ضرورت تبلیغ دین و حضور مبلغان در فضای مجازی

استفاده از رسانه‌های جدید دیجیتالی، برد صداى اسلام را چندین هزار برابرخواهد کرد در حقیقت مزایاى فضای مجازی بدون توجه به مضرات آن، بسیار برجسته و غیرقابل چشم‌پوشى است.

به گزارش خبرگزاری شبستان، مبلّغان دینی که در مجالس و گروه های مردمی حاضر می شوند، می بایست از اطلاعات و آگاهی های لازم و صحیح برخوردار بوده و شیوۀ انتقال مؤثر و اصولی پیام های دینی را شناخته و با در نظر گرفتن شرایط روز و نیازهای اقشار مختلف، مطالب را ارائه دهند تا این انتقال پیام از تأثیرگذاری مناسبی برخوردار شده و در ارتقاء معرفت دینی مؤثر واقع شود.

تبلیغ در اسلام، موضوعی است که دارای اهمیت ویژه ای می باشد. درک اصول، شرایط، ویژگی ها و ابزار تبلیغ اسلامی می تواند راه گشای ما در این عصر باشد. پیامبر اکرم(ص) با بکارگیری یک سیرۀ تبلیغی منسجم و هماهنگ بود که توانست ایده های ناب و زلال الهی را به گوش جهانیان برسانند.

البته برای ما که در عصر ارتباطات به سر می بریم، درک ماهیت این حرکت ضروری است زیرا تبلیغ، محتاج یک الگوی سالم است که در صورت فقدان آن، هرگونه فعالیت تبلیغی، نوعی ضد تبلیغ محسوب می شود. نوآوری در خصوص مفاهیم دینی و تبیین معارف و پیام های دینی، کاربردی بس دامنه دار دارد. البته ذکر این نکته نیز ضروری است که پای بندی به سنّت، نمی تواند مانعی برای نوآوری و شکوفایی باشد.

در روزگاری که نبرد فرهنگ و تمدّن در دنیای جدید بالا گرفته است، فرهنگ و تمدّنی باقی می ماند و به شکوفایی می رسد که به دنبال راه های نو برای پاسخ به نیازهای آحاد جامعۀ بشری باشد. بدون تردید، فرهنگ و تمدّن انسان ساز اسلام از 1400 سال پیش تاکنون توانسته متناسب با نیازهای انسان در هر عصر، راه های نو و بدیعی را برای زندگی و نزدیکی هر چه بیش تر به معبود ارائه نماید و با نگرشی کلان، به تعالی نوع بشر کمک نماید.

 

توسعه فضای مجازی در حوزه های علمیه
 با توسعه فضای مجازی در حوزه‌های علمیه، مردم به‌راحتى با تماس غیرمستقیم از طریق مراجعه به سایت علماى دینى مى‌توانند پاسخ تمامى سؤالات شخصى خود را که قبلاً وجود حیا مانعى براى مراجعه آن محسوب مى‌شد به بهترین شکل دریافت کنند.
از آغاز پیوستن ایران به شبکه وب، حدود 20 سال می‌گذرد، از آن زمان تا به حال، تعداد بسیار زیادی وبلاگ دینی ایجاد و راه اندازی شده است که آمار دقیقی از تعداد آن در دست نیست. وب سایت‌های دینی به دلیل انتصابشان به علما و مراجع یا مراکز علمی و دینی، اغلب رسمی هستند و از درجه اعتبار بیشتری برخوردارند؛ در حالی که وبلاگ‌ها اغلب شخصی و غیر رسمی بوده و اعتبار و جایگاهشان از وب سایت‌ها به مراتب کمتر است.

 

تاثیرات وب سایتها و وبلاگ های دینی

وب سایت‌های دینی غالباً به صورت تخصصی به یک موضوع اسلامی می‌پردازند و جنبه علمی و پژوهشی دارند، اما هر وبلاگ دینی می‌تواند به موضوعات مختلف دینی بپردازد و محتوای آن نقش بسزایی در توسعه فرهنگی دارد. به‌عنوان نمونه با راه‌اندازی سایت آیت‌الله فاضل لنکرانى در عرض چند ماه به 6هزار سؤال اینترنتى پاسخ داده شد که قطعاً در صورت عدم استفاده ازاینترنت این تعداد به 100سؤال کاهش مى‌یافت یا سایت آیت‌الله بهجت که مراجعه‌کنندگان زیادی داشته است.
در واقع از فعال‌ترین بخش‌ها درحوزه رسانه و دیجیتال، حوزه‌های علمیه هستند که درسطح ملی و فرا‌ملی فعالیت می‌کنند و سایت یک مرجع تقلید، درحکم بیت و دفترمجازی اوست که درآن می‌توان استفتا کرد، از فتواهای آن مرجع وتوضیح المسائل او آگاه شد و به این‌وسیله فرهنگ دینی ومذهبی را تقویت کرد. درگزارشی که مجله آل‌پائیس اسپانیا با عنوان«آیت‌الله‌ها درشبکه اینترنت» چاپ کرد، آمده بود که غربی‌ها از روی‌آوردن روحانیون به دنیای دیجیتال و الکترونیک شگفت‌زده شده‌اند. گزارشگر این مجله می‌نویسد:«حتی در واتیکان هم کار روحانیون قم (مقررهبریت مذهبی ایران) موجب تحسین شده است. ارتشی ازمذهبیون مسلمان شیعی، ازسال‌ها قبل در حال وارد کردن متون خود در رایانه‌ها وسی‌دی‌رام‌ها هستند...»

 

ملاکهای تبلیغ دین از طریق رسانه

از نظر اسلام در صورت بهره گیری از هر تکنولوژی به ویژه فن آوری رسانه باید به ملاک هایی چون: بیشتر بودن منافع آن از ضررهای آن برای فرد و جامعه، سازگاری آن با اصول اعتقادی و ارزش های دینی، آگاهی کامل از کج کارکردهای آن، بهره گیری از آن در راستای تعالی روحی انسان و ارتقاء جامعه اسلامی و جبران خلأهایی که تکنولوژی رسانه در روابط فردی و اجتماعی ایجاد می کند ملتزم باشیم.
پس برای اینکه در همه زمان ها، مکان ها و عرصه ها عزت جامعه اسلامی و مسلمانان حفظ شود و استمرار یابد، همه لوازم و مقدماتی که این هدف را تأمین می کند بر مسلمانان واجب می شود. زیرا قرآن کریم عزت را از آنِ خدا و مؤمنان می داند. امروزه رسانه ها ، هم از جهت سخت افزاری و هم نرم افزاری مظهر عزت و اقتدارند. ازاین رو مسلمانان باید آنها را در خدمت تبلیغات دینی و توزیع و توسعه معارف و ارزش های الهی و توانمندسازی جامعه اسلامی و حفظ و استمرار برتری اسلام در دنیای امروز به کار گیرند.
با توجه به ویژگی های دین مبین اسلام، امروز قدرت پیام رسانی از اساسی ترین عوامل اقتدار اجتماعی است و تولید قدرت برای مسلمانان از راه های مشروع، یک ضرورت است و از آنجا که امروزه رسانه ها علاوه بر اینکه خود از مظاهر قدرت به شمار می روند، ابزارهای کارآمدی برای تولید قدرت در ابعاد مختلف فرهنگی، سیاسی،اقتصادی، علمی و حتی نظامی اند، باید مورد توجه و استفاده مسلمانان قرار گیرند.

منبع:مرکز پاسخگویی به سوالات دینی

پایان پیام/

کد خبر 180191

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha