خشکسالی شدید و افزایش دما در خراسان جنوبی؛ ضرورت مدیریت منابع آب

سارانی با اشاره به خشکسالی شدید و افزایش دمای دو درجه‌ای در استان طی ۳۰ سال اخیر، گفت: وضعیت منابع آب استان به شدت شکننده است و مدیریت صحیح و فرهنگ‌سازی در مصرف آب به‌عنوان ضرورت اصلی برای حفظ پایداری این منابع باید در اولویت قرار گیرد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از خراسان جنوبی، عباس سارانی، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی امروز (۲۰ خرداد) در نشست هم‌اندیشی مدیریت مصرف آب ویژه مبلغین استان، به تشریح وضعیت آب و اهمیت مصرف بهینه آن پرداخت.

وی با اشاره به جایگاه حیاتی آب در زندگی انسان‌ها، گفت: آب پایه و اساس زندگی است و در قرآن کریم نیز ۱۳۲ آیه به آب اشاره شده است. همه موجودات و زندگی از آب پدید آمده‌اند و نبود آب به معنای نبود زندگی است.

وی با تأکید بر ضرورت فرهنگ‌سازی و آگاهی‌بخشی در زمینه مصرف آب، افزود: بخش عمده مصرف آب استان متعلق به کشاورزی است و اگر بتوانیم تنها ۱۰ درصد صرفه‌جویی در این بخش داشته باشیم، میزان آب شرب تامین‌شده معادل حجم فعلی آن خواهد بود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی به خشکسالی‌های اخیر و کاهش شدید بارندگی اشاره کرد و گفت: طی ۳۰ سال اخیر، دمای هوا در استان دو درجه افزایش یافته و میزان بارندگی ۱۴ درصد کاهش یافته است. امسال تاکنون ۴۴ درصد کاهش بارندگی نسبت به متوسط بلندمدت ثبت شده است.

وی با بیان اینکه ذخیره آب در سدهای استان به کمتر از ۲۰ درصد ظرفیت رسیده، خاطرنشان کرد: ۹۵ درصد منابع آب استان از منابع زیرزمینی تأمین می‌شود و افت سطح آب‌های زیرزمینی و کاهش کیفیت آب نگرانی جدی است.

عباس سارانی با اشاره به تعداد منابع آبی استان گفت: ۱۳ هزار منبع آبی شامل ۳۲۹۱ حلقه چاه، نزدیک به هفت هزار رشته قنات و سه هزار چشمه در استان وجود دارد که ۸۸ درصد مصرف آب مربوط به بخش کشاورزی است.

وی درباره وضعیت منابع آب زیرزمینی توضیح داد: سالانه حدود ۱۲۷ میلیون مترمکعب آب از سفره‌های زیرزمینی استان کاهش می‌یابد و افت سطح آب در دشت‌های مختلف استان مشهود است. به عنوان مثال در دشت بیرجند سالانه حدود ۷۵ سانتی‌متر افت سطح آب داریم که این روند در صورت ادامه می‌تواند به کاهش شدید کیفیت آب و مشکلات بیشتر منجر شود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی با اشاره به اقدامات صورت گرفته، از مجهز شدن ۹۹ درصد چاه‌های کشاورزی استان به سامانه‌های کنترل هوشمند خبر داد و گفت: این سامانه‌ها امکان پایش دقیق مصرف آب و مدیریت بهتر منابع را فراهم کرده است.

سارانی در پایان با تأکید بر اهمیت صرفه‌جویی در مصرف آب و اجرای الگوی کشت مناسب، اعلام کرد: برای حفظ پایداری منابع آب، نیازمند کاهش مصرف در بخش کشاورزی و فرهنگ‌سازی گسترده در بین مردم هستیم. برنامه‌های آموزشی و همکاری با آموزش و پرورش برای آگاه‌سازی دانش‌آموزان از جمله اقدامات مؤثر است.

وی در پایان گفت: با حمایت‌های استانداری و وزارت نیرو، طرح‌های آبیاری نوین و استفاده از انرژی‌های نو مانند خورشیدی برای کاهش مصرف آب در کشاورزی در حال اجراست.

کد خبر 1822185

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha