به گزارش خبرگزاری شبستان مجله سیاست خارجی آمریکا به تازگی و در نسخه اینترنتی خود مقاله ای را منتشر کرده است که به تشریح وضعیت اقتصادی آمریکا و جهان غرب در طول دو دهه آینده می پردازد. در این مقاله نویسنده تاکید دارد که جهان در حال تغییر است و دیگر غرب کانون سرمایه، کار و تولید نیست.
در اواخر قرن نوزدهم ،حدود نیمی از مردم آمریکا در زمینه کشاورزی کار می کردند اما تا سال 2000 میلادی این میزان به کمتر از دو درصد کاهش پیدا کرد.تنها در قرن گذشته شاهد آن بوده ایم که فعالان عرصه تولید به یک پنجم جمعیت شاغلین در ایالات متحده تنزل یافته اند.
در همین مدت نسبت آمریکایی هایی که در زمینه خدمات دست اندرکار بودند بیش از دو برابر شد یعنی از 31 درصد در سال 1900 میلادی به حدود 80 درصد تا پایان قرن گذشته.از سال 1900 میلادی تعداد مزارع در آمریکا63 درصد کاهش پیدا کرد درحالی که اندازه متوسط آنها تا دو سوم افزایش یافت.
به طور کلی اقتصاد آمریکا در طول 150 سال گذشته تغییرات چشمگیری داشته است.دامنه این تغییرات را می توان از اقتصاد «کشاورزی» به «صنعتی» و از اقتصاد «روستایی» به «شهری» توصیف کرد.
همچنین اقتصادی که در آن تنها مردان مشغول به کار بودند به اقتصادی تبدیل شد که در آن تا سال 2010 میلادی بیش از نیمی از گارگران حرفه ای را زنان تشکیل می دادند.
یا به عنوان نمونه ای دیگر، اقتصادی که در آن بیشتر افراد دبیرستان خود را به پایان نمی رساندند به اقتصادی تغییر پیدا کردکه در آن 40 درصد از افراد 18 تا 24 سال به دانشگاه می روند.در قرن گذشته بیشتر شرکت های آمریکایی در آمد خود را در داخل کشور به دست می آوردند در حالی که در حال حاضر بیش از نیمی از فروش حدود 500 کشور از کشورهای خارجی تامین می شود.نتیجه همه این تغییرات کسب سودهای بی سابقه در سراسر جامعه آمریکایی از رشد تولید ناخالص داخلی تا بالا رفتن استانداردهای زندگی است.
با توجه به توضیحات بالا اکنون شاهد نشانه ها و شواهدی هستیم که تغییرات در اقتصاد آمریکا را یک بار دیگر هشدار می دهند . در این وضعیت که جهان فرا صنعتی شهرت دارد زندگی آمریکایی و دیگران چگونه خواهد بود؟
زمانی اقتصادآمریکا با بازتولید کارگران آمریکایی منجربه اشتغال زایی و درآمدزایی در سراسر جامعه شد اما در دهه اول قرن جاری دیگر این رابطه مستقیم وجود نداشت.تولید ناخالص داخلی رشد پیدا کرد و تولید افزایش یافت اما سرعت اشتغال زایی کاهش پیدا کرد،درآمد طبقه متوسط کاهش و ثروتمندان ثوتمند تر شدند.
«اریک برایولفسن» و «اندرو مک ای فی»،کارشناسان تجارت دیجیتال در کتاب خود با عنوان «مسابفه علیه ماشین» از این تغییر بانام «انقلاب سوم صنعتی» یاد کرده اند.
آنها در این کتاب توضیح داده اند که افزایش فوق العاده در تولید به کمک تلفیق تکنولوژی اطلاعات با تکنیک های پیشرفته تولید تاثیر بی سابقه ای بر روی اشتغال زایی گذاشته است.
به گفته آنها در حالی که مشاغل کمتری برای طبقه متوسط به وجود آمده،تعدادسرمایه گذارانی ثروتمندی که سود زیادی به جیب می زند هر روز بیشتر می شود.
این کارشناسان تصریح می کنند آنچه در حال روی دادن است دارای همان تاثیر مخربی بر روی مشاغل رده بالاست که پیشرفت های اخیر در زمینه تکنولوژی بر روی مشاغل طبقه متوسط سنتی داشت.
به عبارت دیگر،وکلا و حسابداران در آینده ای نزدیک همان درد و رنجی را احساس می کنند که کارگران خط مونتاژ در طول دهه ها آن را تجربه کردند.
نظر شما