استاد سید محسن موسوی بلده، داور و مدرس بین المللی قرآن با اشاره به لزوم تاثیر گذاری آیات الهی در نفوس تشنه معرفت حق به خبرنگار شبستان گفت:باید توجه کرد صرف تلاوت قرآن بدون فهم معنای آیات آن تأثیرش را در وجود قاری و شنونده آن میگذارد.
موسوی با بیان این مطلب که خواندن قرآن همراه با فهم و درک معنای آیات آن بسیار ارزشمندتر از خواندن بدون توجه به مفاهیم ارزشمندافزود: نباید صرف نفهمیدن مفهوم آیات خود را از تأثیرات انوار الهی محروم کنیم.
وی تصریح کرد: برخی میگویند صرف خواندن نسخه دکتر نمیشود بهبود یافت و باید این نسخه را پیچید تا مؤثر شود. باید در جواب این افراد گفت خواندن قرآن بدون عمل مؤثر نمیشود ولی این سخن مثل این است که قرآن را نسخه دکتر بدانیم حال آنکه الفاظ کتاب الهی دری بیپایان است.
موسوی با بیان این مطلب که حضور ائمه اطهار(ع) را می توان به خوبی در رفتار و اعمال روزمره زندگی خود احساس کنیم خاطرنشان کرد: اگر کسی معتقد نباشد که امامان زنده اند و بر رفتار ما نظارت میکنند مثل این است که انسان برای دیدن ضریح آهنی قبور ائمه(ع) به زیارت میرود.
همچنین کسی نمیگوید که ائمه ما عربزبان بودند و من چیزی نمیفهمم پس لزومی ندارد به زیارت قبور آنان بروم. به همین صورت هم انسان باید خود در مقام قرآن زنده تصور کند و وقتی قرآن میخواند گویی به زیارت این مصحف شریف نایل آمده است.
موسوی با اشاره به فصاحت بالای قرآن به عنوان یکی از معجزات این کتاب الهی خاطرنشان کرد: یکی از زیباییهای قرآن در القای مفهوم همراه با استفاده از نوع کلمات و حروف است.
وی ادامه داد: خداوند در سوره مبارکه انعام در آیه 125 میفرماید: فَمَن یُرِدِ اللّهُ أَن یَهْدِیَهُ یَشْرَحْ صَدْرَهُ لِلإِسْلاَمِ وَمَن یُرِدْ أَن یُضِلَّهُ یَجْعَلْ صَدْرَهُ ضَیِّقاً حَرَجاً کَأَنَّمَا یَصَّعَّدُ فِی السَّمَاء کَذَلِکَ یَجْعَلُ اللّهُ الرِّجْسَ عَلَى الَّذِینَ لاَ یُؤْمِنُونَ خداوند آنکس را به خاطر اعمال خلافاش گمراه می سازد. سینه اش را آنچنان تنگ میسازد که گویی میخواهد به آسمان بالا رود.
موسوی با اشاره به نوع حروف به کار رفته در آیه 125 سوره انعام همراه با مفهوم آیه تصریح کرد: خداوند در این آیه از حروف شدت و سنگین صاد و عین در کلمه یصعد به نحو هنرمندانه به کار برده است که مخاطب سختشدن سینه انسان را به زیبایی هرچه تمامتر احساس میکند.
مدرس بینالمللی قرآن با اشاره به نکته علمی موجود در همین آیه شریفه ادامه داد: یک نکته علمی موجود در آیه 125 سوره انعام کمشدن اکسیژن هوا در اثر افزایش ارتفاع است که این بحث علمی در حال حاضر به اثبات رسیده است.
وی با اشاره به آیه 159 سوره مبارکه آل عمران و فصاحت زیبای به کار رفته در حروف آن تصریح کرد: خداوند در آیه 159 سوره آل عمران میفرماید:فَبِمَا رَحْمَةٍ مِّنَ اللّهِ لِنتَ لَهُمْ وَلَوْ کُنتَ فَظّاً غَلِیظَ الْقَلْبِ لاَنفَضُّواْ مِنْ حَوْلِکَ فَاعْفُ عَنْهُمْ وَاسْتَغْفِرْ لَهُمْ وَشَاوِرْهُمْ فِی الأَمْرِ فَإِذَا عَزَمْتَ فَتَوَکَّلْ عَلَى اللّهِ إِنَّ اللّهَ یُحِبُّ الْمُتَوَکِّلِینَ.
ای بسیار توبه برکت رحمت الهی در برابر مردم نرم و و مهربانتری و اگر خشن و سنگدل بودی از اطراف تو پراکنده میشوند. خداوند برای القای رحمت و مهربانی از حروف توسط مثل لام، نون استفاده کرده که القای نرمخویی را در وجود انسان تبیین میکند و نیز برای بیان رفتار خشن و سنگدل انسان از حروف سنگین ظا و غین به کار برده است نهایت بلاغت و فصاحت قرآن کریم را میرساند.
موسوی با اشاره به اینکه خداوند معجزات خود را متناسب با شعور و سطح درک هر قوم میفرستد، اظهار کرد: در زمان حضرت موسی (ع) سحر و جادو در میان مردم بسیار رواج داشت از رو خداوند معجزهای مثل سحر آورد و همین امر موجب شد تا ساحران آن دوران که با حقههای اینچنینی آشنا بودند در برابر حضرت موسی (ع) سر تسلیم فرود آورند و یکتاپرست شوند.
وی عنوان کرد: در دوران پیامبر (ص) ادبیات و شعر عرب در اوج بلاغت و کثرت رواج داشت به طوری که مردم برخی از گفتار عامیانه خود را به شعر بیان میکردند.
موسوی با بیان این مطلب که خداوند با اسلحه هر قدمی به جنگ خودشان میرود تا مؤثر واقع شود، خاطرنشان کرد: زمان حضرت محمد (ص) کوچک و بزرگ ادبیاتشناس بودند به همین ترتیب قرآن بلیغ ترین کتاب آسمانی بود، حال آن که در دیگر کتابهای الهی همچون انجیل، تورات معجزه بلاغت دیده نمیشود.
موسوی با اشاره به تلاوت قرآن به عنوان منشأ تاریخساز و گسترش اسلام تصریح کرد: در تاریخ آمده است مردم به رییس قوم یثرب تأکید کردند که نزدیک پیامبر (ص) نشود زیرا سخنان او سحر و جادو میکند و در گوش خود پنبهای بگذارد تا در وجودش اثر نکند.
رییس قوم یثرب وقتی به مکه رسید فردی زیبارو در حال تلاوت قرآن را مشاهده کرد و به شعورش برخورد و گفت: مگر تو بچه هستی که با شنیدن پاره ای حرف های این مرد گمراه شوی؟ وی با درآوردن پنبه ها از گوش خود و شنیدن تلاوت آیات قرآن توسط پیامبر (ص) منقلب شد و این اتفاق موجب شد در آینده حکومت اسلامی در شهر مدینه شکل بگیرد.
موسوی با اشاره به نور و معنویت موجود در آیات قرآن خاطرنشان کرد: پیامبر (ص) با رییس قوم یثرب نه بحث فلسفی، نه بحث کلامی کرد و تنها با تلاوت قرآن سبب جذب قلبهای آماده به نور الهی شد.
پایان پیام/
نظر شما