توقف فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها به نفع کشور است

جلالی با بیان اینکه توقف فاز دوم هدفمندسازی یارانه‌ها به نفع کشور است، گفت: اگر قرار باشد منابع دولتی و خلق‌الساعه منابع هدفمندسازی یارانه‌ها باشد این قابل قبول نیست.

به گزارش خبرنگار پارلمانی شبستان، کاظم جلالی، رییس مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی در ادامه نشست خبری امروز دوشنبه 17 مهر در پاسخ به این سؤال که برخی منتقدین دولت، عدم مدیریت دولت را در نوسانات بازار ارز دخیل می‌دانند و آیا مرکز پژوهش‌ها در این زمینه بررسی‌هایی انجام داده است، گفت: اینکه برخی‌ از کارها اخیرا در بازار انجام شده است که به نوعی پالس مثبت برای دشمنان بوده است، تردیدی نیست اما در اینکه سهم واقعی آنها در تحریم‌ها چقدر بوده است، تردید است.

وی اظهار کرد: قبل از ماه مبارک رمضان اخلالی در بازار گوشت و مرغ بود که ما در آن زمان در مرکز پژوهش‌ها که بررسی کرده‌ایم به این نتیجه رسیدیم که دشمن از این پدیده سوء استفاده می‌کند و می‌خواهد بازار گوشت و مرغ را به مسایل بین‌المللی گره بزند، مثلا ادعا می‌کردند که در این زمینه تحریم‌ها اثرگذار بوده است ولی در بررسی‌های ما مشخص شد که تحریم‌ها در این زمینه اثری نداشته است و با مدیریت دقیق می‌شد این بحث را ساماندهی کرد.

جلالی تصریح کرد: در بحث بازار ارز نیز تلاش دشمن این است که این موضوع را به تحریم‌ها گره بزند ولی زمانی تحریم‌ها مؤثر است که ما منابع ارزی نداشته باشیم و با اطلاعاتی که ما داریم منابع ارزی خوبی در کشور وجود دارد.

وی اضافه کرد: آنچه در این موضوع و در نوسانات بازار ارز بیشتر دخیل بوده است عوامل داخلی است که بخشی از آن سوء مدیریت است که باید تدابیری در بخش‌های پولی و مالی کشور انجام می‌شد و یا در مقطعی عرضه ارز به متقاضیان قطع نمی‌شد مثلا ارز دانشجویی نباید به دانشجویان پرداخت نمی‌شد.

نماینده شاهرود در مجلس با بیان اینکه اثرات روانی تحریم‌ها را بیشتر از اثرات باقی آنها موثر می‌دانم، گفت: گرچه نمی‌خواهیم اثرات تحریم‌ها را انکار کنیم ولی حجم اثرات روانی آنها بسیار واقعی‌تر از اثرات واقعی آنها است و اثرات آن در بازار بیشتر روانی است و انتظارات و کششی در بازار ایجاد کرد که حجم تقاضا را بالا برد و متأسفانه با برخی از بی‌تدبیری‌ها در بازار پولی کشور نیز مواجه شد و به همین دلیل شاهد نوسانات شدید ارز بودیم.

وی در پاسخ به سؤالی که به مصوبه مجلس برای توقف فاز دوم اجرای قانون هدفمندکردن یارانه‌ها اشاره داشت، گفت: توقف فاز دوم هدفمندکردن یارانه‌ها را به نفع کشور می‌دانیم و مرکز پژوهش‌ها نیز در تهیه این طرح نقشی کاملا مؤثر با نمایندگان مجلس داشت.

وی ادامه داد: مسئولان دولتی در حال حاضر اذعان می‌کنند که در مسایل اخیر و در بازار نقش حجم نقدینگی نقش مؤثری بوده است که بخشی از این حجم نقدینگی در پی یارانه‌هایی که دولت به مردم می‌داده است، ایجاد شده است.

وی بیان کرد: ما هدف‌مان از هدفمندسازی یارانه‌ها این بود که قیمت‌ها واقعی شود و میزان درآمدها با میزان هزینه‌ها تا حدودی متناسب شود اما در حال حاضر می‌بینیم که مجددا به دوران قبل از هدفمندسازی یارانه‌ها رسیدیم و وضعیت کنونی پرداخت یارانه‌ها یا از منابع دولتی و یا منابع خلق‌الساعه است که این موضوع اصلا در این قانون مدنظر نبوده است.

رییس مرکز پژوهش‌های مجلس خاطرنشان کرد: اگر قرار باشد مرحله دوم قانون هدفمندسازی یارانه‌ها اجرا شود باید منابع آن مشخص شود و اگر قرار است منابع دولتی و خلق‌الساعه برای این موضوع در نظر گرفته شود از نظر ما قابل قبول نیست.

وی ادامه داد: اگر قرار باشد منابع هدفمندسازی یارانه‌ها از گران‌شدن حامل‌های انرژی باشد به گونه‌ای که مردم با افزایش قیمت در هزینه‌های برق، آب، گاز و بنزین خود مواجه باشند ما این موضوع را نمی‌پذیریم زیرا در شرایط کنونی نباید فشار دیگری به مردم وارد شود و این موضوع به صلاح کشور نیست.

وی همچنین در پاسخ به اینکه مرحله اول قانون هدفمندسازی یارانه‌ها تا کی ادامه دارد و یا احتمال افزایش تورم در پی توقف فاز دوم این قانون در کشور به وجود نمی‌آید، گفت: توقف فاز دوم برای جلوگیری از تورم است و معنایش این است که دولت باید درآمد جدیدی را با افزایش حامل‌های انرژی کسب کند و آن را بین مردم توزیع کند و این موضوع یعنی افزایش تورم.

جلالی بیان کرد: در مورد اینکه دولت تا کی می‌خواهد یارانه مرحله اول را بپردازد باید بگوییم که باید یک بازبینی و آسیب‌شناسی در این طرح انجام شود به گونه‌ای که بیشتر به بخش صنعت، تولید، کشاورزی و اشتغال توجه شود.

رییس مرکز پژوهش‌های مجلس همچنین در مورد امضای نمایندگان برای طرح سوال مجدد از رییس‌جمهور و نظر مرکز پژوهش‌ها در این زمینه یادآور شد: سوال از رییس‌جمهور ربطی به مرکز پژوهش‌ها ندارد و این از اختیارات نمایندگان است که اگر لازم دیدند این موضوع را مطرح کنند و اگر تعداد امضاهایشان به حد نصاب برسد سوال خود را مطرح می‌کنند که یک تجربه آن را در مجلس هشتم داشتیم.

وی ادامه داد: اگر نمایندگان در مقدمات سوال خود از رییس‌جمهور از مرکز پژوهش‌ها اطلاعاتی را بخواهند آن اطلاعات را در اختیار آنها می‌گذاریم اما در ارتباط با اینکه اصل سؤال انجام شود یا نشود این موضوع مربوط به مجلس است و ربطی به مرکز پژوهش‌ها ندارد.

جلالی همچنین در پاسخ به این سوال که چرا مرکز پژوهش‌ها در زمان نوسانات بازار ارز گزارشی در این زمینه ارایه نکرد و شما نیز به عنوان رییس این مرکز مصاحبه‌ای انجام ندادید، گفت: برخی اوقات خود مصاحبه‌ها در بی‌نظمی‌های بازار بی‌نقش نیست و در زمان التهاب همه باید دست به دست هم دهیم تا یک آرامشی را در کشور ایجاد کنیم. متأسفانه می‌بینیم به نوعی یقه‌گیری‌هایی انجام می‌شود که این نه مناسب مجلس و نه مرکز پژوهش‌ها است که ما آن را انجام دهیم.

وی با بیان اینکه مرکز پژوهش‌ها گزارش خود در زمینه نوسانات بازار ارز به مسئولان ارایه کرده است، یادآور شد: ما که نمی‌توانیم خلق‌الساعه گزارش ارایه دهیم با توجه به اینکه باید حساب‌شده حرف بزنیم و ضرورتی ندارد که در هر موضوعی و در حرف زدن از هم سبقت بگیریم.

جلالی با بیان اینکه راه‌حل را در موضع‌گیری نمی‌بینم، تأکید کرد: همه راهکارها همگانی نیست و بیشتر راهکارها تخصصی است که باید از سوی مسئولان اجرایی انجام شود و ما نیز این راهکارها را در حد بضاعت مرکز پژوهش‌ها به مسئولان ارایه کردیم.

وی همچنین در پاسخ به این سؤال که مرکز پژوهش‌ها چه برنامه‌هایی را برای تعامل بیشتر با حوزه و مراجع تقلید دارد، گفت: تاکنون تعامل به این شکل بوده است که گزارشات این مرکز برای مراجع عظام تقلید و حوزه ارسال می‌شد که این تعامل کافی نیست، ما باید از ظرفیت همه روحانیون و مراجع تقلید بیشتر استفاده کنیم.

وی ادامه داد: کار خوبی در مجلس نهم از سوی رییس مجلس انجام شد و آن راه‌اندازی مرکز پژوهشی در قم برای استفاده از ظرفیت علما و روحانیون قم بود که ما امیدواریم با این مرکز تعاملات خوبی داشته باشیم و فکر می‌کنیم در نیازسنجی‌ها و طرح‌ها و قوانین خود قطعا باید از حوزه علمیه و مراجع دینی استفاده کنیم که در برنامه‌هایمان این تعاملات هست.

پایان پیام/
 

کد خبر 181063

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha