خبرگزاری شبستان/چهارمحال و بختیاری
یکی از صنایع دستی تزئینی استان چهارمحال و بختیاری خراطی چوب نام دارد. خراطی زیرگروه صنایع چوب قرار دارد، هنر تراش چوب های مختلف بوسیله دستگاه تراش افقی و ساخت انواع مصنوعات چوبی با اشکال هندسی و قرینه ای را به اختصار خراطی چوب می گویند.
مواد اولیه ای که بیشترین کاربرد را در این هنر دارد چوب است که به دو دسته تقسیم می شود : چوب های سفت (سفته چوب) مثل انواع چوب های سپیدار، گردو، توت و ... و چوب های نرم، مانند چنار، زبان گنجشک، کبوده و ... که هرچه چوب های مصرفی در خراطی محکم و فشرده باشد می توان کارهای ظریف و پرکاربرد تری را خلق کرد.
انواع قلیان ها، عصا، جام چوبی، نرده، سیرکو (کشک ساب)، پایه های چوبی و پایه مبل و سایر محصولات چوبی متنوع از فرآورده های هنر خراطی است.
در گذشته ابزارکار خراطی بسیار ساده بود. مثلاً دستگاه خراطی چهارچوبی بود که رکابی بر آن نصب شده و بعد از گذاردن چوب در سر و ته دهانه محکم می شد و چوب را با حرکت دورانی حول محــــور خود می چرخاند.
با گسترش صنعت و تکنولوژی نیروی الکتریـکی جایگزین نیروی ماهیچه ای شد، کــه هم در سرعت و هم میزان راندمان کاری تأثیر داشت.
سایر ابزارکــار خراطی شامل انواع مقارهای چوبی، سوهان، چکش و رنده دستی است که اصلی ترین ابزار دستی همان مقار است.
زمانی که چوب در دهانه دستگاه نصب و حرکت دورانی دستگاه به سرعت آغاز می شود، دست هنرمند استاد کـــار و همین ابزار ســـاده به چوب های بی شکــل و بی روح جان می بخشد و از آن مصنوعاتی ساخته می شود که زبان همگان را به تحسین می گشاید.
خراطی چوب از هنرهای صنایع دستی با سابقه در استان چهارمحال و بختیاری به شمار می رود که همواره توجه هنرمندان صنعتگر این استان را به خود جلب کرده و توانسته اند در این رشته از صنایع دستی محصولات بسیار زیاد و زیبایی را تولید و به فروش برسانند.
در حال حاضر دیگر تولید هنرهای چوبی از حالت سنتی خود خارج شده و شکل کاملا مدرن به خود گرفته و در این استان نیز هنرمندان به صورت کارگاهی در این زمینه فعالیت می کنند.
سرپرست معاونت صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی چهارمحال و بختیاری، در گفتگو با شبستان، شهرکرد و بروجن را قطب تولید هنرهای خراطی چوب در این استان دانست و گفت: در این دو شهرستان هنرمندان و صنعتگران صنایع دستی بیشتر از سایر شهرستان های استان به صورت کارگاهی در این زمینه فعالیت دارند.
مهرداد رئیسی با بیان اینکه اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان چهارمحال و بختیاری خدمات زیادی به هنرمندان استان ارائه می دهد، افزود: خرید تولیدات، بیمه کردن هنرمندان، شرکت دادن در نمایشگاه های مختلف سراسر کشور از جمله این حمایت ها به شمار می رود.
وی تصریح کرد: وجود مواد اولیه بسیار زیاد در استان، نیروی انسانی و کاربردی بودن این هنر در استان چهارمحال و بختیاری از مهم ترین نقاط قوت هنر خراطی چوب در این استان به شمار می رود.
رئیسی با بیان اینکه توجه به هنر صنایع دستی می تواند زمینه اشتغال جوانان بسیار زیادی در سطح استان را فراهم کند، تصریح کرد: باید در این زمینه انجمن و تعاونی های لازم تشکیل شود تا بتوانند با استفاده از تسهیلاتی که به این بخش اختصاص یافته زمینه اشتغال جوانان را فراهم کنند.
وی تاکید کرد: ارائه آموزش های کاربردی، وارد کردن این هنر صنایع دستی در دانشکده های هنر و گسترش آن از نحوه کاری استاد شاگردی از جمله مواردی است که می تواند زمینه رونق این هنر صنایع دستی را در سال های آینده فراهم کند.
پایان پیام/
نظر شما