علم زدگی خیال را در محاق برده است/ داستانویس از هنر خداوند الهام می گیرد

حجت‌الاسلام پناهیان با بیان اینکه اگر خیال نباشد انسان در حصار جهان و در زندان تنگ محبوس می‌شود، گفت: نوعی علم‌زدگی موجب شده یکی از قدرت‌ها و توانایی‌های انسان به نام خیال در محاق قرار گیرد وارزش خیال درک نشود.

به گزارش خبرنگار شبستان، مراسم اختتامیه سومین جایزه ادبی داستان لوح با عنوان «اشکواره داستان‌های کوتاه کوتاه عاشورایی» عصر روز گذشته با حضور محسن مومنی رییس حوزه هنری، مجتبی رحمان‌دوست و حجت‌الاسلام علیرضا پناهیان و جمعی از علاقه مندان به فرهنگ و هنر و برگزیدگان این مراسم برگزار شد.


در آغاز این مراسم محمدرضا مؤذن‌زاده، دبیر جشنواره «اشکواره داستان‌های کوتاه کوتاه عاشورایی» با ارائه گزارشی از روند برگزاری جشنواره گفت: پیش از محرم سال‌جاری افراد فعال در بخش داستان سایت لوح تصمیم به برگزاری جشنواره داستان‌های کوتاه کوتاه عاشورایی گرفتند، اما فاصله زیادی میان دوره قبل و برگزاری این دوره ایجاد شده بود و به دلایلی این توفیق حاصل نشد، تا بتوانیم هر سال یا سالانه دو یا سه بار این جشنواره را برگزار کنیم. در حالیکه در آغاز تصمیم بر این بود که این جشنواره سالی دو یا سه بار برگزار شود.


وی ادامه داد: موضوع عاشورا برای این دوره از مسابقه داستان کوتاه لوح انتخاب شد و جشنواره دوره قبل نیز با نام «روح خدا» برگزار شد که البته آثار ارسالی به دبیرخانه دوره گذشته این جشنواره از کیفیت مناسبی نداشتند اما دراین دوره داستان های مینیمال لوح، به لحاظ کمی و کیفی دو برابر دوره قبل رشد داشته است و افراد بسیاری در این جشنواره شرکت کردند که امیدوارم با رشد آثار و برگزاری هر ساله جشنواره بتوانیم به ارتقاء سطح کیفی این‌گونه داستان‌ها کمک کرده باشیم.


دبیر جشنواره «اشکواره داستان‌های کوتاه کوتاه عاشورایی» ادامه داد: در این دوره از جشنواره کوتاه کوتاه عاشورایی برخلاف دوره قبل دست نویسندگان را باز گذاشته بودیم و براساس آن قرار شد، در این دوره و با توجه به تجربیات گذشته محدودیت‌ها را کمتر کنیم.
 

وی با اشاره به فراخوان جشنواره بیان کرد: در فراخوان این جشنواره نیز این مطلب به وضوح دیده می‌شود، چرا که عنوان شده بود هر داستانی که در ذیل عنوان کوتاه کوتاه عاشورایی بگنجد، مورد پذیرش خواهد بود.
 

وی یاد آور شد: 348 داستان تا پایان وقت به دبیرخانه ارسال شد که 200 نفر در تالیف این داستانها نقش داشتند چرا که هر فرد می‌توانست سه اثر ارسال کند.
 

موذن زاده تصریح کرد: دو سوم آثار ارسالی از تهران و بقیه مربوط به استان‌های دیگر کشور هستند؛ البته از این تعداد 84 داستان در کتاب «عطر عطش» منتشر شده که در پایان مراسم از آن رونمایی خواهد شد.
 

موذن‌زاده در مورد داوری این جشنواره اظهار کرد: داوری‌ها در چند مرحله انجام شد، در مرحله اول داستان‌های حذفی را شاهد بودیم و پس از آن آثار باقیمانده مورد داوری و ارزیابی قرار گرفتند در این میان حداقل دو داور آثار را خوانده و معدلی را ثبت می‌کردند.


موذن زاده در ادامه خاطر نشان کرد: از میان 328 داستان 121 اثر به مرحله دیگر رسید و سپس در دو مرحله 57 و 23 داستان شایسته راهیابی به مرحله نهایی شناخته شدند که داوران از این میان نفرات اول تا سوم را معرفی کرده‌اند نکته جالب در داوری‌ها اینکه داوران برحسب اتفاق همگی رأی به این سه اثر داده‌اند.
 

وی یاد آور شد: به جز این سه داستان هیئت برگزار کننده جشنواره از 12 داستان هم تقدیر می‌کند که در مجموع 15 اثر معرفی خواهند شد.


وی در پایان اظهار کرد: ازویژگی های داوری در این جشنواره این است که ما از همان مرحله ابتدای داوری، اسم نویسندگان حذف و آثار تنها با کد در اختیار داوران برای بررسی قرار دادیم و داوران بدون اینکه بدانند اثر از چه کسی است درباره آن داواری کردند.

 

 داستان‌نویس در داستان خود شخصیت خلق می‌کند، کاری که شبیه آفرینش خداوندی است

 

در این مراسم همچنین حجت‌الاسلام پناهیان به ارایه سخنانی پرداخت و گفت: نوعی علم‌زدگی موجب شده یکی از قدرت‌ها و توانایی‌های انسان به نام خیال در محاق قرار گیرد و ارزش خیال درک نشود.
 

 وی ادامه داد: جهان واقعی اطراف ما بزرگ است، اما اگر خیال نباشد انسان در حصار جهان و در زندان تنگ محبوس می‌شود.


وی تصریح کرد : هنگامی که خیال به کار افتد قدرت تخیل انسان را از حصار خارج می‌کند؛ قرآن کریم خیال ما را برای تصور کردن بهشت و دوزخ به کار می‌گیرد، اهل علم در پی آن هستند تا با استدلال‌هایی پایه‌های اعتقادی را محکم کنند اما خداوند متعال در قرآن درپی آن است تا مرغ خیال انسان را حتی برای نعمات دیده شده بهشت به پرواز درآورد و باید دانست حجم آیات قرآن برای توصیف بهشت برای احترامی است که خداوند برای خیال قائل است.


پناهیان خاطر نشان کرد: هنگامی که خداوند متعال، عالم را خلق کرد هدف خود را از این خلقت آفرینش آدم دانست و جهان را برای آدم آفرید و وقتی عالم را آفرید، هزاران سال قبل از اینکه داستان‌های کوتاه آدم‌ها در دنیا شکل گیرد، خداوند پیامبر اسلام (ص) را آفرید و به سبب وجود نور مقدس پیامبر عظیم‌الشأن اسلام بود که به خلقت جهان پرداخت در واقع زمانیکه که پرودگار که نور اول (پیامبر اسلام) را آفرید یک روز دست از خلقت کشید و به تماشای آن نور نشست.
 

وی در ادامه اظهار کرد: خداوند متعال اصلی‌ترین چیزی که در خلقت آفرید یکی شخصیت و دیگری حادثه بود، دو کاری که تمام نویسندگان عالم انجام می‌دهند.


این استاد حوزه و دانشگاه یاد آور شد: داستان‌نویس در داستان خود شخصیت خلق می‌کند و در کنار آن حادثه و باید آگاه بود که حادثه تابع پیچیدگی‌های سنت حاکم بر هستی انسان است.
 

در این مراسم همچنین هر یک از از برگزیدگان به نوبت داستانهای کوتاه خود را به نوبت برای حاضران قرائت کردند تا حاضران در مراسم بهترین اثر را نیز بر اساس سلیقه خود انتخاب کنند .


در حین این مراسم تیزی نیز با عنوان گفتگو با محسن مومنی و سارا عرفانی سر دبیر داستان سایت لوح و جشنواره برای حاضران در برنامه پخش شد. و در پایان مراسم نیز جوایز با حضور حجت‌الاسلام پناهیان،‌ محسن مؤمنی‌شریف، احسان عباسلو و مجتبی‌ رحمان‌دوست به برگزیدگان اهدا شد .
 

گفتنی است داوری این مراسم بر عهده احسان عباسلو، منیژه آرمین و مهدی قزلی است.

 

پایان پیام/

کد خبر 18050

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha