به گزارش خبرنگار شبستان، حجت الاسلام دکترسید حسین میرمعزی، کارشناس کرسی نظریه پردازی در نظام اقتصادی از دیدگاه قرآن با اشاره به تاکید قرآن و اسلام بر عدم اعتباری بودن جامعه گفت: از نگاه قرآن، انسان و امت امری حقیقی بوده و خداوند در قرآن برای جوامع، حیات، هدایت و گمراهی قائل شده است.
وی ادامه داد: از سوی دیگر قرآن نه تنها برای جوامع رسالت حقیقی قائل شده بلکه افراد نیز دارای شخصیت حقیقی هستند.
حجت الاسلام میرمعزی، با اشاره به تاکید قرآن بر رسالت همزمان فرد و جامعه خاطرنشان کرد: از نگاه قرآن اینطور نیست که ترجیحات فرهنگ و آداب حاکم بر جامعه مطلق بوده و انسان نتواند از این محدوده تخطی کند یعنی هر انسان، شخصیتی دارد و روح کلی حاکم بر جامعه بر آن تاثیر می گذارد.
حجت الاسلام میرمعزی عنوان کرد: برای مثال وقتی انسان مومن در فضای گناه قرار می گیرد پس از مدتی دچار انحراف می شود یعنی روح کلی جوامع شخصیت افراد را تحت تاثیر قرار می دهد ولی افراد به طور مطلق مضمحل نمی شود برای مثال افرادی بودند که دارای شخصیت قوی در یک جامعه بودند و این روحیات موجب شد روح حاکم بر آن جوامع را تغییر می دهند.
وی با اشاره به نگاه قرآن در رسالت شخصیتی افراد و جامعه و تاثیرگذاری آن بر هم تاکید کرد: امام خمینی (ره) دارای چنان شخصیتی بودند که جامعه آن زمان را متحول کردند و جوانان را به سوی خدا رهنمون ساختند.
حجت الاسلام میرمعزی با اشاره به بخشی از آیات قرآن و اهمیت شخصیت فردی گفت: خدا در قرآن می فرماید: کلُّ نفسٍ بما کسبت رهینهٌ و در جای دیگر می فرماید: کُلَّ إِنسانٍ أَلْزَمْناهُ طائِرَهُ فِی عُنُقِ یعنی انسان نمی تواند عمل و رفتار خود را بر گردن دیگران بیاندازد و همچنین هر سعی و تلاشی بکند به سوی خودش است.
وی با اشاره به برخی از آیات کتاب وحی مورد مخاطب قرار دادن امت ها تصریح کرد: خداوند در سوره بقره می فرماید: اینها امتی بودند که در گذشته آنچه انجام دادند برای خودشان است و امت های دیگر مسئول کار آنان نیستند. وی ادامه داد: قرآن برای هر امتی عجل قائل است و اگر زمان پایان عمر جامعه برسد ضربه ای تاخیر به آن وجود ندارد.
وی با اشاره به مجاهدت انسان در عدم تاثیرپذیری روح حاکم بر جامعه خاطرنشان کرد: هر انسان با مجاهده نفس خود از همراهی جامعه به سوی گمراهی می تواند خودداری کند.
وی با اشاره به آزادی فرد از نگاه قرآن و اسلام به عنوان نظریه مبنایی در اقتصاد اسلامی افزود: در اقتصاد اسلامی وقتی از آزادی صحبت می کنیم آزادی فرد به طور مطلق نبوده و مربوط به حدود مصالح اجتماعی است.
حجت الاسلام میرمعزی با اشاره به تفاوت های موجود در نگاه غرب گرایانه به آزادی و مالکیت شخصی انسانها اظهار کرد: در نظام اقتصادی اسلامی مالکیت شخص محدود است ولی در نظام های غرب گرایانه آزادی و مالکیت انسانها مطلق در اختیار جامعه یا افراد است.
وی با بیان این مطلب که امام راحل همواره از مصلحت جامعه به عنوان مصلحت اسلام و مسلمین خطاب می کردند گفت: تمام آیات جهادی در قرآن کریم دلالت بر مصلحت اسلام و مسلمین بر منافع فردی است.
حجت الاسلام میرمعزی با اشاره به رابطه نگاه هستی شناسانه به جامعه برای رسیدن به نظام های اقتصادی خاطرنشان کرد: نگاه هستی شناسانه به خدا انسان و جهان مبنای تفاوت در نظریه های اقتصادی حال و دنیاست.
وی با اشاره به این سوال که آیا جامعه یک امر حقیقی بوده یا اعتباری ادامه داد: صندلی های یک کلاس شاید هیچ ترکیبی نداشته باشد ولی به خاطر وحدت مکانی دارای مجموعه واحد اعتباری هستند و یا ترکیب فیزیکی اجزاء ماهیت خود را حفظ می کند ولی اثرشان باعث ایجاد یک وحدت رویه می شوند.
وی با اشاره به لزوم پاسخگویی به سوال تقدم منافع فردی مصلحت اجتماعی تصریح کرد: باید هر مکتبی به این سوال پاسخ دهد که مصالح فرد مقدم است یا منافع جامعه زیرا پاسخ به این سوال مبنای یک نظام اقتصادی تشکیل می دهد.
وی عنوان کرد: در نظام سرمایه داری رسالت فرد مقدم بر هر چیز بوده حال آنکه در نظام سوسیالیستی مبنای رسالت جامعه بوده و اشخاص تنهایی هیچ اعتباری ندارند.
حجت الاسلام میرمعزی با اشاره به وضعیت اقتصادی موجود در جامعه و وظیفه ما در برخورد با آن گفت: در حال حاضر ما در کوران جنگ اقتصادی قرار داریم و شاید در اوایل انقلاب از سوی دشمنان دچار تحریم می شدیم ولی امروزه تحریم با دلار بر ما تهدید شده است.
وی ادامه داد: امروزه ما هر چه جنسی را صادر می کنیم مبادلات به صورت کالا به کالا صورت می گیرد و کشورهای جهان به ما دلار نمی دهند.
وی با اشاره به منویات مقام معظم رهبری و پیشگویی ایشان از جنگ اقتصادی امروز گفت: رهبر کبیر انقلاب از 5 سال پیش این جنگ را رصد کرده اند و راه مقابله با آن را بیان کردند.
وی با اشاره به راههای جلوگیری و مبارزه با جنگ اقتصادی، اصلاح الگوی مصرف جلوگیری از اسراف ساده زیستی و قناعت بهترین راهکار موجود برای مقابله با جنگ اقتصادی است.
شایان ذکر است کرسی نظریه پردازی نظام اقتصادی از دیدگاه قرآن امروز 17 مهر با حضور کارشناسان مربوطه برگزار شد.
پایان پیام/
نظر شما