به گزارش خبرگزاری شبستان از استان یزد، قادر آشنا، مدیرکل مرکز هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد در پیامی به مناسبت برگزاری جشنواره تئاتر استانی آورده است، تئاتر ترجمان حال آدمی و دغدغه های پنهان و آشکار اوست. در میان هنرهای گونه گون بشری، تئاتر در شمارِ نخستین هاست. تئاتر اوقات انسان را پر نمی سازد بلکه آن را سرشار می سازد. هنرِ تئاتر، امری فطری است. در هر نقطه از جهان که جماعت های انسانی به وجود آمده باشد، تئاتر نیز هست؛ اما میزان رشدیافتگی یا عدم توفیق آن بستگی به شرایط اجتماعی، سیاسی و فرهنگی هر جامعه ای دارد.
وی در بخشی از این پیام آورده است: تئاتر، هنری زمان بنیاد و مکان شمول است و همین ساختمایه هاست که به این هنر انسانی ابعادی فراگیر و ماندگار می بخشد، این هنر ضمن نگرش به وضعیت فردی، موقعیت و شانیت الهی، انسان را نیز مطمح نظر داشته و از همین حیث، اعتباری کائناتی دارد، هرچند درونمایه و سازگان تئاتر و در مجموع شیوه ها و شگردهایش حول محور انسان و مسایل مبتلا به اوست.
تئاتر سرچشمه زاینده ای است که شگردهای ابداعی طرفه کاری های تازه و بدیع را مطرح می سازد. هر عمل و حرکتی در تئاتر، توجیهات و ابعادی زیباشناسانه دارد. هر حرکت، منطقی دارد و هر رنگ توجیهی نمادگرایانه را به مخاطب القاء می کند.
این امر با تصادف پدید نمی آید، بلکه هنرمند مدام باید اقامه دلیل کند تا تماشاگر را با خود همراه و همدل سازد. با این اوصاف، مصرحا می توان تاکید کرد که مایه و پایه تئاتر، تماشاگر است. سرمایه ای لایزال و همیشگی که با حضور و همدلی خود بقای تئاتر را تضمین کرده وبدان جاودانگی می بخشد.
پرسش همیشگی و پیشِ رو همچنان این است که: چرا تئاتر کار می کنیم؟ و برای که کار می کنیم؟ شأن و جایگاه و منزلت تماشاگر(مخاطب) کجاست؟ مخاطب شناسی چه سهم و اهمیتی در تولید و خلق یک اثر نمایشی دارد؟
جای امیدواری است که تئاتر استان های کشور، امسال رویکردی مخاطب گرایانه را در دستور کار خویش قرار داده و الزام و تعهد خود را در افق های این پویه جستجو می کند.
پایان پیام/
نظر شما