دلایل دخالت آل سعود در سوریه در گفتگویی با تحلیلگر عربستانی

یک کارشناس و تحلیلگر برجسته عربستانی به چرایی نقش مخرب سعودی ها در سوریه وحمایت ریاض از گروههای مسلح این کشور پرداخته است.

خبرگزاری شبستان،چرا عربستان سعودی در امور داخلی سوریه، لبنان و عراق دخالت می کند؟ چرا سعودی ها به دنبال حل مسالمت آمیز بحران سوریه نیستند و به گروههای مسلح سوری کمک تسلیحاتی می کنند؟چرا سعودی ها خواستار دموکراسی در سوریه هستند اما در داخل عربستان به آن توجهی نمی کنند؟ این سئوالات و برخی دیگر را فواد ابراهیم نویسنده و تحلیلگر برجسته سعودی به صدای روسیه پاسخ می دهد.
-استاد ابراهیم نقش عربستان سعودی را در بحران سوریه و دخالت در امور داخلی لبنان و عراق چگونه ارزیابی می کنید؟
نقش سعودی ها پس از انقلابهای بهار عربی متفاوت بود.آنها از سویی به دنبال مهار انقلاب در تونس و مصر بودند که در بحرین دخالت نظامی کردند اما درباره سوریه حمایت سعودی ها از گروههای مسلح سوری با قدرت ادامه دارد و آل سعود به دنبال سرنگونی نظام بشار اسد است و این ناشی از تحول در سیاست خارجی عربستان است که تا قبل از انقلابهای عربی نقش غیر مستقیم در کشورهای مختلف ایفا می کرد اما هم اکنون به نقش آشکار و دخالت مستقیم روی آورده است. این نقش جدید عربستان مورد توجه ناظران امور عربستان است زیرا از دیدگاه کارشناس این کشور، سیاست خارجی عربستان شاهد تحول اساسی بوده است. اما به نظر من سعودی ها به دخالت خود در اوضاع سوریه ادامه خواهند داد زیرا وضعیت آنها در سوریه همانند کسی است که کشتی پشت سرش آتش گرفته است و باید خود را به دریا اندازد بنابرین سعودی ها مصمم به ساقط کردن نظام بشار اسد و حمایت از گروههای مسلح هستند زیرا گزینه های زیادی در اختیار ندارند و تنها خط مشی آنها سرنگون کردن نظام سوریه است. اما این تفکر سعودی ها درباره ساقط کردن نظام بشاراسد بعید است که موفق شود زیرا ائتلاف بین الملل علیه سوریه نیز به مرور زمان به این نتیجه رسیده است که به گفتگو میان طرفین درگیر در سوریه بپردازد و در واقع به دنبال راهکار سیاسی هستند.تصور سعودی ها این بود که نظام بشار اسد خیلی سریع از پا درمی آید و آنها مدت سه ماهه برای سرنگونی نظام اسد در نظر گرفته بودند و هنگامی که هیلاری کلینتون وزیر خارجه آمریکا در نشستی خواستار حمایت از طرح کوفی عنان نماینده سازمان ملل در امور سوریه شد سعود الفیصل آن را طرحی که به شکست خواهد انجامید توصیف کرد.
-چرا عربستان سعودی به جای نقش مسالمت آمیز نقش منفی در قبال سوریه اتخاذ کرده است؟
سعودی ها فقط با سوریه مشکل ندارند بلکه با اردوگاهی از تهران تا بیروت امتداد دارد مشکل دارند و به خوبی می دانند که ساقط شدن نظام بشار به مفهوم فروپاشی این اردوگاه است. در واقع سعودی ها راه حل مشکلات خود با ایران، سوریه ، حزب الله و حماس را حمایت از سرنگونی نظام سوریه و حمایت از گروههای سوری می دانند. این خط مشی سعودی ها رادیکالی است و امکان موفقیت آن قوی نیست اما با این حال ریاض خود را در این ورطه گرفتار کرده است و منتظر تحقق آن در آینده است به ویژه که احتمال می دهد پس از انتخابات آمریکا گزینه نظامی مطرح شود. با وجود همه تلاشهای سعودی ها علیه نظام سوریه و نیز تلاش کشورهای غربی،آمریکایی ها و اسرائیلی ها برای ساقط کردن نظام سوریه این نظام همچنان پابرجاست و توان مقاومت و پایداری در برابر جنگ داخلی را دارد.
-سعودی ها در حالی دم از دموکراسی و حقوق بشر در سوریه می زنند که اعتقادی به این اصول در داخل عربستان ندارد نظرتان چیست؟
به نظر من نظام سعودی به دنبال دموکراسی در سوریه نیست زیرا از واژه دموکراسی متنفر است وآل سعود نه تنها در سوریه بلکه در هیچ کشور دیگر عربی نیز خواهان برقراری دموکراسی نیست زیرا آن را خطری برای خود می داند. سعودی ها از آن بیم دارند که اگر دموکراسی در کشورهای عربی برقرار شود این موضوع به اهرم فشار از سوی حامیان غربی اش مبدل شود و برای این کشور درد سر ساز شود بنابرین به هیچ عنوان از برقراری دموکراسی در سوریه حمایت نخواهد و مشکل سعودی ها با محور مقاومت و بازدارندگی در منطقه است.
-اوضاع حقوق بشر در عربستان را را چگونه ارزیابی می کنید؟
تردیدی نیست که موضوع حقوق بشر هم اکنون یکی از موضوعات مورد توجه فعالان سیاسی و حقوق بشری و سازمانها مربوط به آن است. گزارشهای سازمانهای حقوق بشری این روزها از آل سعود می خواهد بازداشت فعالان سیاسی را متوقف سازند. فعالان حقوق بشری در داخل عربستان نیز خواستار توقف نقض حقوق بشر در این کشور هستند. به سبب حمایت گسترده غرب از رژیم سعودی این رژیم با خیال آسوده به نقض حقوق بشر می پردازد. با وجود قتل، بازداشت، شکنجه و نقض مکرر حقوق بشر در عربستان و دیگر کشورهای حوزه خلیج فارس هیچ موضع گیری در این باره نمی شود. با وجود پانزده هزار زندانی سیاسی، شهادت ساکنان مناطق شرقی و بازداشت و شکنجه هیچ مسئول آمریکایی و غربی در این باره ابراز نگرانی نمی کند. ملاحظه می کنیم که پس ازدرخواست گروه پارلمانی انگلیسی درباره تحقیق درباره وضعیت حقوق بشر در عربستان چگونه سعودی ها از همه اهرمهای فشار استفاده کردند. واقعیت این است که غرب آماده فشار وارد کردن به حکومت سعودی برای بهبود وضعیت حقوق بشر در این کشور نیست.
 

کد خبر 189399

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha