دکتر «محمد بینازاده»، پژوهشگر اعتیاد در گفتگو با خبرنگار فرهنگ و اجتماع خبرگزاری شبستان با اشاره به تاثیر سیگار کشیدن سلبریتی ها در فیلم ها و سریال ها اظهار کرد: متاسفانه در سال های اخیر، خیلی از فحش ها و تکه کلام های زشت و رکیک در فیلم ها و سریال های ما افزایش یافته که در سال های گذشته بسیار پاستوریزه شده و یا اصلا دیده نمی شد؛ حال باید پرسید آیا افزایش دیالوگ برخی از واژه های زشت و ناپسند در این فیلم ها و سریال ها باعث افزایش آن در جامعه شده یا برعکس شاید چون ابتدا در جامعه شایع شده، سپس در فیلم ها انعکاس یافته است، این مرز باید مشخص شود چون مهم است. در واقع ما در اینجا با مساله تقدم و تاخر و رابطه علت و معلولی روبرو هستیم، یعنی چه بسا نمایش سیگار کشیدن در فیلم ها، بازتابی از افزایش آن در جامعه باشد، در واقع این مساله یک بخش رائالی در امر سینما است نه اینکه سیگار کشیدن در فیلم باعث گرایش مردم به مصرف آن شده است.
وی با اشاره به تاثیر سیگار کشیدن سلبریتی ها در گرایش به سیگار در بین دانش آموزان تصریح کرد: با این مساله موافقم؛ چرا که ممکن است سلبریتی ها یک عمل یا رفتاری را در فیلم یا خارج از فیلم انجام دهند یا به نمایش بگذارند که مطمئنا تاثیرات مثبت و منفی خود را بر نسل جوان خواهد گذاشت و ما هم منکر آن نیستیم.
بینازاده تصریح کرد: سلبریتیها و چهرههای محبوب و شناختهشده با نمایش مصرف سیگار در آثار نمایشی، به الگویی غلط برای نوجوانان تبدیل میشوند و این مسئله میتواند تأثیر مستقیم در افزایش گرایش به دخانیات، بهویژه در دوره حساس نوجوانی و جوانی داشته باشد.
این پژوهشگر اعتیاد خاطرنشان کرد: متأسفانه بدون رعایت دقیق قانون، بعضی کارگردانان، صحنههای مصرف سیگار را در آثار خود نمایش می دهند که این اقدام، خلاف صریح قانون و اقدامی نگرانکننده در مسیر الگوسازی نادرست برای نوجوانان است.
وی با اشاره به برخورد و برنامه کشورهای خارجی در قبال این مسایل در فیلم ها و سینمای خود بیان کرد: سیگار کشیدن در سینمای کشورهای اروپایی در دهه های ۶۰ و ۷۰ و ۸۰ میلادی بسیار رایج بود اما این مساله از سال ۱۹۸۰ به بعد کاهش پیدا می کند این هم مصادف بود با ریاست جمهوری ریگان در آمریکا که همسر وی یک کارزار رسانه ای تحت عنوان «نه به مواد مخدر» راه اندازی کرد، مشابه همین برنامه هم توسط خانم تاچر نخست وزیر بریتانیا صورت گرفت که تاثیرات زیادی در مدیا و سینما گذاشت؛ از آن زمان به بعد ( ۱۹۸۰) مصرف سیگار و کوکایین در فیلم ها و سینمای آنها کاهش پیدا کرد تا جایی که دیگر مرسوم و معمول نیست.
بینازاده ادامه داد: بر عکس، کشور ما همیشه دو سه دهه در همه زمینه ها از کشورهای دیگر عقب است الان هم مد شده که در فیلم ها و سریال ها، سیگار بکشند و از دیالوگ های زشت و رکیک استفاده کنند و تماشاگر ایرانی هم لذت ببرد، بدون اینکه به عواقب آن در جامعه توجهی داشته باشند.
وی با اشاره به راهکارهای درمان این مشکل خاطرنشان کرد: سلسله پژوهش هایی باید قبل از این که یک راهکار مداخلاتی تعریف کنیم، انجام دهیم تا مشخص شود آیا فرضیه های مربوط به سیگار کشیدن سلبریتی ها بر افزایش سیگاری شدن دانش آموزان درست است یا خیر؟ یا اینکه چون سیگار کشیدن در جامعه زیاد شده، کارگردان هم آن را در فیلم تازتاب داده، کدام درست است؟ همه اینها ابتدا باید آزمون و خطا شوند تا یک راه حل علمی درست ارائه شود.
نظر شما