم افتتاحییه همایش بین المللی صباحی بیدگلی در سالن غیات الدین جمشید کاشانی دانشگاه آزاد اسلامی کاشان گفت: صباحی شاعر خوش سخن و توانایی است که در دوره بازگشت انصافا خدمت بزرگی را به شعر فارسی کرد.
وی با اشاره به اینکه سبک شعرهندی امتیازات خودش را دارد و در حد خودش دلنشین است، افزود: این سبک در دوره صفوی به اندازه ای به افراط کشیده شده بود که زبان و ادبیات را خراب کرد.
به گفته وی، در دوره صفویه و هند معاصر شاعران سبک هندی با یکدیگر مسابقه مضمون یابی گذاشتند تا هر کدام یک حرف عجیب و غریب بزند که با این کار حال و احساس به تدریج از شعر گرفته شد و آن را تبدیل به معما کرد.
این مسئول با تاکید بر اینکه این کار شاعران نقطه مقابل فصاحت، بلاغت، پر احساسی و دلنشینی سبک خراسانی بخصوص سبک عراقی بود، افزود:در این زمان صباحی بیدگلی در منطریاله کاشان و عده ای در شیراز همت کردند و با نهضت ادبی بازگشت شعر فارسی را از این مسیر افراطی نجات دادند.
حداد عادل با اشاره به اینکه هیچ خواننده موسیقی نمی تواند شعر سبک هندی را با آواز بخواند، تصریح کرد: با خواندن شعر صباحی و غزلیات سعدی و حافظ علاوه بر موسیقی دلنشین حال و احساس پر از نشاط شعر نیز آن را از دیگر شعرها متمایز می سازد.
وی فصاحت و روانی شعر سبک بازگشت را تاکید کرد و گفت: شعر صباحی لطیف، خوش مضمون و خوش لفظ و زبان شعری صباحی هنوز بعد از 250 سال زبان امروزی و برای خواننده کاملا مفهوم است.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس گفت: سیر زبان فارسی در این 200 سال در همان مسیری بوده که شاعران دوره بازگشت انتخاب کردند و با آوردن شعر در مسیر خودش و تصحیح این مسیر در نثر فارسی اثر گذاشته و آنرا از سخت و ثقیل گویی بیرون آوردند.
حداد عادل در پایان با ذکر شخصیت های برجسته علمی، ادبی، فقهی و هنری کاشان از بابا افضل الدین مرقی کاشانی بعنوان یکی از بزرگان دینی این سرزمین یادکرد و گفت: شناسایی قدر و ارزش این شخصیت ارزشمند بر همگان ضروری است.
وی مطالعۀ مصنفّات بابا افضل را از جامعه علمی و فرهنگی خواستارشد و گفت: طراوت، اندیشه حکیمانه و قوّت ادبی و شعر درخشان از ویژگی های آثار وی است.
به گفته وی فیض کاشانی نیز با شخصیتی فقیه، فیلسوف، عارف و شاعری بلند پایه است که بواسطه چند استعداد بودن وی و پرتو متعدد کمالاتش شخصیت شعری فیض پنهان مانده است به گونه ای که اگر از صباحی بیدگلی بالاتر نباشد کمتر از او نیست.
گفتنی است، دکتر حداد عادل سخنانش را با قرائت دو غزل از صباحی بیدگلی، یک بند از ترکیب بند معروف وی و قصیده ای با نام "عذر تقصیر" که وی در پاسخ به اقدام اهانت آمیز به شخصیت قدسی حضرت رسول(ص) سروده بود، پایان برد.
نخستین همایش بینالمللی نکوداشت صباحی بیدگلی توسط دانشگاه آزاد اسلامی کاشان و با همکاری هیات امنای شهرک صنعتی صباحی بیدگلی آران و بیدگل، دانشگاه کاشان، دانشگاههای پیام نور کاشان و آران و بیدگل، فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی، دایرهالمعارف بزرگ اسلامی، انجمن آثار و مفاخر فرهنگی کشور، معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، انجمن ترویج زبان فارسی، انجمن استادان ادبیات فارسی، شهرداری و شورای اسلامی شهر کاشان و آران و بیدگل، فرمانداری و دیگر نهادهای فرهنگی شهرستان کاشان به مدت سه روز از 9 تا 11 آبان در کاشان و آران و بیدگل برگزار میشود.
پایان پیام/
نظر شما