پشت پرده درگیری های مرزی سوری ترکی

مبادله آتش میان سوریه و ترکیه در حالی ادامه دارد که برخی تحلیلگران هدف از آن را کمک به گروههای مسلح سوری برای رهایی از فشار ارتش سوریه می دانند.

به گزارش شبستان ترکیه از ابتدای بحران سوریه موضعی مخالف دمشق اتخاذ کرد و در این راه از هیچ تلاشی برای زیر فشار گذاشتن نظام سوریه خودداری نکرده است.
عربستان و قطر برای کمک به گروههای مسلح سوری همه راهها از جمله قاچاق سلاح از لبنان به سوریه را آزمودند اما تنها گذرگاه سلاحهای آنها برای مخالفان سوریه ترکیه بود.
دولت رجب طیب اردوغان علاوه بر حملات لفظی علیه نظام بشار اسد برای کمک به سیاستهای غرب در قبال سوریه هر تلاشی را انجام داد که از جمله آن می توان به اعزام جنگنده خود به آبهای ساحلی سوریه برای آزمودن توان دفاع هوایی این کشور اشاره کرد.
ترکیه هنگامی که با سد قوی سامانه دفاع هوایی سوریه روبرو شد به همراه همپیمانان عربی و غربی خود برای رقم زدن سرنوشت نبرد حلب انواع سلاحها را روانه سوریه کرد.
با پیشرفتهای قابل ملاحظه ای که ارتش سوریه علیه گروههای مسلح در حلب به دست آورد آنکار سیاستی دیگری را با تشویق قطری ها و سعودی ها برگزید و آن درگیری های مرزی بود.
بهانه ترکها برای گلوله باران خاک سوریه گلوله شلیک شده از داخل سوریه به ترکیه بود که اردوغان بلافاصله مجوز پارلمان را برای عملیات برون مرزی دریافت کرد و پس از آن ارتش ترکیه به شکل ممتد خاک سوریه را هدف قرار داد.
این در حالی است که برخی تحلیلگران درباره حملات توپخانه ای ترکیه به سوریه نظرات مختلفی را مطرح کرده اند و معتقدند که مشخص نیست آیا واقعا ارتش سوریه این گلوله ها را به خاک ترکیه شلیک می کند یا این گروه موسوم به ارتش آزاد است که مایل به افزایش تنش درمرزها میان سوریه –ترکیه است؟
برخی تحلیلگران بر این باورند که پس از ناکامی تلاشهای دشمنان سوریه از جمله قطر و عربستان آنها از ترکیه خواسته اند که با کشاندن ارتش سوریه به مرزها آنها را مشغول حملات توپخانه ای کند تا گروههای مسلح بتوانند با خیال آسوده به حملات خود در مناطق مختلف از جمله استانهای حماه، حمص وحلب ادامه دهند و از زیر فشار رهایی یابند.
به اعتقاد این تحلیلگران هدف از انتقال عرابه های توپ ترکیه مشغول کردن 50 هزار نظامی سوری در مرزها بود که ارتش سوریه فریب این بازی جدید را نخورده است و فقط در مناطق محدود و آنهم به تعداد کم حضور نظامی داشته است.
ترکیه برای پیش بردن سیاستهای ضد دمشق از هیچ تلاشی فروگذاری نکرده است و اخیرا احمد داوود اوغلو وزیر خارجه این کشور پیشنهاد کرده بود که فاروق الشرع معاون بشار اسد در مرحله انتقالی رهبری سوریه را بر عهده گیرد.
این پیشنهاد در حالی مطرح می شود که الشرع هنوز یکی از ارکان نظام سوریه است و طرح این پیشنهاد نشانه آمادگی آنکارا از تغییر بشار اسد نا امید شده است.
با توجه به فضای تیره و تار جنگ میان دو کشور اما به نظر نمی رسد که جنگی میان دو کشور رخ دهد زیرا علاوه بر مخالفتهای داخلی ترکیه به چراغ سبز آمریکا نیاز دارد و به تنهایی نمی تواند وارد چنین جنگی شود.
این در حالی است که مخالفان داخلی دولت رجب طیب اردوغان هر گونه جنگ علیه سوریه را به مثابه گرفتار شدن در باتلاق سوریه عنوان کرده اند.
نگاهی به عناوین روزهای اخیر روزنامه های ترکیه گواه این مدعاست روزنامه های بوگون، آکشام، جمهوریت، اورانسل، بیرگون، آیدین لیگ و ملی گازته به نوعی به جنگ نه گفتند.
این در حالی است که بر اساس نظرسنجی های به عمل آمده از سوی موسسه مارشال آمریکا، آندی آر ترکیه و برخی موسسات دیگر اکثریت مردم ترکیه ضد جنگ هستند.
به هر حال لشگر کشی ترکها به مرز سوریه در واقع کمک به ارتش آزاد سوریه برای عملیاتهای نظامی اش است به ویژه که پس از این حضور ارتش آزاد توانست روستای خربه الجوز در مرز ترکیه را اشغال کند.
ترکها و همپیمانان عرب و غربی آنها به دنبال ایجاد مناطق حائل در سوریه هستند و تنش های مرزی ترکیه و سوریه و حضور نظامی وسیع ترکها در واقع تلاشی برای ایجاد این مناطق نیز محسوب می شود.
فضای کنونی ترکیه را به عنوان یک شریک مستقیم با گروههای مسلح علیه ارتش سوریه قرار می دهد.
 

کد خبر 181032

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha