خبرگزاری شبستان // خراسان جنوبی
فرش های بافت خراسان جنوبی مشهورترین فرش های ایران در گذشته بوده که تاریخچه آن به دوران حکومت شاهرخ میرزا در هرات بر می گردد یعنی حدود 600 سال پیش در این منطقه بافته می شد.
شرکت شرق بیرجند از بزرگترین تولید کنندگان فرش در منطقه بیرجند بوده است. این شرکت را می توان قدیمی ترین شرکت خصوصی ایرانی در تهیه قالی دستباف معرفی کرد. تاریخ تأسیس این شرکت به سال 1308 بازمی گردد که کلیه قالی های این شرکت مارک دار بوده و عبارت (شرکت شرق بیرجند) در میان نمادی از خورشید قرار گرفته است.
فرش خراسان جنوبی که قدمتی 600 ساله دارد این روزها در تار و پود مشکلات دست و پا می زند بگونه ای که مسئولان امر نگراند که گرانی مواد اولیه فرش به اصالت این فرش آسیب بزند.
گرانی مواد اولیه فرش به اصالت فرش دستباف خراسان جنوبی لطمه می زند
محمدحسن کامیابی مسک، رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و بافندگان فرش دستباف خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار شبستان در بیرجند، با اشاره به اینکه گران شدن مواد اولیه موغوب فرش، این روزها گریبان گیر بافندگان فرش سراسر کشور شده است به گونه ای که شاید منجر به این شود که برخی از بافندگان فرش که بنیه مالی ضعیفی دارند به سمت مواد نامرغوب بروند و این موجب وارد شدن لطمات زیادی به فرش استان در دراز مدت می شود.
وی با تاکید براینکه 95 درصد فرش دستباف خراسان جنوبی صادراتی است، ادامه داد: در طول یک سال گذشته قیمت مواد اولیه فرش بین 60 تا 70 درصد افزایش یافته است.
مدرس دروس تخصصی فرش بافی در دانشگاه هاعنوان کرد: گرانی مواد اولیه فرش ممکن است باعث آسیب دیدن اصالت فرش این منطقه شود.
وی با اشاره به حضور خراسان جنوبی در نمایشگاه فرش تهران، گفت: 70 درصد فرش دستباف استان در روزهای اول فروخته شد.
صادرات فرش خراسان جنوبی به 80 کشور جهان
کامیابی مسک از کاهش 10 درصدی صادرات فرش استان در نیمه نخست سال 91 در مقایسه با سال قبل خبر داد و افزود: این کاهش به دلیل تولید کمتر نیست بلکه برخی از کشورهایی که مقصد صادرات بوده اند تغییر کرده اند و در حال حاضر عمده فرش استان به کشورهای عمارات، پاکستان و برخی کشورهای اروپایی صادر می شود.
وی با بیان اینکه در 6 ماهه اول سال جاری از 80 هزار متر مربع فرش تولید شده در استان، 65 هزار مترمربع به ارزش 7 میلیون دلار صادر شده است، گفت: در حال حاضر فرش خراسان جنوبی به 80 کشور جهان صادر می شود.
به گفته وی، ظرافت، زیبایی، نقوش اصیل، رنگ بندی و اندازه های هماهنگ با بازارهای جهانی موجب شده است که فرش خراسان جنوبی در دنیا خواهان زیادی داشته باشد.
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و بافندگان فرش دستباف خراسان جنوبی تاکید کرد: به محض دریافت سفارش جدید از هر نقطه جهان، فوراً فرشی با سلیقه مخاطب تولید و به آن کشور صادر می شود.
وی گفت: به دلیل خشکسالی های متولی منطقه، بسیاری از مردم برای کمک به معیشت خانواده به قالیبافی روی آورده اند.
فعالیت 50 هزار بافنده در خراسان جنوبی
کامیابی مسک از فعالیت 50 هزار بافنده در استان خبر داد و افزود: این افراد یا به صورت تمام وقت و یا پاره وقت و فصلی به قالیبافی مشغول می شوند.
وی با بیان اینکه سال گذشته 2 هزار نفر از بافندگان استان از خدمات بیمه تامین اجتماعی بهره مند شده اند، خاطرنشان کرد: در نیمه نخست سال نیز بیش از یکهزار نفر از بافندگان بیمه شده اند.
وی ادامه داد: کمک های دولت برای پرداخت تسهیلات به مشاغل خانگی کمک زیادی به پایداری این حرفه در استان کرده است.
وی با اشاره به اینکه فرش برخی از مناطق سنگین است، گفت: فرش دستباف خراسان جنوبی از ظرافت، لطافت، زیبایی، رنگ بنندی و نقوش اصیلی برخودار است که تمام دنیا خواستار آن است.
وی خاطرنشان کرد: فرش هایی که امروزه در دنیا به نام فرش های هراتی مشهور اند دست بافته های این منطقه اند و نقوش هراتی که امروزه به نام ماهی هراتی، ریزه ماهی و... بافته میشوند.
تابلو فرش؛ فرش نیست
وی با بیان اینکه قدمت فرش بافی در منطقه قهستان خراسان جنوبی به لحاظ تاریخی از سایر مناطق بیشتر است، گفت: در برخی مناطق استان از جمله سرایان، بشرویه و فردوس نقوش سایر مناطق کشور بافته می شود.
وی سابقه فرش بافی در خراسان جنوبی را مربوط به دوران تیموری ذکر کرد و گفت: اصالت و قدمت نقشه ها و فرش بافی استان به 600-700 سال قبل برمی گردد و نگاره ها نیز ریشه در ایران باستان دارد.
وی یادآور شد: تابلوفرش؛ فرش نیست و تنها در کشورهای عربی خواستار دارد و در زمزه کارهای اصیل قرار نمی گیرد.
پایان پیام/
نظر شما