خبرگزاری شبستان// خراسان جنوبی
سالهاست که دستان رنجور و پر از چین و چروک کشاورزان کویرنشین خراسان جنوبی در فصل پاییز به دلیل چیدن خوشه های سرخ رنگ زرشک و پر بودن این درختان از تیغ های برنده، ملتهب می شوند. محصولی که به رغم خواص بی نظیر و زحمت فراوان برای تولید و برداشت آن، در داخل و خارج ناشناخته بود.
گویا قصه پر از غصه ناشناخته بودن زرشک تنها دل نگرانی کشاورزان نبود، به گونه ای که مسئولان مختلف استان نیز در جلسات متعدد، به طور مکرر به غربت این محصول در داخل و خارج اذعان می کردند.
مسئولان استان خراسان جنوبی امروز در تلاشند تا با آغاز صادرات زرشک به آلمان و اروپا "یاقوت سرخ ایران" را جهانی کنند تا باری دیگر قوت و انرژی را به دستان پینه بسته کشاورزان باز گردانند.
خبر صادرات این محصول استراتژیک خراسان جنوبی به آلمان و اروپا، باری دیگر کشاورزان کویرنشین را در تولید محصول با کیفیت تر و مرغوب تر از گذشته، مصمم تر کرده است.
98 درصد تولید زرشک کشور مربوط به خراسان جنوبی است
قهرمان رشید، استاندار خراسان جنوبی با تاکید بر اینکه این استان 98 درصد زرشک کشور را تامین می کند، افزود: زرشک یکی از محصولات مهم و متناسب با اقلیم استان است.
وی با اشاره به اینکه کشاورزی محور اصلی توسعه استان است، گفت: با توجه به اینکه زرشک در برابر کم آبی و حوادث مقاوم است باید در استان توجه اساسی به این محصول شود.
رشید با تاکید بر اینکه زرشک یکی از محصولات با خواص دارویی فراوان و کمترین آفت است، اظهار داشت: توجه به بسته بندی این محصول استراتژیک در صادرات بسیار ضروری و مهم است.
برداشت بیش از 13 هزار تن زرشک در خراسان جنوبی
غلامرضا هادربادی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی از پیش بینی برداشت 13 هزار و 500 تن زرشک خشک از باغات استان خبر داد و گفت: زمان آغاز برداشت محصول زرشک از اوایل مهر آغاز و تا اوایل آذر ادامه می یابد و پیش بینی می شود حدود 13 هزار و 500 تن زرشک خشک از باغات استان برداشت شود که ارزش ریالی آن 750 میلیارد ریال برآورد می شود.
اشتغال 55 هزار خانوار خراسان جنوبی همزمان با برداشت زرشک
وی ادامه داد: برداشت زرشک زمینه اشتغال 55 هزار خانوار بهره بردار را در استان فراهم می کند و محصول زرشک تقریبا به اکثر شهرهای کشور از جمله مشهد، تهران، شیراز و اصفهان صادر می شود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی با اشاره به اینکه زرشک یکی از محصولات استراتژیک استان است، از اعطای وام از سوی صندوق مهر امام رضا(ع) به 185 بارگاه بهداشتی زرشک از محل طرح پنجره واحد کسب و کار خبر داد.
هادربادی خاطرنشان کرد: شهرستان های قاین، درمیان و بیرجند بیشترین سطح زیر کشت و تولید را دارند.
صادرات 30 تن زرشک خراسان جنوبی به اروپا و آلمان
رئیس بنیاد ملی نخبگان خراسان جنوبی گفت: با حمایت های استاندار و مشارکت بخش خصوصی 30 تن محصول زرشک استان طی آبان و آذر به آلمان و اروپا صادر می شود.
سید سعیدرضا احمدی زاده، با اشاره به حضور چند تن از سرمایه گذاران آلمانی و دیدار آنها با مسئولان استان، اظهار داشت: اقدامات زیادی در استان برای ارتقای محصولات استراتژیک استان از جمله زرشک و عناب انجام شده است که در همین راستا در سال جاری سبدهایی در اختیار تولیدکنندگان عمده زرشک استان قرار می گیرد تا این محصول با کیفیت بهتری راهی بازارهای داخلی و خارجی شود.
وی افزود: با همکاری شرکت تروند زعفران طی 2 ماه آینده 30 تن محصول زرشک از خراسان جنوبی به آلمان و اروپا صادر می شود.
فعالیت کانون ملی 'زرشک و عناب' در خراسانجنوبی
با توجه به تولید اینکه خراسان جنوبی قطب تولید "زرشک و عناب" کشور است کانون ملی هماهنگی دانش و صنعت زرشک و عناب مردادماه سال 90 با حضور معاون فنآوری و نوآوری معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور در این استان افتتاح شد.
تولید زرشک بیدانه کشور در روستای «افین» بنیان گذاشته شد
اقتصاد روستای افین از سالیان دور بر مبنای کشاورزی و محصول شاخص زرشک بوده است. بیشترین زرشک تولیدی کشور در روستای افین به ثمر رسیده و جزو نعمت های الهی نازل شده بر مردم دیندار این سرزمین بوده است.
در منابع تاریخی آمده است اولین کشت و تولید زرشک بی دانه در روستای افین از بخش زیرکوه قاین بنیان گذاشته شده و قدمت تاریخی دارد.
معرفی گیاه زرشک
زرشک درختچه ای است دارای ساقه ای خاردار که ارتفاع آن تا 4 متر نیز می رسد. چوب این درخت قهو ه ای، قرمز و یا زردرنگ است. برگ های آن بیضی شکل با دندانه های اره ای و گل های آن خوشه ای و زردرنگ است.
شاخه های زرشک تیغ زیادی دارد. میوه زرشک قرمز رنگ، گوشتی، بیضی شکل و دارای طعمی ترش است. قسمت مورد استفاده این گیاه ریشه، پوست ریشه و ساقه ، برگ، گل و میوه آن است.
شکوفه زرشک
انتهای بهار و ابتدای تابستان، فصل شکوفه دادن بوته زرشک است. غنچههای آن زرد رنگ است که در فصل پاییز رنگ قرمز گیلاسی به خود میگیرند.
زرشک بومی مناطق معتدل و نیمه استوایی اروپا، آسیا، آفریقا، آمریکای شمالی و آمریکای جنوبی میباشند. کشور ایران بزرگ ترین تولیدکننده زرشک در دنیاست که در این میان خراسان جنوبی با در اختیار داشتن نزدیک به 97 درصد از اراضی زیر کشت این محصول، تولید 95 درصد از زرشک دنیا را در اختیار دارد.
ترکیبات گیاه زرشک
در این گیاه آلکالوئیدهای بربرین Berberine ، اکسیاکانتین Oxyaconthine ، بربامین Berbamine وجود دارد. مقدار آلکالوئیدها در پوست ریشه زرشک بیشتر از قسمت های دیگر این گیاه است.
زرشک گونه های مختلفی دارد که مهم ترین آنها زرشک بی هسته و زرشک با هسته (دارای دو هسته) است.
خواص درمانی گیاه زرشک
مصرف طبی زرشک به دوره ی مصر باستان می رسد که فراعنه و ملکه ها، این گیاه را با تخم رازیانه به منظور درمان طاعون مصرف می کردند. پوست، ریشه و ساقه این گیاه خاصیت درمانی دارد. ریشه و ساقه این گیاه زرد رنگ است و اروپایی ها و آمریکای شمالی برای رنگ آمیزی لباس از آن استفاده می کردند. اما ترکیبات موجود در پوست گیاه زرشک، آن را به یک گیاه درمانی تبدیل کرده است.
پوست این گیاه حاوی آلکالوئیدهایی است که مهم ترین آنها Berberine است. این آلکالوئیدها خواص آنتی بیوتیکی (ضد باکتری و ضد عفونت) دارند و سبب تحریک بخش هایی از سیستم ایمنی بدن می شوند. برای پی بردن به این اثر، قطره ای زرشک را روی زبان خود بگذارید، خواهید دید دهان شما آبکی می شود. به گفته کارشناسان طب گیاهی، آبکی شدن دهان سبب می شود که بدن بتواند با عفونت مبارزه کند.
انواع عفونت هایی که زرشک می تواند در درمان آنها مؤثر واقع شود عبارت است از عفونت گلو، مجاری ادراری، مجاری معده ای- روده ای، ریه ها، عفونت های مخمری و اسهال.
پایان پیام/
نظر شما