خبرگزاری شبستان: ساعت 15:30 دقیقه عصر روز جمعه انفجاری در میدان «ساسین» در منطقه الاشرفیه واقع در شرق بیروت آرامش این منطقه را به هم ریخت. شدت این انفجار به حدی بود که ناظران این انفجار را شدیدترین انفجار از سال 2008 در نوع خود میدانند. در این انفجار خسارت زیادی به محل انفجار و ساختمانها و خودروهای اطراف وارد شد. خبرگزاری لبنان شمار قربانیان انفجار امروز بیروت را 8 کشته و بیش از 90 زخمی اعلام کرده است.
در این انفجار، سرهنگ "وسام الحسن" رئیس بخش اطلاعات امنیت ملی لبنان کشته شد. وی در طول دوران خدمت خود بیش از 36 شبکه جاسوسی را که برای رژیم صهیونیستی کار میکرد و هدف آنها از بین بردن امنیت و ثبات لبنان بود را شناسایی کرد.
به دنبال این انفجار "فایز غصن" وزیر دفاع لبنان به همراه تعدادی از مقامات نظامی این کشور در محل انفجار حضور یافتند تا از نزدیک در جریان این انفجار قرار گیرند. همچنین کابینه امنیتی لبنان شب حادثه در کاخ نخست وزیری به ریاست نجیب میقاتی برگزار شد. پیش از این جلسه نجیب میقاتی در اظهار نظری در این ارتباط، اعلام کرد: "تمامی دستگاههای امنیتی و قضایی را برای کشف عاملان انفجار الاشرفیه و تعقیب عاملان آن بسیج کرده است". نشست اضطراری کابینه دولت لبنان نیز در ساعت 10 صبح روز شنبه در ارتباط با این انفجار تشکیل شد. نجیب میقاتی نخست وزیر لبنان پس از این جلسه در خصوص استعفا و کنار رفتن خود و تشکیل دولت وحدت ملی با میشل سلیمان رئیس جمهور این کشور به مشورت پرداخت که این امر مورد مخالفت رئیس جمهور لبنان قرار گرفت.
طرابلس نیز در جمعه شب و دیروز صحنه درگیری های خیابانی بود. درگیریها در منطقه ابوسمرا میان عناصری از حرکت التوحید و سلفی های افراطی ایجاد شد که به کشته شدن شیخ عبدالرزاق الاسمر منجر شد. این درگیری از آنجا آغاز شد که افراد ناشناس با شلیک گلوله و پرتاب راکت به دفتر شیخ بلال شعبان دفتر دبیرکل این جنبش به این مقر تجاوز کردند و این موضوع باعث واکنش اعضای حزب شد و درگیری را در این شهر ایجاد کرد اما با دخالت نیروهای ارتش اوضاع به حالت عادی بازگشت. دیروز نیز برخی افراد با حمایت شبه نظامیان خیابانهای طرابلس و منطقه الاشرفیه بیروت را با ایجاد موانع و نیز با به آتش کشیدن لاستیک خودروها مسدود کردند. همچنین بنا بر گزارش المنار تعدادی از جوانان امروز در اشرفیه تظاهرات کردند و به رستورانها و مغازهها در این محله مسیحی نشین حمله کردند.
در ارتباط با عوامل این جنایت باید گفت که تا کنون هیچ گروهی مسئولیت این انفجار را به عهده نگرفته است. نکته قابل توجه در ارتباط ترور شخصیت ها در لبنان این است که ذهنیت خاصی در ارتباط با این موضوع در لبنان وجود دارد. در واقع "ترور شخصیتهای سیاسی"، در ذهن مردم لبنان تداعی کننده خونریزیهای گذشته است. مردم لبنان ماجراهای شکل گرفته پس از ترور شخصیت هایی چون رفیق حریری را به خوبی به یاد دارند. خصوصا این که بلافاصله پس از این حمله تروریستی، روند اتهام زنی به سمت سوریه و حزب الله آغاز شد.
سعد الحریری نخست وزیر برکنار شده لبنان در اولین اظهارات مدعی شده که بشار اسد رئیس جمهور سوریه مسئول ترور سرهنگ لبنانی است. ولید جنبلاط رئیس حزب سوسیالیست ترقی خواه دروزی لبنان نیز که از رهبران 14 مارس است، تاکید کرده درباره ترور وسام الحسن نیز باید مسیر رفیق حریری را پیگیری کنیم. وی سوریه را متهم به این حمله کرده تا ذهن ناظران به یاد ماجرای ترور رفیق حریری و سناریوی آمریکایی-عربستانی سال 2006 برای منزوی کردن مقاومت بیافتد. رهبر سلفیهای لبنان نیز به صف جریان سکولار 14 مارس پیوسته و از دولت خواسته تا کناره گیری کند. سمیر جعجع رئیس نیروهای لبنانی نیز تاکید کرده که این عملیات توسط میشل سماحه وزیر اطلاع رسانی سابق لبنان که از چهرههای نزدیک به مقاومت است، طراحی شده است. این درحالی است که میشل سماحه چندی پیش توسط دستگاه امنیتی دستگیر شده بود و طی ماه های گذشته عملاً از عرصه سیاسی فاصله داشت. دوری شمعون از رهبران 14 مارس و رئیس حزب ملی گرای لیبرال نیز به سرعت دمشق را متهم به دست داشتن در این حمله کرده است. شبکههای تلویزیونی مخالف مقاومت از جمله العربیه، بیبیسی، الجزیره، او تی وی و المستقبل هم حمله رسانهای شدیدی را علیه 8 مارس و سوریه آغاز کردهاند.
در مقابل، حزب الله لبنان و دیگر شخصیت های لبنانی ضمن محکوم کردن این انفجارهای جنایتکارانه، از تمام لبنانی ها درخواست کردند تا هوشیارانه در برابر دست هایی که قصد دارند لبنان را به آشوب بکشند، مقاومت کردند. همچنین خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) به قول «عمران الزعبی» وزیر اطلاع رسانی سوریه انفجار تروریستی در بیروت را به شدت محکوم کرد.
بر این اساس به نظر می رسد بار دیگر در شرایط بحرانی سوریه، پرونده دیگری برای به فشار به دمشق و نیز حزب الله باز شده است. همچنین تلاش برای به هم ریختن اوضاع سیاسی لبنان با زمینه ناآرامی های طرابلس نیز مدنظر است. ضمن این که وقوع این عملیات تخریبی بزرگ در منطقه مارونی های بیروت نیز می تواند با هدف به میدان آوردن مجدد فالانژها در برابر مقاومت صورت گرفته باشد. البته صرف این حادثه کفایت برای این نتیجه گیری نیست اما در صورت ادامه پیدا کردن چنین اتفاقاتی می توان بر این اساس استدلال کرد. در این مسیر واکنش بسیار معقول امین جمیل رئیس حزب "کتائب" لبنان بسیار حائز اهمیت است. جمیل در بیانیه خود تاکید کرده است که این انفجار در بطن خود نشانههای تروریسم بین المللی را نهفته دارد که در منطقه بیپروا فرهنگ قتل و کشتار و مرگ را اشاعه میدهد و تبلیغ میکند. وی از عموم مردم لبنان از هر طیف وجریانی خواست در این شرایط دشوار اتحاد و یکپارچگی خود را حفظ کنند و سدی محکم در برابر تروریسم و کشاندن پای لبنان به حوادث جاری در کشورهای همجوار آن به وجود آوردند.
مطابق وعده میقاتی مقامات امنیتی و اطلاعاتی لبنان هم اکنون در حال کسب شواهد از این واقعه تروریستی هستند اما در ابتدای امر برخی شواهد نشان از ائتلافی دارد که مجددا 14 مارس، اسرائیل، عربستان و قطر در آن در برابر مقاومت و سوریه موضع گیری خواهند کرد. دیدار سعد حریری و سمیر جعجع در بیستم مهر در جده و نیز برقراری ارتباط پنهانی با مقامات امنیتی عربستان، دیدار 15 مهر سمیر جعجع با سفیر آمریکا و نیز دیدار سعد حریری با یکی از نزدیکان نخست وزیر رژیم صهیونیستی به نام "دانی ایالون" در قطر درست یک روز پیش از وقوع این حادثه از نشانه های این توطئه است. قابل ذکر است در نشست حریری با ایالون مطالب صریحی در ارتباط با آموزش نیروهای حریری در اردن برای مقابله با حزب الله ذکر شده بود.
پایان پیام/
در ارتباط با ترور شخصیت ها در لبنان نکته ای قابل توجه است که حکایت از ذهنیت خاص لبنانی ها در ارتباط با این موضوع دارد. در واقع "ترور شخصیتهای سیاسی"، در ذهن مردم لبنان تداعی کننده خونریزیهای گذشته است.
کد خبر 185971
نظر شما