خبرگزاری شبستان: مسجد جامع کرمان؛ مسجدی که با معماری بی نظیر و با شکوهش در مرکز شهرستان کرمان و در میدان مشتاقیه واقع شده همچون نگینی است که بر تارک شهر کویری کرمان می درخشد. مسجدی متعلق به دوران حکومت امیر مبارزالدین محمد مظفر سر سلسله آل مظفر که هم اکنون به دلیل نفوذ چندساله آبهای زیرزمینی به پایههای بنای آن در معرض تخریب قرار گرفته است. مطابق آن چه تاکنون در مورد مشکلات این مسجد اظهار شده است می توان گفت سطح آبهای زیرزمینی که از حدود 4 سال پیش به دلیل رها شدن فاضلاب منازل مسکونی بافت قدیم شهر در کانال قنوات به دلیل نبود سیستم فاضلاب شهری، مسدود شدن مسیر قنوات و سرازیر شدن آبهای زیرزمینی از نقاط مختلف شهر به سمت بافت قدیم در این منطقه از شهر کرمان بالا آمده، در صحن مسجد جامع به چند سانتیمتری سطح زمین رسیده و باعث شکاف دیوارهای مسجد، ریزش قسمتی از دیوارهای شبستان و شکاف برداشتن بخشی از کاشیکاریهای منحصر به فرد آن شده است.
حجت الاسلام محمد صباحی، امام جمعه موقت کرمان با اشاره به تمامی این رویدادهای ناگوار و این که مشکلات ایجاد شده در بنای مسجد جامع کرمان تخریب نهایی این مکان تاریخی را رقم می زند به خبرنگار شبستان گفت: مسجد جامع کرمان از بناهای باشکوه بازمانده از دوران مظفریان است که علی رغم آگاهی تمامی مسئولین از این مسئله و ارزشمندی معماری منحصر بفرد آن هم اکنون در پی بالا آمدن آب های زیرسطحی دچار مشکلات و صدمات قابل توجه و اسفباری شده است.
وی با بیان این که سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در حال مرمت برخی از قسمت های فرسوده و قابل تعمیر این مسجد است، توضیح داد: سبک سازی پشت بام شبستان قدیمی مسجد، خاک برداری، پوکه ریزی و ترمیم ستون ها و مرمت تزیینات داخلی و خارجی این بنا از جمله اقدامات مرمتی سازمان میراث فرهنگی استان کرمان در مورد مسجد جامع کرمان است.
حجت الاسلام صباحی افزود: مشکل آب گرفتگی مسجد جامع کرمان مشکل مخرب منطقه مرکزی شهرستان کرمان است و بسیاری از ساختمان های مسکونی و غیرمسکونی این قسمت از شهر را دچار خسارات و صدمات بسیاری کرده است.
وی با اشاره به این که برای فروکش کردن این آب ها و پایین آوردن سطح آن ها چاه هایی در اطراف حفر شده است، ادامه داد: زمین اطراف مسجد در حال حاضر در حال خشک شدن است و همین امر موجب ایجاد ترک هایی در ساختمان و دیوار مسجد شده است.
امام جمعه موقت کرمان با تاکید بر این که تمامی بودجه های مربوط به مرمت و بازسازی مسجد در دست سازمان میراث فرهنگی است، تصریح کرد: سازمان میراث فرهنگی استان کرمان با وجود صدمات جبران ناپذیری که به ساختمان مسجد وارد شده است از اقدامات موثر برای حل این مشکل که هم اکنون لاینحل و دست و پا گیر به نظر می رسد شانه خالی می کند و ما نیز به دلیل عدم دخل و تصرف در امور مرمتی از انجام هر نوع کاری در این راستا معذوریم.
حجت الاسلام صباحی با تاکید بر این که کاشی کاری های مسجد جامع کرمان به دلیل بهره مندی از سبک خاصی در معماری، فضای این مسجد را در میان مساجد تاریخی ممتاز کرده است تصریح کرد: کاشی کاری های سردر مسجد جامع کرمان به دلیل قدمت و سوابق طولانی تاریخی از اهمیت بسزایی در معماری اسلامی برخوردار است و هم اکنون به دلیل مسئله آب گرفتگی دچار ترک هایی عمقی شده است که باید هر چه زودتر مرمت شوند.
وی افزود: سازمان میراث فرهنگی خود عهده دار تمام اقدامات مربوط به تعمیر و حفاظت از این بناست و به همین دلیل ما جز در مواردی جزیی همانند رنگ آمیزی دیوارها باید منتظر اقدام این سازمان برای رفع نواقص موجود در این مسجد بنشینیم.
متولی موقوفات مسجد جامع کرمان با تاکید بر این که مسجد جامع کرمان در طی 10 سال اخیر مورد مرمت کلی قرار نگرفته است، اظهار کرد: حفاظت همه جانبه از معماری مسجد جامع کرمان بر عهده سازمان میراث فرهنگی است؛ تاکنون مرمت اصولی و اساسی در مورد این مسجد انجام نشده است و چاره ای نیز برای نجات این مسجد تاریخی اندیشیده نمی شود.
پایان پیام/
نظر شما