از ایلام تا بجنورد؛ داستان 23 سال ولایت و 22 سفر استانی

رهبر معظم انقلاب اسلامی پس از آن که از سال 1368 ولایت را برعهده گرفتند از سال 1369 سفرهای استانی اشان را به صورت مرتب سالی یک سفر برگزار کردند.

به گزارش خبرنگار سیاسی شبستان، حضرت آیت الله خامنه ای، مقام معظم رهبری، از سال 1369 به صورت مرتب هر سال نوبت را به یک استان دادند تا با سفر به این استان ها از وضعیت زندگی مردمشان و رسیدگی مسولین بازدید کرده و پای درد دل های این مردم بنشینند. در طول این 22 سفر رهبر انقلاب با بازدید از ریزترین اتفاقات استانی و حاشیه ای ترین مناطق به نظارت بر رسیدگی مسئولین به وضعیت مردم استان ها پرداخته اند.

سال 1369 ـ استان ایلام

یکی از اولین سفرهای رهبر معظم انقلاب به استان های کشور سفر ایشان به استان محروم و جنگ زده ایلام بود که در تاریخ 12 دی ماه سال 69 صورت گرفت.

ایشان در جمع مردم ایلام در مسجد علی بن ابیطالب(ع) این شهر فرمودند:«امروز به‌ برکت‌ فداکاری‌ ملت‌ ایران‌، ملتهای‌ دیگر بیدار شده‌اند و ملتهای‌ مسلمان‌ به‌ خود آمده‌اند. آن‌ شعله‌ی‌ مقدس‌ و روحیه‌‌ انقلابی‌ ای‌ که‌ امام‌(رضوان‌الله‌ تعالی‌علیه‌) در این‌ کشور به‌ وجود آوردند و شما مردم‌ لبیک‌ گفتید و پای‌ آن‌ ایستادید، امروز در سرتاسر دنیای‌ اسلام‌، دلهای‌ مسلمین‌ عالم‌ را گرم‌ کرده‌ و به‌ خود جذب‌ نموده‌ است‌«.

دیدار با خانواده معظم شهدا، ایثارگران و همچنین اهالی روستای جعفرآباد ایلام از جمله برنامه های سفر معظم له به این استان بود.

سال 1370ـ استان لرستان

رهبر معظم انقلاب در دومین سفر استانی خود در 30 مرداد سال70 وارد خرم آباد شدند و بعد از استقبال پرشور مردم این استان در اولین روز دیدارشان در جمع مردم خرم آباد بر رفع محرومیت از این استان تأکید کرده و فرمودند: «باید تلاش شود ظرف چند سال آینده، استان لرستان از محرومیت خارج شود».

ایشان در ادامه‌‌‌‌ این سفر، در اجتماع خانواده‌‌‌‌های شهدا، مفقودین، جانبازان و آزادگان، ضمن بیاناتی با تأکید بر این نکته که دشمن در مقابل ملت ما ناتوان است و مردم باید با حفظ ایمان و وحدت همچنان در صحنه مبارزه پابرجا بمانند، فرمودند: «امروز ملت ایران با گذراندن سال‌‌‌‌های سخت و جنگ و مشکلات ناشی از آن وارد مبارزه‌‌‌‌ای جدید به نام مبارزه برای سازندگی کشور شده است.»

معظم له همچنین با علما و روحانیون این استان دیدار کردند و در جمع آنها فرمودند: «روحانیون به علت روحانی بودنشان بیش از دیگران وظیفه دارند که از حکومت اسلامی دفاع کنند». رهبر معظم انقلاب همچنین در این سفر با سفر به مناطق صعب العبور استان لرستان با عشایر استان دیدار کردند. ایشان در دیدار با عشایر پاپی منطقه، از رشادت‌‌‌‌های آنها در راه حفظ نظام و انقلاب به نیکی یاد کردند؛ رهبر انقلاب پیش از حضور در جمع عشایر، با حضور بر مزار شهدای عشایر استان لرستان، به مقام شامخ آنها ادای احترام کردند.

سال 1370ـ استان بوشهر

سومین سفر آیت الله العظمی خامنه ای به استان بوشهر بود که در تاریخ 11 دی ماه سال 70 اتفاق افتاد؛ ایشان در دیدار با اجتماع عظیم مردم بوشهر فرمودند: «آنچه ما از بوشهر و همه‏ى شهرهاى این استان به یاد داریم، حاکى از شجاعت و مقاومت و حضور در صحنه‏هاى خطر و شرکت بسیجى در صفوف رزمندگان - چه در دریا و چه در خشکى - است. این از برکت تدین و دلبستگى شما به اسلام و قرآن و تعالیم مقدس اسلام است».

سال 1370 ـ شهر قم

سفر به قم همواره در نزد رهبر معظم انقلاب جایگاه ویژه ای داشته و ایشان در مدت رهبری خود بارها به این استان سفر نموده که اولین آن در 30 بهمن ماه سال 70 بود که ایشان به شهر مقدس قم سفر نمودند و با استقبال پرشور و بی نظیر مردم قم و علما مواجه شدند ایشان در این سفر با تاکید بر ضرورت تحول در حوزه های علمیه تاکید کردند: «امروز حوزه‌ى علمیه مثل گذشته جدا از مسائل و حوادث عالم نیست؛ امروز حوزه‌ى علمیه حقیقتى است که با همه‌ى دنیا - مستقیم و غیرمستقیم - مرتبط است؛ بنابراین، سخن از حوزه‌ى علمیه، بى‌شک با مسائل جارى جهان اسلام هم مرتبط است».

سال 1371 ـ استان چهارمحال و بختیاری

سفر به شهرکرد و سایر شهرهای استان چهارمحال و بختیاری در 15 مهرماه سال 71 صورت گرفت که ایشان در جمع مردم خونگرم این استان فرمودند: «استان چهارمحال و بختیارى، استانى مستعدّ است. هم استعداد طبیعى دارد و هم استعداد فرهنگى. از لحاظ استعداد طبیعى، معادن زیرزمینى این استان، متنوّع و قابل توجّه است. آب، امکانات دامدارى و مراتع این استان، باارزش است. از لحاظ استعداد فرهنگى و انسانى، جوانان این استان بااستعدادند. در میدانهاى علم و دانش و ادب و فرهنگ و هنر، مردمانى هستند که على‏رغم محرومیتهایى که در طول زمان - چه در دوران خانها و چه در دوران ستمشاهى - بر آنها تحمیل شده است، این استان از لحاظ نیروى فرهنگى و انسانى، خود را نشان داده است».

سال 1372 ـ شهر نوشهر

رهبر معظم انقلاب پس از حضور در پایگاه دریایی نوشهر در جمع مردم نوشهر با بیان اینکه این یک سفر نظامی است و انشاالله در فرصت مناسب به دیدار مردم خطه شمال خواهند آمد فرمودند: «خدا را شکر مى‏کنم که ارتباط شخصى خودم را با آحاد مردم و با طبقات محروم و مستضعف و خانواده‏هاى شهدا حفظ کرده‏ام و نگذاشته‏ام اشتغالات زیاد، این ارتباطات را قطع کند. به فضل الهى توفیق پیدا کرده‏ام بسیارى از حرفهاى مردم را از زبان خودشان بشنوم. لذا، آنچه را که مى‏گویم ناشى از چیزى است که از اعماق ایمان مردم درک و لمس و مشاهده مى‏کنم. این مردم، اسلام را انتخاب کرده‏اند؛ اسلام را وسیله‏اى براى اصلاح امور دین و دنیا دانسته‏اند و دشمن، البته نمى‏خواهد بگذارد».

سال 1372ـ استان آذربایجان شرقی

ولی امر مسلمین در تاریخ 5 مرداد سال 72 در میان خیل عظیم مردم مشتاق تبریز و سایر شهرهای استان آذربایجان شرقی وارد این استان شدند و در پایان سفر خود با بیان اینکه این سفر یکی از شیرین‏ترین و به‏یادماندنى‏ترین سفرهاست ادامه دادند: «مردم تبریز و بعضى جاهاى دیگرى که رفتیم، چنان محبّت و اخلاص و شور و هیجان انقلابى از خود نشان دادند که براى همه افراد که شاهد و ناظر، شگفت‏آور و تحسین‏برانگیز بود. من به نقاط مختلفى از کشور سفر کرده‏ام و سفر مى‏کنم. در همه جا هم با محبّت و استقبال گرم و پرشور مردم روبه‏رو هستم. لکن آنچه که در تبریز مشاهده کردیم، با بقیه مناطق، متفاوت بود. برخورد بسیار محبّت‏آمیز و پرشور و مخلصانه مردم که ناشى از علاقه آنان به انقلاب و اسلام و نظام جمهورى اسلامى است، براى ما شگفت‏آور و فوق‏العاده بود. مردم، از مرد و زن و پیر و جوان، در این چند روز ما را مشمول محبّتهاى صادقانه و صمیمانه خودشان کردند. البته جاهاى دیگر هم که رفتیم همین‏طور بود. من نسبت به مردم تبریز و آذربایجان، علاقه دیرینه‏اى دارم و آنچه که مشاهده کردم، تا حدود زیادى مسبوق به سابقه بود. از اوّلِ انقلاب تاکنون، هر وقت با مردم تبریز مواجه شدیم - هم من و هم هر یک از عناصر انقلاب - در آنها روحیه‏اى بسیار مؤمنانه و پرشور، همراه با اظهار عمل و فکر در جهت انقلاب مشاهده کردیم».

ایشان همچنین در شهرهای مختلف این استان حضور یافته و همچنین در صبحگاه مشترک نیروهای مسلح در پادگان لشگر 21 حمزه آذربایجان شرکت کردند و در سخنانی بر ایمان و لیاقت، به عنوان دو معیار پیشرفت و ارزش در نیروهای مسلح جمهوری اسلامی تأکید کردند.

معظم له همچنین در روز 8 مرداد و در آخرین روز حضور خود با اساتید و فرهنگیان و ادبای آذربایجان، ملاقات داشتند و هنرمندان، شعرا، روشنفکران، سینماگران، دانشمندان و اساتید دانشگاهی را به بسیج عمومی برای مقابله هوشمندانه با تهاجم فرهنگی دشمنان اسلام فراخواندند.

سال 1373 ـ استان کهکیلویه و بویراحمد

حضرت آیت الله العظمی خامنه ای در تاریخ 17 خرداد ماه سال 73 وارد یاسوج شده و مورد استقبال گرم مردم این شهر و سایر شهرهای این استان قرار گرفتند.

ایشان در سخنان خود در جمع مردم یاسوج فرمودند: «نظام جمهورى اسلامى، براى عشایر ارزش قائل است و عشایر را به عنوان یکى از برجسته‌ترین قشرهاى کشور مى‌شناسند که هم در کار سازندگى و هم در کار دفاع از کشور، سهیمند. نظام، قدرِ این جوانان غیور و این مردان و زنان بااخلاص و مؤمن را مى‌داند».

سال 1374 ـ استان مازندران

رهبر معظم انقلاب در تاریخ 22 مهرماه سال 74 وارد شهر ساری شدند و در بیاناتی در جمع مردم مازندران گفتند: قدر این ایمان خالص و صمیمى؛ این معنویّت و صمیّمیتى را که در خطّه، نسبت به ارزشهاى انقلاب هست، بدانید.

ایشان در جمع مردم با تاکید بر معنویت در جامعه ادامه دادند: «بعضی جاهاى دنیا رونق اقتصادى و رفاه مادّى تا حدودى دارند؛ اما معنویّت ندارند. وقتى معنویّت در جامعه وجود ندارد، رفاه اقتصادى هم فایده‏اى نمى‏بخشد؛ تبعیض را برطرف نمى‏کند، عدالت اجتماعى به وجود نمى‏آورد، گرسنگى را ریشه‏کن نمى‏کند و فساد را از بین نمى‏برد. رونق اقتصادى که همه چیز یک کشور نیست».

موضوع تحریم اقتصادی، جهاد علمی، حیات طیبه، روشنفکری، عدالت اجتماعی، عدالت و پیشرفت، نوآوری و شکوفایی و وعده‌های الهی از دیگر محورهای بیانات معظم له در جمع مردم ساری بود.

سال 1375 ـ استان آذربایجان غربی

رهبر معظم انقلاب در روز 27 شهریور سال 75 وارد شهر ارومیه شدند و در جمع مردم این شهر فرمودند:« مردم این منطقه، با این که خیلی سختیها دیدند و با وجود تحریکات دشمنان، توانستند اوّلاً با شجاعت و با مقاومت و ایستادگی، دشمنان را بیرون کنند، ثانیاً - و از این بالاتر - همان برادری گذشته را، باز هم در بین خودشان بر قرار کردند. گروههای مسلمانان با یکدیگر متّحد شدند و تحت تأثیر تحریک دشمن قرار نگرفتند و جنگ شیعه و سنّی، جنگ ترک و کرد، جنگ مسلمان و مسیحی به راه نینداختند. این رشد مردم این استان را نشان می‏دهد. من همیشه در دلم، این رشد مردم استان را تحسین کرده‏ام. این یکی از سوابق مردم این استان است».

دیدار با مردم شهرهای مختلف این استان و دیدار با خانواده معظم شهدا، ایثارگران و جانبازان و همچنین بانوان استان بخشی دیگر از برنامه های معظم له در این استان بود.

سال 1375 ـ استان خوزستان

رهبر فرزانه انقلاب در تاریخ 18 اسفندماه سال 75 وارد اهواز شدند و مورد استقبال کم نظیر مردم قرار گرفته و سپس در جمع آنان با بیان اینکه من روزی را در این شهر دیدم که در هر ساعتی، صدها گلوله خمپاره، از لوله‏های خمپاره‏انداز دشمن - که در نزدیکی اهواز موضع گرفته بود - بر سر این خیابانها فرو می‏ریخت، فرمودند: « امروز من می‏خواهم در مقابل شما مردم عزیز اهواز و برادران و خواهرانی که از شهرهای دیگر این استان در این جا اجتماع کرده‏اید و یا از روستاها و مناطق عشایر نشین از سرتاسر این استان به این جا آمده‏اید، این مطلب را بگویم که به برکت اسلام، ملت ایران هشت سال جنگ خونبار تحمیلی را با قدرت گذراند و اجازه نداد که دشمنان ایران و اسلام و نظام جمهوری اسلامی - که یک جبهه متحد در سرتاسر دنیای استکبار را تشکیل می‏دادند - بتوانند یک وجب از خاک این ملت و از خانه مقدس این امّت بزرگ و شجاع و سرافراز را تصرّف کنند و بعد از گذشتن آن هشت سال دشوار، توانست با سرعت و جدیّت و مهارتی تحسین برانگیز، ویرانیهای جنگ را ترمیم کند؛ بلکه کشور را هم بسازد. این، از برکت اسلام است».

ایشان با تاکید بر وحدت ادامه دادند:« من امروز در مقابل شما عزیزانم، مردم شجاع و مؤمن و بااخلاص منطقه خوزستان و شهر اهواز و دیگر شهرهای این استان - که بخشی از ملت بزرگ ایران هستید - می‏خواهم بگویم که جمعبندی هشت سال جنگ و هشت سال تلاشِ بعد از جنگ این است که اگر ملت ایران متّحد باشد - آن چنان که هست - اگر پایبند به احکام اسلام باشد - آن چنان که هست - اگر همّت بر سازندگی کشور بگمارد - که گمارده است - هیچ قدرت و نیرویی، حتّی نیروی متّحد استکبار و استعمار در سرتاسر عالم هم نخواهد توانست به این ملت شجاع و مقاوم و با ایمان و مصمّم و کارآمد و به این کشور و این نظام مقدّس، کوچکترین خدشه و ضربه‏ای وارد کند».

سال 1376 ـ شهر کرج

ولی امر مسلمین جهان در تاریخ 24 مهرماه سال 76 وارد شهر کرج شدند و در جمع پرشور و عظیم مردم این کلانشهر با اشاره به جایگاه مردم این شهر در تاریخ انقلاب فرمودند: «از همان لحظات حسّاسی که انقلاب اسلامی پیروز می‏شد و دشمن با چنگ و دندان سعی می‏کرد در مقابل انقلاب، موجودی خود را حفظ کند، شهر کرج و مردم کرج و جوانانِ آن روز کرج، نقش خود را ایفا کردند. در این‏جا بود که مردم شنیدند قرار است از منطقه‏ای تانکهای نظامی به سمت تهران سرازیر شود، تا از پادگانهایی که در تهران در دست مردم قرار گرفته است، دفاع کند و پادگانها را از دست مردم خارج نماید. مردم کرج اعلان آمادگی کردند که در مقابل آن تانکها بایستند و مانع شوند که تهران مورد حمله قرار گیرد. شاید همین اعلام آمادگی، مشکل را از تهران دفع کرد. این اوّلین قدمی بود که این شهر بیدار و جوان و سرزنده در انقلاب برداشت».

سال 1376 ـ استان هرمزگان

آیت الله العظمی خامنه ای در تاریخ 28 بهمن ماه سال 76 وارد شهر بندرعباس شدند و پس از عبور از مسیر ازدحام استقبال مردمی در جمع مردم این شهر فرمودند: «شاید در میان شهرهاى کشورمان، غیر از بندرعبّاس، شهرى نداشته باشیم که تاریخچه بناى آن همراه با مبارزه قهرمانانه مردمى با خارجیان باشد و اساساً شهر بر این اساس شکل گرفته باشد. اگر هم باشد، بسیار معدود است».

ایشان ادامه دادند: « این استان، دو هزار شهید، تعداد بى‏شمارى ایثارگر و جوانان بسیجى داشته است؛ بخصوص غوّاصانى که در هر جا که بودند، نشان دادند که جوانان مؤمن و فداکار و علاقه‏مندى هستند. امروز هم ایثارگران این خطّه، جزو ایثارگران پرشور و مؤمن و صادقى هستند که حرکات آنها، تلاش آنها، دلسوزى و علاقه‏مندى آنها، از چشم مردم و مسؤولان پنهان نیست. نظام جمهورى اسلامى با این دید، با این استان و با این مردم رفتار کرد؛ مردمى علاقه‏مند و صادق، سربازان حقیقى اسلام و قرآن و نظام جمهورى اسلامى».

سال 1377ـ شهر آمل

رهبر معظم انقلاب در سفر یک روزه به شهر آمل در روز 21 خرداد سال 77 در جمع مردم این شهر فرمودند: « شهر شما هم در گذشته و هم در دوران انقلاب، شهر درخشانى بوده است؛ تاریخ درخشانى پشت سر این مردم مؤمن و خونگرم است. مردم شهر آمل در گذشته - در دورانى که شمشیر مبارزان در سرتاسر دنیاى آن روز پیش مى‏رفت - در مقابل شمشیرها تسلیم نشدند؛ اما پیام حقّ و حقیقت را از خاندان پیامبر، با عاطفه و محبّت و عشقى که به آن خاندان داشتند، دریافت کردند».

سال 1379 ـ استان اردبیل

حضرت آیت الله العظمی خامنه ای در روز 3 مرداد ماه سال 79 وارد شهر اردبیل شدند و در بیاناتی در جمع پرشور مردم این استان فرمودند: «خدا را شکر می‏کنیم که سلسله دیانت و شجاعت مردم و قوّت معنوی این مردم، در کنار سلسله پیشرفت علم و تقوا در طول زمان در این سرزمین امتداد پیدا کرده است».

ایشان در دیدار با جوانان استان اردبیل نیز فرمودند: « درست است که انقلاب اسلامى ایران رژیم پهلوى را از بین برد، اما این مبارزه، فقط مبارزه با رژیم پهلوى نبود؛ مبارزه با حضور امریکا و با سلطه و نفوذ امریکاییها بود که تا مغز استخوان این ملت نفوذ کرده بودند. لذا از اوّل هم همه دنیا فهمیدند که در صف مقدّم دشمنان این نظام و این انقلاب، امریکاست».

سال 1379ـ استان قم

رهبر فرزانه انقلاب اسلامی در روز 14 مهرماه سال 79 برای دومین بار به شهر مقدس قم وارد شدند و در دیدارهای مختلف که با اقشار مختلف مردم، مراجع و خانواده معظم شهدا داشتند بیاناتی ایراد فرمودند.

ایشان در جمع پرشور مردم قم در حرم مطهر حضرت معصومه(س) فرمودند: «در این شهر عزیز، سه نقطه برجسته در میان این همه نقاط روشن، چشم را به خود جلب مى‏کند: اوّل، حرم مطهّر و مضجع شریف حضرت فاطمه معصومه علیها سلام است؛ آن بزرگوارى که این سرچشمه جوشان و خروشان نخستین بار از کنار مرقد او جوشید و برکاتش به همه عالم و بخصوص به دنیاى اسلام رسید. دوم، علم و فقاهت و حدیث است که این شهر پرچمدار آن بوده است؛ حوزه علمیه‏اى که از هزار و دویست سال قبل تا امروز در این شهر مقدّس همیشه پابرجا و برپا بوده است. علماى بزرگ، فقهاى بزرگ، فلاسفه باارزش، محدّثان عالى‏مقام و مؤلّفان عالى‏قدر از این شهر برخاستند یا به این شهر پناه آوردند و در زیر پرتو مطهّر پاره تن امامت و ولایت - یعنى حضرت معصومه علیها سلام - اقامت گزیدند. نقطه سوم، برجستگى شما مردم مؤمن و شجاع و آگاه و زمان‏شناس این شهر است».

ایشان همچنین در تبیین مفهوم استقلال فرمودند: «معنی استقلال چیست؟ برای یک ملت، استقلال چه مفهوم و چه ارزشی دارد؟ استقلال، یعنی این‏که یک ملت بتواند بر سرنوشت خود مسلّط باشد؛ بیگانگان دست دراز نکنند و سرنوشت او را خائنانه و مغرضانه رقم نزنند. این معنای استقلال است. اگر از ملتی استقلال او گرفته شد؛ یعنی اگر بیگانگان - که یقیناً دلسوز او نیستند - بر سرنوشت او مسلّط شدند، دو چیز را از دست می‏دهد: اوّل، عزّت نفس خود را، افتخارات خود را، احساس هویّت خود را؛ دوم، منافع خود را. دشمنی که بر سرنوشت یک ملت مسلّط شود، دلسوز آن ملت نیست و منافع آن ملت برای او اهمیت ندارد. آن‏که می‏آید یک ملت را مسخّر سرپنجه قدرت خود می‏کند، در درجه اوّل - در حقیقت، در اوّل و آخر - به فکر منافع خود است. آنچه برای او کمترین اهمیتی ندارد، منافع آن ملتی است که استقلال خود را از دست داده است. ما در این زمینه نمونه‏های فراوانی در قرن نوزدهم و سپس به دنبال آن در قرن بیستم، داریم».

سال 1379 ـ استان مرکزی

رهبر حکیم انقلاب اسلامی در تاریخ 24 آبان سال 79 وارد شهر اراک شدند و پس از استقبال باشکوه مردم این استان از ایشان فرمودند:« ظهور شخصیتها و مردان بزرگ از این خطّه، نشان‌دهنده‌ى حقیقتى است و آن حقیقت این‌که این منطقه از لحاظ استعداد انسانى، یک منطقه‌ى ممتاز و کم‌نظیر است. از همین شهر بود که مرحوم آیةاللَّه حائرى - مؤسّس حوزه‌ى علمیه‌ى قم - به قم سفر کرد و در قم ساکن شد. مردى که جاذبه‌ى اراک او را از نجف و سامرا به این شهر کشانده و سالها در این شهر بساط علم و تحقیق و روحانیت گسترده بود، از شهر اراک به قم رفت و حوزه‌ى قم را تأسیس کرد. با این حساب، شهر شما مادر حوزه‌ى علمیه‌ى قم است».

ایشان در مورد شرایط این شهر گفتند: «امروز اراک و ساوه از بزرگترین مجموعه‌هاى صنعتى کشورند. با این‌که اراک در صنعت توانسته است پیشرو باشد، اما از لحاظ کشاورزى و دامدارى هم عقب نمانده است. گندم مازاد و لبنیات تولیدشده‌ى شما، هدایاى این استان به مردم کشور است. شخصیتهاى انسانى شما، استعدادهاى برجسته‌ى این استان، فرآورده‌هاى طبیعى این استان، همه حکایت از این مى‌کند که خداوند متعال در این مجموعه‌ى انسانى که در این بخشِ کشور تمرکز یافته است، از الطاف و تفضّلات خود چیز بسیار زیادى به ودیعه نهاده است».

سال 1380ـ استان گیلان

رهبر معظم انقلاب در تاریخ 2 اردیبهشت ماه سال 80 وارد شهر رشت شدند و در ورزشگاه شهید عضدی این شهر در بیاناتی فرمودند:« گیلان موقعیتى ممتاز نه فقط از لحاظ اقلیمى و جغرافیایى، بلکه از لحاظ تاریخى و انسانى دارد. هر چه در مدّ نگاه خود به این سرزمین دقّت مى‏کنیم، نشانه‏هاى عظمت بیشترى را در آن مى‏بینیم. گیلان سرزمینى نابغه‏پرور است. علماى بزرگ، فقیهان، فیلسوفان، شاعران و ادیبان، صنعتگران و دانشمندان، مردان و زنانِ از خود گذشته شجاعِ در تجربه‏هاى گوناگون این کشور، سرتاسر تاریخ این خطّه عزیز و پُربرکت را انباشته‏اند. از لحاظ اعتقادات مذهبى، این منطقه پُربرکت و پُرطراوت، یکى از نخستین مناطق کشور ماست که دروازه‏هاى ناگشودنى خود را بر روى خاندان پیغمبر و آل على گشود».

ایشان همچنین از شهرهای مختلف گیلان از جمله فومن، انزلی و شهرهای دیگر بازدید نموده و بیاناتی در جمع اقشار مختلف مردم ایراد کردند.

سال1380 ـ استان اصفهان

آیت الله العظمی خامنه ای در تاریخ 8 آبان ماه سال 80 وارد شهر اصفهان شدند و در بیاناتی در میدان امام این شهر خطاب به خیل انبوه مستقبلین فرمودند: «جنگ هشت ساله و دوره دفاع مقدّس، نام اصفهان را در سرلوحه افتخارات انسانی خود دارد. فقط هم دوره دفاع مقدّس نیست؛ شهدای اصفهانی و نام‏آوران جانباخته از این مردم، در میدانهای مختلف این فداکاریها را کرده‏اند؛ شهید آیةالله مدرّس در یک میدان، شهید آیةالله بهشتی در یک میدان و شهید خرّازی و شهید همّت و امثال این عزیزان در میدان دیگر. این شهدای نامدار - که فهرست طولانی ستارگان شهید این شهر و این استان را نمی‏شود به این آسانی فراهم کرد - آن‏چنان نام اصفهان را ابدی ساختند و در شمار برجسته‏ترین مناطق کشورمان از لحاظ جهاد شجاعانه ثبت کردند که هیچ نقطه دیگری در این جهت، با این شهر و این استان رقابت نمی‏کند.هنر و صنعت این شهر هم زبانزد همه و در برخی از بخشها، در دنیا یگانه و نمونه است. امروز اصفهان بحمدالله مرکز عمده‏ای از مراکز صنایع کشور است؛ دیروز هم این‏طور بود، آینده هم این‏طور خواهد بود».

سال 1380ـ شهرهای کاشان، آران و بیدگل

مقام معظم رهبری در تاریخ 20 آبان سال 80 وارد شهر کاشان شدند و در بیاناتی در جمع مردم مومن این شهر فرمودند: « من به جوانِ امروز نمی‏گویم بنشین به نام گذشتگان افتخار کن؛ اما به جوان اهل کاشان می‏گویم تو بازمانده آن سلسله پُرافتخار دانش و معرفتی. آنها در زمان خود توانستند فقط شخص خود یا شهر کاشان و بلکه دانش را به مرحله بالایی برسانند. امروز هم جوان کاشانی، دانشجوی اهل کاشان، طلبه اهل کاشان، صنعتگر اهل کاشان، زن و مرد بااستعداد اهل کاشان، باید همان خط و همان راه و همان سلسله تمام‏نشدنی معرفت و دانش و استعداد را دنبال کند.

ایشان همچنین دیداری جداگانه با خانواده معظم شهدا و ایثارگران دفاع مقدس داشتند.
سال 1381 ـ سفر به مناطق عملیاتی جنوب

رهبر معظم انقلاب در روز 9 فروردین سال 81 در سفری به دوکوهه در پادگان این منطقه در جمع شرکت کنندگان در راهیان نور و در سالی که به نام سال "عزت و افتخار حسینی" نامگذاری شده بود فرمودند: « همه بدانند تهدید دشمنان این ملت و کشور - چه تهدید نظامی و چه تهدید سیاسی - برای این کشور چندان حائز اهمیت نیست و برای این ملت تهدید واقعی به حساب نمی‏آید. این ملت یک ملت شجاع است که طعم عزّت و استقلال را چشیده است».

ایشان همچنین با تاکید ویژه بر مبارزه با فساد در کشور ادامه دادند: «در مورد برخورد با فساد دو گرایش افراطی و تفریطی هست. بعضیها وقتی صحبت از مبارزه با فساد می‏شود، تصوّر می‏کنند که مبارزه با فساد، یک بهانه سیاسی برای برخورد با این و آن است؛ این غلط است. مبارزه با فساد، مبارزه با فساد است! در هر جامعه‏ای اگر نقطه فاسد، شناسایی، کنترل و قلع و قمع شد، فساد متوقّف می‏ماند، والّا رشد پیدا می‏کند. فرق نظام اسلامی و نظام صالح با نظامهای فاسدی که در مقابل گسترش فساد بی‏دفاعند، این است که در این‏جا مسؤولان اصلی کشور و دلسوزانِ جامعه، برخوردار از صلاحند؛ برنامه و رفتار کشور، برنامه صلاح است. البته آدم فاسد هم پیدا می‏شود، منتها باید با او برخورد شود. بعضی تصوّر می‏کنند که مبارزه با فساد یک حرکت سیاسی است؛ این تصوّر غلطی است. مبارزه با فساد حرکت سیاسی نیست؛ یک حرکت حقیقی و کاری لازم است. بعضی هم در نقطه مقابل، از آن طرف افراط می‏کنند؛ یعنی وقتی گفته می‏شود «فساد» خیال می‏کنند همه‏جا را فساد گرفته است؛ خیر، این چنین نیست. آنچه که ما را برمی‏انگیزد، وجود فساد، ولو در یک بخش، در یک گوشه و به وسیله افراد معدودی است. ما می‏دانیم اگر با این پدیده مبارزه نشود، فساد نهادینه و ریشه‏دار می‏شود و در آن صورت قلع و قمعش مشکل می‏گردد».

سال 1381 ـ استان سیستان و بلوچستان

رهبر معظم انقلاب در تاریخ 4 اسفند سال 81 وارد زاهدان شدند و پس از سپری نمودن استقبال پرشور مردم این استان در جمع آنان با بیان اینکه این استان برای شخص من استان خاطره هاست فرمودند: « وقتی به گذشته ذهنِ خود که مراجعه مى‏کنم، یادگارهاى ذهنى فراوان از این استان به‏صورت پى‏درپى در طول سالیان، موجود است. اگرچه این خاطره‏ها برخى ناهنجاریها و تلخیها را دارد؛ اما شیرینى آنها بیشتر است».

ایشان سپس ادامه دادند: «من زاهدان و مردم آن را کشف کردم و از مرد و زن، سیستانى و بلوچ، یزدى و بیرجندى و کرمانى و سایر اقوامى که در این استان هستند، محبّتها دیدم و آنها را شناختم. در سال 1356 که بار دیگر در حال تبعید به زاهدان و از آن‏جا به ایرانشهر آمدم، این آشنایى به من کمک کرد تا بتوانم به اعماق دل پُرمحبّت و گرم مردم این استان راه پیدا کنم».

سال 1382ـ استان زنجان

حضرت آیت الله العظمی خامنه ای در تاریخ 21 مهرماه سال 82 وارد شهر زنجان شدند و در اجتماع پرشور مردم این شهر با تشکر صمیمانه از محبت بی شائبه و ابراز احساسات عمیق مردم زنجان نسبت به اسلام و انقلاب تاکید کردند: «آنچه امروز در زنجان ظهور یافت نمونه ای از "عزم و اراده" و قدرت معنوی ملت پولادین ایران است که با تمام وجود از عزت و شرف و استقلال و آزادی وانقلاب اسلامی خود دفاع می کند».

سال 1382 ـ استان قزوین

رهبر فرزانه انقلاب در تاریخ 25 آذرماه سال 82 به منظور سفری چهارروزه وارد قزوین شدند و در جمع پرشور مردم قزوین به تبیین تفاوت‌های دموکراسی غربی و مردم‌سالاری دینی پرداختند. ایشان فرمودند: «مشروعیت نظام اسلامی بر پایه‌ی تقوا و عدالت متکّی است، اما اگر رأی مردم نباشد، نظام مقبولیت و کارآیی ندارد. به همین دلیل رأی مردم و انتخابات در نظام مردم‌سالاری دینی بسیار مهم است».

در ادامه، حضرت ‌آیت‌الله العظمی‌ خامنه‌ای‌، با تأکید بر لزوم تبعیت همه مسئولان و آحاد مردم از قوانین افزودند: «رهبری نیز در برابر قانون مثل دیگر آحاد مردم است و ولایت مطلقه فقیه که در قانون اساسی آمده به معنای مطلق‌العنان بودن رهبری نیست».

سال 1383 ـ استان همدان

رهبر معظم انقلاب در تاریخ 15 تیرماه سال 83 وارد شهر همدان شدند و در جمع مردم این شهر فرمودند: «جایگاه علمى این شهر جزو نمونه‏هاى کم‏نظیر در میان شهرهاى کشور ماست. از این شهر تعداد بى‏شمارى دانشمند برخاسته‏اند - چه فقیه، چه فیلسوف، چه عارف، چه ادیب، چه ریاضیدان، چه اخترشناس، چه طبیب، چه هنرمند، چه شاعر، چه خطاط، چه سیاستمدار، چه مورخ - این تعداد متنوع از شخصیتها و چهره‏هاى علمى، کم‏نظیر است. نامهاى معروفى که به نام همدان شناخته شده‏اند، کم نیستند؛ از قبیل عین‏القضات همدانى، بدیع‏الزمان همدانى، رشیدالدین فضل‏اللَّه همدانى، باباطاهر عریان و شخصیتهاى بسیار دیگر؛ که اگر کسى بخواهد فهرست این نامها را بخواند، شاید یک ساعت به طول بینجامد».

ایشان در ادامه فرمودند: «جهت دوم، نقش‏آفرینىِ مردم همدان و شهر همدان در تاریخ معاصر ماست؛ چه در دوران نزدیک به انقلاب، و چه در دوران انقلاب. نام سیدجمال‏الدین اسدآبادى در همه‏ى دنیاى اسلام و فراتر از آن، به عظمت برده مى‏شود. سیدمحمد طباطبایى - یکى از دو رهبر مشروطه در تهران - همدانى است. در دوران انقلاب، شهداى نامدارى از این خطه برخاسته‏اند؛ شهید مفتح، شهید قدوسى، شهید حیدرى، شهید مدنى - که ایشان اگرچه همدانى نبود، اما همدانى‏ها او را از خود مى‏دانند».

دیدار معظم له با علما و روحانیت، خانواده معظم شهدا و ایثارگران، اعضای بسیج و پرسنل اداره کل اطلاعات، جوانان و بسیجیان و دانشجویان و شرکت در مراسم مشترک نیروهای مسلح در پایگاه هوایی شهید نوژه همدان از دیگر برنامه های معظم له در این استان بود.

سال 1384ـ استان کرمان

رهبر فرزانه انقلاب در تاریخ 11 اردیبهشت سال 84 وارد شهر کرمان شدند و در جمع مردم این شهر فرمودند:« نسل‏هاى گوناگون کرمانى تجربه‏ها و معارف گذشته را نسل به نسل و دست به دست منتقل کرده‏اند. کرمانى، با ادب، با ظرفیت، با تحمل، با ایمان و با پختگى همراه است و مى‏تواند مسائل اساسى را خوب درک و تحلیل کند. در طول دوران مبارزه،بعد از پیروزى و در طول دوران انقلاب و جنگ تحمیلى، کرمان توانست شخصیت بارز خود را در میدان‏هاى گوناگون نشان دهد. سرداران بزرگ، فدائیان راه اسلام و شهیدان عالى‏مقام و نام‏آور و پُرافتخار، برجسته‏ترین چهره‏هاى این استان شده‏اند؛ جوان‏هایى که از خاک برآمدند و در افلاک درخشیدند؛ نام‏هایى که هرگز از یاد مردم ایران نخواهد رفت. در صحنه‏ى علم و تدبیر و سیاست، شهید عزیزمان، مرحوم باهنر، چهره‏ى فراموش نشدنىِ این استان است».

دیدار با خانواده شهدا، فرهیختگان، کارکنان مجتمع مس سرچشمه، دانشجویان و اساتید و مردم شهرهای جیرفت، زرند، بم از دیگر برنامه های معظم له در این استان بود.

سال 1385 ـ استان سمنان

حضرت آیت الله العظمی خامنه ای در تاریخ 17 آبان ماه سال 85 در میان استقبال انبوه مردم کویردل سمنان وارد این شهر شدند و در جمع آنان فرمودند:« استان پهناور سمنان استعدادهاى فراوانى دارد؛ از بعضى از این استعدادها استفاده شده و از بعضى استفاده نشده است. در این استان، غیر از استعداد و ظرفیت عظیم انسانى، استعدادهاى صنعتى، استعدادهاى معدنى - که در این استان معادنى هست که هنوز دست‏نخورده است و باید به آنها رسیدگى شود و از آنها به نفع مردم استان و کشور بهره‏بردارى بشود - حتّى استعدادهاى کشاورزى - با اینکه این استان جزو استانهاى کم‏آب است، در عین حال، در همان بخش از زمین، خاک حاصلخیز و امکانات کشاورزى خوبى دارد؛ همین حالا هم طبق گزارش، با همه‏ى این محدودیتها، این استان صادرکننده‏ى محصولات دامدارى، گوشت و محصولات باغى به خارج این استان است، که این نشان‏دهنده‏ى تواناییهاى طبیعى و انسانى این استان است - استعداد گردشگرى، شهرکهاى صنعتى و تنوع اقلیمى وجود دارد، و همان‏طور که گفتیم از همه‏ى اینها بالاتر، داراى مردمِ صبور، سختکوش، علاقه‏مند، مؤمن و با سطح هوشى بالاست. این استان مى‏تواند آینده‏اى به‏مراتب بهتر از امروز داشته باشد؛ همچنانى که امروز این استان نسبت به آنچه که قبل از انقلاب بود، بسیار بهتر و پیشرفته‏تر است و روزبه‏روز هم باید ان‏شاءاللَّه این روند ادامه پیدا کند».

ایشان در مورد حق مسلم ایران در دستیابی به انرژی هسته ای نیز فرمودند:« امروز شما ببینید در همین قضیه‏ى انرژى هسته‏اى - که سعى مى‏کنند در دنیا جنجال کنند - وضعیت دنیا نسبت به ما چیست؛ بخصوص وضعیت کشورهاى آسیا و خاورمیانه و کشورهاى اسلامى. حالا امریکاییها مثل همیشه دهانشان را باز مى‏کنند، چشمشان را مى‏بندند و هر چه به دهنشان مى‏آید، مى‏گویند: دنیا با غنى‏سازى ایران مخالف است(!) نه، شمایید که دنیا را نمى‏شناسید؛ دنیا را نمى‏بینید».

دیدار با مردم گرمسار و شاهرود و همچنین دیدار با خانواده معظم شهدا و ایثارگران، اساتید دانشگاه و دانشجویان و روحانیت از دیگر برنامه های معظم له بود.

سال 1386ـ استان یزد

حضرت آیت الله العظمی خامنه ای در تاریخ 12 دی ماه وارد شهر یزد شدند و در جمع باشکوه مردم این شهر فرمودند:« شهر یزد همانطورى که اشاره کردم، شهر علم است. نام آوردن از علماى یزد در رشته‏هاى مختلف علوم، بخصوص علوم دینى، ساعتها وقت میبرد که انسان فقط اسم اینها را بیاورد و یاد مختصرى از آنها بکند. این فقط مربوط به گذشته نیست. زمان خود ما، در دوران تحصیلات دینى خود ما، در دوران فعالیتهاى اجتماعى خود ما، در همین استان، علماى برجسته، شخصیتهاى برجسته، چهره‏هاى درخشان بودند».

ایشان در مورد ویژگی های جامعه اسلامی بیان نمودند:«جامعه‏ى اسلامى آن جامعه‏اى است که در او عدالت به نحو کامل استقرار داشته باشد؛ اخلاق اسلامى به صورت گسترده در میان مردم وجود داشته باشد؛ مردمان همان ترازى را به دست بیاورند که پیامبران الهى میخواستند این تراز ساخته بشود در میان جامعه‏ى اسلامى؛ قدرتمند، شجاع، عزیز، برخوردار از مواهب زندگى و در عین حال عبد خدا؛ تسلیم اراده‏ى پروردگار. آزادى حقیقى براى یک ملت و براى یک انسان این است که اراده‏ى خودش را، همت خودش را، نیرو و توان خودش را به کار بیندازد براى بهروزى خود و آن بهروزى را در عبودیت خدا و بندگى خدا ببیند. ما دنبال این هستیم».

دیدار با مردم ابرکوه و نخبگان دانشگاهی یزد از دیگر برنامه های معظم له بود.

سال 1387 ـ استان فارس

رهبر معظم انقلاب در تاریخ 11 اردیبهشت وارد شهر شیراز شده و در جمع صدها هزار نفری مردم این شهر فرمودند: «شیراز در طول قرنهاى گذشته، استعداد انسانى خود را تقریباً در همه‏ى زمینه‏هاى علمى به اثبات رسانده است؛ همچنین در زمینه‏هاى اجتماعى و دینى و آن چیزى که به سرنوشت ملتها مربوط مى‏شودهم - یعنى تصمیم و عزم ملى - استان فارس و شهر شیراز یک تاریخ برازنده و برجسته‏اى دارند. هرچه انسان به تاریخ شما بیشتر دقت مى‏کند، اوج فرزانگى این مرز و بوم و مردم این منطقه را بیشتر درمى‏یابد؛ از جنبه‏ى دینى - که من باز هم روى این مسئله تأکید خواهم کرد - مرقد جناب احمدبن‏موسى و برادران بزرگوارش و دیگر امامزاده‏هاى خاندان پیغمبر، یک نشانه‏ى بسیار مهمى است».

ایشان ادامه دادند: «در باب ادبیات و هنر، سعدى و حافظ دو گوهر درخشان بر پیشانى زبان فارسى و ادبیات فارسى هستند؛ این چیزى نیست که کسى بخواهد آن را معرفى کند. در دانشهاى مختلف هم شخصیتهاى عظیمى از این استان برخاسته‏اند که هر کدامى در دوره‏ى خود و عصر خود یگانه بوده‏اند: چه در فلسفه، چه در فقه، چه در ادبیات و نحو، چه در هنر، چه در تفسیر و لغت، چه در رشته‏هایى مانند ستاره‏شناسى و فیزیک و پزشکى».

دیدار با اقشار مختلف مردم از جمله عشایر نورآباد ممسنی، بسیجیان، اساتید و دانشگاهیان، جانبازان،ایثارگران و خانواده شهدا، دیدار با معلمان و شرکت در مراسم نظامی مشترک یگان های نیروهای مسلح از دیگر برنامه های این سفر 9 روزه معظم له بود.

سال 1388ـ استان کردستان

سفر رهبر فرزانه انقلاب به استان کردستان که در روز 22 اردیبهشت آغاز شد؛ ایشان در جمع باشکوه مردم سنندج که پس از استقبال از معظم له در میدان آزادی این شهر تجمع کرده بودند، گفتند: «عزیزان من! این را همه بدانند؛ نظام اسلامى تنوع اقوام را در کشور بزرگ و سرفرازمان یک فرصت میداند. سنتهاى مختلف، آداب و عادات مختلف و استعدادهاى گوناگون و متنوع، یک فرصت است که اجزاء گوناگون این ملت بتوانند یکدیگر را تکمیل کنند: با مراودات درست و با همزیستى و اتحاد کامل. براى ملت ما این یک افتخار است که چنین نگاهى به مسئله‏ى تنوع اقوام دارد. علت هم این است که اسلام منبع الهام این نظام است و در این نگاه اسلامى، بین نژادهاى مختلف و زبانهاى مختلف - ولو از ملتهاى گوناگون - تفاوتى نیست، چه برسد به اقوام مختلف در میان یک ملت. نگاه اسلام این است و نگاه نظام اسلامى هم این است».

ایشان ادامه دادند: «شما نگاه کنید ببینید آن کسانى که میخواهند وحدت ملت ایران را به هم بزنند، کى‏ها هستند؟ بدانید که اینها عوامل دشمنند؛ یا خودشان از متن دشمن دارند حرف میزنند، یا سرانگشت دشمنند؛ برو برگرد ندارد. آن کسى که نداى تفرقه‏ى بین شیعه و سنى را سر میدهد و به بهانه‏ى مذهب، میخواهد وحدت ملى را به هم بزند، چه شیعه باشد و چه سنى، مزدور دشمن است؛ چه بداند، چه نداند».

حضور در جمع مردم سقز، بیجار و مریوان و دیدار با خانواده شهدا، ایثارگران و روحانیون، طلاب تشیع و تسنن، برگزیدگان و سران و معتمدان عشایر و شرکت در مراسم مشترک نیروهای مسلح از دیگر برنامه های معظم له در مدت اقامت یک هفته ای در این استان بود.

سال 1388 ـ شهرهای چالوس و نوشهر

ولی امر مسلمین در سفری یک روزه در تاریخ 15 مهرماه سال 88 در جمع مردم دو شهر چالوس و نوشهر در حالی که نعمت الهی از آسمان فرومیریخت فرمودند:« مردم مازندران عموماً در قضایاى گوناگون مربوط به اسلام و انقلاب، آزمایشى از خود نشان دادند که به نظر من در یک محاسبه‌ى منصفانه کم‌نظیر بود. علت هم این است که آن سرمایه‌گذارى حجیم دشمنان اخلاق و اسلام قبل از پیروزى انقلاب و در دوران طاغوت، بر روى این منطقه از همه جا بیشتر بود. آنهائى که هواى مطلوب، منظره‌ى زیبا و کم‌نظیر این استان و دریا و جنگل آنها را به این سمت و به تصاحب در این منطقه وادار میکرد، نمیخواستند مردم این استان بخصوص، این مناطق بسیار حساس، پایبند دین و اخلاق باشند؛ چون میدانستند که دین و اخلاق، بزرگترین مانع و معارض دست‌اندازى و ستمگرى و طغیانگرى است».

شرکت در مراسم یگان دریایی نوشهر از دیگر برنامه های این سفریکروزه بود.

سال 1389 ـ استان قم

رهبر معظم انقلاب در تاریخ 27 مهرماه سال 89 برای حضوری ده روزه وارد شهر مقدس قم شدند و در بیاناتی مهم و تاریخی در میدان آستانه قم که مملو از صدها هزار مشتاق زیارت ایشان شده بود، نسبت به ، اهتمام به رفع عوامل مشکل‌ساز برای مردم، پاسخگویی روحانیت به شبهات و نیازهای فکری جوانان ، تلاش جوانان برای بصیرت‌افزایی و شناخت دشمن، تلاش مسئولان و دستگاه‌های قم در همکاری و هم‌افزایی به جای اختلاف، توجه‌ به طرح دشمن برای ترویج اسلام منهای روحانیت و اسلام منهای سیاست، جبران عقب‌ماندگی‌های متراکم شده از دوران طاغوت در قم، حرکت شتابنده حوزه در تولید علم، حل کردن مشکل آب قم، حل کردن مشکل آب کشاورزی قم ، حمایت از صنایع دستی قم، رعایت شاخصه‌های وحدت به صورت عملی، رعایت نمادهای اسلامی و انقلابی در معماری قم، ضرورت هماهنگی دستگاه‌های دولتی،ضرورت همبستگی مردم با قوای سه‌گانه به‌خصوص دولت و معرفی نقش روحانیون، نکاتی ایراد فرمودند.

ایشان همچنین در جمع طلاب، فضلا و علمای حوزه علمیه و اعضای جامعه مدرسین حوزه علمیه در دیدارهای متفاوت و مختلف بر استمرار تحول حوزه های علمیه تاکید فرمودند؛ ایشان در بخشی از این بیانات مهم و ماندگار خود تاکید کردند: «حوزه‌ى علمیه، بخصوص حوزه‌ى علمیه‌ى قم مادر این نظام است؛ به وجود آورنده و مولد این انقلاب و این حرکت عظیم است. یک مادر چگونه میتواند از زاده‌ى خود، از فرزند خود غافل بماند، نسبت به او بى‌تفاوت باشد، در هنگام لازم از او دفاع نکند؟ ممکن نیست. بنابراین نسبت بین حوزه‌هاى علمیه و نظام جمهورى اسلامى، نسبت حمایت متقابل است. نظام از حوزه‌ها حمایت میکند، حوزه‌ها از نظام حمایت میکنند؛ همکارى میکنند، به یکدیگر کمک میکنند».

ایشان در ادامه با اشاره به ضرورت استقلال حوزه های علمیه افزودند: «اما در اینجا هم مراقب باشید یک مغالطه‌ى دیگرى به وجود نیاید؛ استقلال حوزه‌ها به معناى عدم حمایت نظام از حوزه و حوزه از نظام تلقى نشود؛ یک عده‌اى این را میخواهند. بعضى‌ها میخواهند به عنوان استقلال و به نام استقلال، رابطه‌ى حوزه را با نظام قطع کنند؛ این نمیشود. وابستگى غیر از حمایت است، غیر از همکارى است. نظام به حوزه مدیون است؛ باید به حوزه‌ها کمک کند. البته معیشت طلاب به صورت سنت معمول و بسیار پرمعنا و پررمز و راز باید به وسیله‌ى مردم اداره شود؛ مردم بیایند وجوهات شرعى‌شان را بدهند؛ این اعتقاد من است».

ایشان در ادامه گفتند: «مسئله‌ى مهم دیگرى که مطرح است و در آن باب باید سخن روشن به میان بیاید، مسئله‌ى تحول در حوزه‌هاست. چند سال است که مسئله‌ى تحول در حوزه‌هاى علمیه، بخصوص در حوزه‌ى مبارکه‌ى علمیه‌ى قم مطرح است. این تحول یعنى چه؟ حوزه میخواهد چه کار کند که اسمش تحول باشد؟ اگر تحول را به معناى تغییر خطوط اصلى حوزه‌ها بدانیم - مثل تغییر متد اجتهاد - قطعاً این یک انحراف است. تحول است، اما تحول به سمت سقوط. شیوه‌ى اجتهادى که امروز در حوزه‌هاى علمیه رائج است و علماى دین به آن متکى هستند، یکى از قوى‌ترین و منطقى‌ترین شیوه‌هاى اجتهاد است؛ اجتهاد متکى به یقین و علم، با اتکاى به وحى؛ یعنى از ظن به دور است و استنباط ما استنباط علمى و یقینى است. این ظنون خاصه‌اى هم که وجود دارد، همه‌ى اینها حجیتش باید یقینى و قطعى باشد. حتّى اعتبار اصول عملیه‌اى که ما در فقه از آن استفاده میکنیم، باید اعتبار جزمى و قطعى باشد. تا وقتى که از دلیل قطعى به معتبر بودن این اصل عملى - استصحاب یا برائت یا اشتغال، هر کدام در مجارى خودشان - جزم پیدا نکنیم، نمیتوانیم از این اصل استفاده کنیم. بنابراین یا بى‌واسطه یا بواسطه، همه‌ى شیوه‌هاى استنباط ما در فقه منتهى میشود به قطع و یقین».

معظم له افزودند: «امروز حوزه نباید در صحنه‌هاى متعدد فلسفى و فقهى و کلامى در دنیا غائب باشد. این همه سؤال در دنیا و در مسائل گوناگون مطرح است؛ پاسخ حوزه چیست؟ نه باید غائب باشد، نه باید منفعل باشد؛ هر دو ضرر دارد. فکر نو لازم است، پاسخ به نیازهاى نوبه‌نو لازم است که دارد مثل سیل در دنیا مطرح میشود؛ باید شما برایش جواب فراهم کنید».

رهبر فرزانه انقلاب در این سفر مهم و تاریخی همچنین دیدارهای جداگانه ای با طلاب و فضلای خارجی حوزه علمیه قم، خانواده معظم شهیدان و ایثارگران، اساتید و دانشجویان، بسیجیان و جوانان داشتند.

سال 1390ـ شهر بندرعباس

حضرت آیت الله العظمی خامنه ای در سفری یک روز در تاریخ اول مرداد ماه سال90 در جمع کادر نظامی پایگاه نیروی دریائی ارتش در بندرعباس حضور یافتند و نکاتی در مورد اقتدار نظامی، بیداری اسلامی، منافع ملی و همت مضاعف و کار مضاعف بیان فرمودند.

سال 1390ـ استان کرمانشاه

حضرت آیت الله العظمی خامنه ای در تاریخ 20 مهرماه سال 90 وارد شهر کرمانشاه شدند و در اجتماع پرشور مردم این استان فرمودند: «همه‌ى دنیا بداند، دشمنان غربى ما بدانند که این نظام به خاطر حضور مردم، یک نظامِ داراى استحکام و اقتدار است. سیاستگذاران غربى، اینجا را اشتباه نکنند با بعضى از کشورهائى که انقلاب کردند، بعد هم همان جورى که غرب مایل بود راهشان را تغییر بدهد، تغییر دادند. اینجا مردمند. اینجا بافت عمومى کشور - یعنى مردم در بخشهاى مختلف کشور و از طبقات مختلف - در این انقلاب ذى‌سهمند، ذى‌نظرند، اراده و عزم آنها تأثیر میگذارد. اگر یک مسئولى هم بخواهد کجروى کند، بخواهد حرکت دیگرى در قبال حرکت انقلاب به راه بیندازد، مردم او را حذف میکنند. این آن چیزى است که همه‌ى مردم دنیا و سیاستگذاران کشورهاى گوناگون باید این را بدانند؛ و البته میدانند، این را احساس هم کردند. امثال همین حضور مردمىِ امروز شما، به نظام استحکام و اقتدار بخشیده است؛ که من واقعاً لازم است هم تشکر کنم از این حضور گرم و صمیمانه‌ى شما در این خیابانها، و هم معذرت‌خواهى کنم».

ایشان ادامه دادند: «هر جائى که مسئولین کشور توانائى‌هاى مردم را شناختند و به کار گرفتند، ما موفق شدیم. هر جائى که ناکامى هست، به خاطر این است که ما نتوانستیم حضور مردم را در آن عرصه تأمین کنیم. ما مسائل حل نشده کم نداریم. در همه‌ى مسائل گوناگون کشور، مسئولین باید بتوانند با مهارت، با دقت، با ابتکار، راه‌هائى را براى حضور مردم پیدا کنند - همچنان که در عرصه‌ى بسیار دشوارِ جنگ این اتفاق افتاد، راه باز شد؛ کسانى توانستند راه را باز کنند - تا هر جوانى، هر پیرى، هر مردى، هر زنى که بخواهد در این کار بزرگ شرکت کند، راه برایش باز باشد. در زمینه‌هاى گوناگون هم میشود، در اقتصاد هم میشود. اقتصاد کشور، تولید کشور میتواند به وسیله‌ى همت مردم، با پول مردم، با ابتکارهاى مردم، با انگیزه‌هاى مردم، چندین برابر شکوفائى پیدا کند. سیاستهاى اصل 44 را که ما تدوین کردیم، بر اساس همین نکته بود. براى آینده‌ى کشور، هدفهائى مشخص شده است. ما این دهه را «دهه‌ى پیشرفت و عدالت» نامیدیم؛ ما سیاستهاى اصل 44 را تدوین کردیم؛ ما چشم‌انداز بیست‌ساله را تدوین کردیم؛ سیاستهاى برنامه‌هاى پنج‌ساله را تدوین کردیم و میکنیم. همه‌ى این سیاستگذارى‌ها بر اساس واقع‌بینى است. اینجور نیست که یک عده‌اى نشسته باشند و با توهمات خودشان سیاست پنج‌ساله یا چشم‌انداز بیست‌ساله بنویسند؛ نه، این با واقعیتها تطبیق میکند؛ متکى به واقعیتهاى کشور است».

سفرهای نوروزی به شهر مقدس مشهد

رهبر معظم انقلاب همه ساله در ایام نوروز با حضور در شهر مقدس مشهد وزیارت مضجع شریف رضوی بیانات مهم و ارزشمندی در مورد مسایل روز جهان و کشور در جمع زایران حرم مطهر امام هشتم(ع) بیان می فرمایند.
پایان پیام/

کد خبر 181284

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha