رونق اقتصاد خراسان جنوبی در گرو پویایی 4 نقطه صفر مرزی

بازارچه های مرزی که در نطقه صفر مرز قرار دارند با هدف توسعه اقتصادی- اجتماعی مناطق کمتر توسعه یافته تاسیس شده اند و به زعم بسیاری از مسئولان رونق اقتصاد استان های مرزی در گرو پویایی این بازارچه هاست.

خبرگزاری شبستان // بیرجند

 

استان خراسان جنوبی با مساحت 95 هزار و 385 کیلومترمربع که از نظر مساحت هشتمین استان کشور است. بر اساس سرشماری سال 90 جمعیت آن برابر با 662 هزار و 534 نفر است.

 

این استان از شمال با استان خراسان رضوی، از غرب با استان یزد، از شرق با کشور افغانستان، از جنوب با استان سیستان و بلوچستان و از جنوب غربی با استان کرمان هم مرز است.

 

امروزه به زعم بسیاری از مسئولان و اقتصاد دانان وجود 2 گمرک رسمی و 4 بازارچه مرزی خراسان جنوبی که در نقطه صفر مرزی و در جوار گمرکات مجاز قرار به عنوان یک ظرفیت و پتانسیل در رونق اقتصادی این استان یاد می شود.


فاصله 200 کیلومتری مرکز استان تا گمرک مرزی و 300 کیلومتری تا شهر فراه افغانستان، قرار گرفتن خراسان جنوبی در مرکز ثقل محور ترانزیتی چابهار- زاهدان- بیرجند - سرخس (خط ارتباطی بندری مهم چابهار در جنوب شرقی ایران و سرخس در همسایگی تعدادی از کشورهای cis)، قرار گرفتن در مسیر ترانزیتی بندرعباس - افغانستان از جمله قابلیت های استان است که توجه هرچه بیشتر به بازارچه های مرزی را باری دیگر به مسئولان و تولیدکنندگان یادآوری می کند.


بازارچه های مرزی؛ واقع در نقطه صفر مرز
بازارچه مرزی محوطه ای است محصور واقع در نقطه صفر مرز و در جوار گمرکات مجاز به انجام تشریفات ترخیص کالا یا مکان هایی که طبق تفاهمنامه های منعقد شده بین جمهوری اسلامی ایران و کشورهای همجوار تعیین می شود.

 

اهالی دو طرف مرز می توانند کالاها و محصولات مورد نیاز را با رعایت مقررات صادرات و واردات و ضوابط مقرر در این ماده به شرح زیر برای داد و ستد در این بازارچه ها عرضه کنند.

 

مبادلات در بازارچه های مرزی پس از استقرار مأموران وزارت بازرگانی، گمرک و نیروی انتظامی و با اعمال دقیق دولت مجاز خواهد بود.

 

بازارچه های مرزی با هدف جلوگیری از مهاجرت مرزنشینان، کاهش قاچاق کالا، رفع نیازمندی های اهالی مناطق مرزی و توسعه اقتصادی- اجتماعی مناطق کمتر توسعه یافته کشور و به منظور قانونمند شدن فعالیت تجار دو کشور و ماده 11 قانون صادرات و واردات مصوبه مجلس اسلامی تأسیس شده اند.

 

البته ناگفته نماند که برخی اهداف امنیتی و تحکیم روابط مرزنشینان دو کشور همجوار نیز در تشکیل این بازارچه ها مدنظر بوده است.

 

خراسان جنوبی واقع در مرکز جاده ابرییشم
استان خراسان جنوبی با وجود داشتن چهار بازارچه مرزی فعال و بیشترین مرز مشترک با کشور افغانستان و به دلیل قرار گرفتن در مرکز جاده ابریشم و نیز داشتن روابط بسیار خوب و قابل قبول با تجار و کشور مقابل به لحاظ حضور نه چندان دور این تجار به عنوان مهاجر افغانی در ایران و خصوصاً خراسان جنوبی از نظر صادرات بازارچه ای جایگاه خوبی در کشور برخوردار است.

 

چهار بازارچه مرزی یزدان، میل 73، میل78 و دو کوهانه نهبندان که مصوبه تشکیل چهار بازارچه مرزی موجود در این استان بر اساس تصویب هیئت وزیران در سال 1372 تشکیل شد.

 

بازارچه مرزی میل 78 (ماهیرود)؛ پیشتاز در صادرات
بازارچه مرزی میل 78 در فاصله 55 کیلومتری مرکز دهستان درح و در فاصله 145 کیلومتری شهرستان سربیشه و در فاصله 210 کیلومتری مرکز استان واقع گردیده است.

 

این بازارچه روزانه تعداد 200 الی 300 نفر کارگر را جذب کار کرده و مشغول جابجایی و بارگیری کالاست که اشتغال این کارگران در جهت امنیت پایدار و همچنین جلوگیری از قاچاق کالا و شرارت و آدم ربایی و ... کمک بسزایی ایفا می کند.

 

به گفته معاون توسعه تجارت خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی بیشترین رقم صادرات در 6 ماهه اول سال 91 از بازارچه میل 78 به ارزش 33 میلیون و 46 هزار و 468 دلار انجام شده است.

 

گرچه بازارچه مرزی میل 78 در صادرات پیشتاز است اما در نیمه نخست سال جاری میزان واردات از این بازارچه صفر بوده است.

 

بازارچه مرزی میل 73 (گلورده)؛پیشتاز در واردات
بازارچه مرزی میل 73 در فاصله 75 کیلومتری شهرستان درمیان و در فاصله 170 کیلومتری مرکز استان قرار دارد و فعالیت خود را از ابتدای سال 1372 آغاز کرده است.

 

این بازارچه در مجاورت پاسگاه مرزی میل 73 روبروی روستای کاریزک افغانستان واقع شده است و همچنین با شهرستان های انار دره، شیندند و فراه افغانستان هم مرز است و هم اکنون تعداد 50-100 نفر روزانه بطور مستقیم در بازارچه فعالیت می کنند.

 

بازارچه مرزی میل 73 از زیر ساخت های بسیار مناسبی برخوردار است.

 

به گفته مهدی ماهگلی، معاون توسعه تجارت خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی بیشترین واردات استان در نیمه نخست سال 91 از طریق بازارچه میل 73 به ارزش 155 هزار و 174 دلار بوده است.

 

بازارچه مرزی یزدان
بازارچه مرزی یزدان قاینات در فاصله 80 کیلومتری بخش زیرکوه و در 164 کیلومتری شهرستان قاین و در 270 کیلومتری مرکز استان قرار دارد و فعالیت خود را از سال 1372 آغاز کرده است.

 

نزدیکترین نقاط جمعیتی کشور مقابل عبارتند از روستای کلاته نظر در 2 کیلومتری با جمعیتی بالغ بر 6 هزار نفر و همچنین شهرستان های هرا ت، شیندند، انار دره و ادرسکن.

 

بر اساس گفته های معاون توسعه تجارت خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی این بازارچه مرزی در صادرات و واردات کالا در نیمه نخست سال جاری رتبه سوم را در بین چهار بازارچه به خود اختصاص داده است. به گونه ای که میزان صادرات آن چهار میلیون و 989 هزار و 667 دلار و میزان واردات آن در نیمه نخست سال 91 تنها 40 هزار و 889 دلار بوده است.

 

معرفی بازارچه مرزی دوکوهانه
بازارچه مرزی دو کوهانه در فاصله 55 کیلومتری مرکز دهستان بندان و در فاصله 92 کیلومتری شهرستان نهبندان و در فاصله 292 کیلومتری مرکز استان واقع شده است.فاصله این بازارچه تا مرکز استان فراه افغانستان 330 کیلومتر و استان کابل 300 کیلومتر است.

 

به گفته مهدی ماهگلی، معاون توسعه تجارت خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی کمترین میزان صادرات انجام شده از بازارچه های مرزی استان در نیمه نخست سال جاری با رقم 68 هزار و 344 دلار مربوط به این بازارچه است.

 

پایان پیام/
 

کد خبر 185237

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha