میوه ای جایگزین قند/آغاز برداشت محصول خرما از نخلستان های نهبندان

این روزها کشاورزان نهبندانی در نخلستان ها مشغول چیدن خرما هستند تا باری دیگر "خرمای خاره خوش و پرکو" این میوه سرشار از انرژی را که به گفته محققان بهترین جایگزین به جای قند است را بر سر سفره ایرانیان بیاورند.

خبرگزاری شبستان// خراسان جنوبی

 

خرما فروش‌ها می‌گویند خیلی قدیم‌ترها فروش خرما فقط مخصوص ماه رمضان بود و بس. مردم شهرها و روستاهای مختلف ایران حتی رسم نداشتند برای تازه درگذشته‌شان خرما خیرات کنند و بیشتر حلوا و نان محلی می‌دادند تا 3-2 دهه اخیر که رسم شد مردم برای مراسم اموات هم خرما خیرات ‌کنند.

 

اما حالا مردم به ارزش غذایی رطب و خرما پی‌برده‌اند و خیلی‌‌ها برای خوردن چای به جای قند، خرما مصرف می‌کنند و این «مصرف» برای صنف خرما فروش خیلی غنیمت است و جای خوشحالی.

 

درخت نخل از آن آفریده‌های عجیب خداست که همه چیزش برای انسان مفید و قابل استفاده است؛ از تنه آن در ساختمان‌سازی استفاده می‌شود و تنه نخلی که در ساخت سقف ساختمان یا ستون‌ها استفاده می‌شود در حدود 300 تا 500 سال عمر می‌کند.

 

در میانه تنه نخل مغز ترد و شیری‌رنگی وجود دارد که شیرین و گس است و «پنیر نخل» نامیده می‌شود و بسیار مقوی و گران‌قیمت است. در ابتدای بهار که نخل شکوفه می‌زند، شکوفه‌ها را که تارونه نام دارد، می‌‌چینند و از آن عرق تارونه می‌گیرند که مانند بقیه عرقیجات مفید و درمانگر دردهای معده است. عرق تارونه مقوی، گرم و برای قلب مفید است.

 

از لیف خرما هم که انواع حصیر، پرده، جارو، کیف، سبد، بادبزن و... می‌بافند. در گذشته به طور سنتی خرماها را در قسمتی از حیاط خانه جمع می‌کردند، سپس بعد از گذشت چند روز شیره خرما از آن جدا می‌شد و از طریق یک کانال کوچک در حوضچه‌ای جمع می‌شد، اما امروزه در کارخانه به وسیله دستگاه، شیره خرما گرفته و در قوطی بسته‌بندی می‌کنند. البته در همان کارخانه از شیره خرما، قند و عسل خرما هم تهیه می‌کنند.

 

همچنین از خرماهای نامرغوب برای درست کردن سرکه استفاده می‌کنند که طرفداران خاص خودش را دارد. سرکه خرما طعم خوبی دارد و برای بعضی ترشی‌ها فوق‌العاده است.

 

از دیگر فرآورده‌های خرما، تهیه اسانس خرما برای صنایع نوشابه‌سازی و رنگ‌های شیمیایی خوراکی است و حالا دیگر محصولاتی چون شکلات خرمایی، خامه خرما، انواع کیک و کلوچه‌‌‌‌های مغز خرمایی و... آن‌قدر معروف هستند که نیازی به توضیح ندارند.

 

جایگزین قند

فسفری که در ترکیب غذایی خرما وجود دارد، باعث فعال شدن سلول‌های عصبی می‌شود و آهن آن به گلبول‌های قرمز خون نیرو می‌‌دهد و مانع ایجاد کم‌خونی در افراد می‌شود و حتی کم‌خونی افراد را هم درمان می‌‌کند.

 

خرما مقوم معده و جمع‌کننده آن است و کلسیم آن موجب تقویت و تسریع رشد کودکان می‌شود و نیروی بدنی بزرگسالان را افزایش می‌‌دهد. ویتامین‌های خرما باعث افزایش قدرت بینایی می‌شود، از خشکی پوست و ناخن و موها جلوگیری و هوش را تقویت می‌کند.

 

زیاده‌روی در خوردن خرما فرد را به امراض سوداوی مبتلا می‌کند و گرفتگی کبد و طحال را به دنبال دارد. همچنین پوسیدگی دندان و جوش زدن داخل دهان از نتایج زیاد خوردن خرماست.

 

کسانی که گرمی زیاد اذیتشان می‌کند و با خوردن خرما بدنشان جوش می‌زند، می‌توانند با استفاده از مخلوط خرما و ماست که بسیار مفید و مغذی است، از مزیت خوردن هر دوی آنها برخوردار شوند.

 

خرما خرک (خارک) گرچه شیرینی رطب و خرما را ندارد اما به سبب داشتن املاح بالا، ارزش غذایی و دارویی و درمانی بسیاری دارد.


اطبای سنتی (آرد خرما) که همان گرد گل نخل‌های نر و ماده است را برای درمان نازایی بسیار مفید و مؤثر می‌دانند، البته پیدا کردن آرد خرما در استان‌هایی که تولیدکننده خرما نیستند، تقریبا غیرممکن است. مواد قندی خرما شامل گلوکز و ساکاروز است و استفاده کم آن برای بیماران دیابتی ضرر ندارد.

 

مصرف شیره خرما به جای مربا که قند بالایی دارد، علاوه بر رساندن انرژی زیاد به بدن، به دلیل داشتن قند طبیعی ضرر ندارد و افراد را چاق هم نمی‌کند. بیماران دیابتی می‌توانند از قند، عسل و کنجد خرما (که سفت‌تر از عسل خرما و نرم‌تر از شیره خرماست) استفاده کنند، در ضمن با عسل خرما می‌توان در تابستان شربت‌های بسیار خوشمزه و مقوی درست کرد.

 
بیشترین خرمای خراسان جنوبی مربوط به شهرستان نهبندان با 140 هکتار اراضی بارور است
سرپرست مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان نهبندان گفت: 315 هکتار از اراضی کشاورزی این شهرستان در روستاهای دهسلم، چاهداشی و بندان زیر کشت نخیلات بوده که از این سطح 240 هکتار بارور است.


مهندس عزیز باقری افزود: امسال حدود 580 تن خرما از نخلستان های بارور برداشت می شود که نسبت به سال گذشته حدود 5 درصد افزایش خواهد داشت،


وی گفت: مهمترین ارقام محلی تولیدی در این شهرستان خرمای خاره خوش، پرکو و از ارقام اصلاح شده خرمای زاهدی و کبکاب است.


وی خاطرنشان کرد: تعداد بهره بردار از این محصول 130 خانوار هستند. 

 

585 تن خرما در خراسان جنوبی برداشت می شود

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی اظهارداشت: 313 هکتار از اراضی کشاورزی استان زیر کاشت خرماست که 150 هکتار آن مربوط به ارقام اصلاح شده است.

 

غلامرضا هادربادی بیان کرد: بیشترین خرمای خراسان جنوبی مربوط به شهرستان نهبندان با 140 هکتار اراضی بارور است.

 

وی از پیش بینی تولید 585 تن خرما به ارزش 600 میلیون تومان از باغ های خرمای این استان خبر داد و افزود: این میزان در مقایسه با سال گذشته 15 درصد افزایش خواهد داشت.

 

وی ادامه داد: 9 رقم خرما در استان خراسان جنوبی تولید می شود که خارخوش و پرکوه از جمله ارقام بومی و مضافتی، کبکاب، زاهدی و برحی از جمله ارقام اصلاح شده آن است.

 

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: امسال برای تمامی طرح های کشاورزی و باغی استان تسهیلات کم بهره با دوره بازپرداخت طولانی در نظر گرفته شده که نخلکاران استان می توانند از این تسهیلات استفاده کنند.

 

وی اظهارداشت: خرما میوه‌ای بسیار مقوی و حاوی مواد معدنی زیادی همچون پتاسیم، روی، منگنز، آهن و ویتامین ‌هایA ،B وE است که مصرف آن از ضایعات و سرطانی شدن سلول های بدن جلوگیری می کند.

 

پایان پیام/ 

کد خبر 187900

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha