مسجدالاجابه یاد آور واقعه افتخار آمیز مباهله

آیات 60 و 61 سوره آل عمران، درباره واقعه افتخار آمیز مباهله است. بدین میمنت در محل آن واقعه مسجدی ساخته شده که به مسجد مباهله یا اجابه معروف است.

خبرگزاری شبستان:در سال دهم هجری گروهی از مسیحیان نجران در مدینه منوره نزد حضرت رسول ( ص ) آمدند و درباره حضرت عیسی با او گفتگو کردند. چون بحث به نتیجه نرسید، رسول خدا به فرمان پروردگار فرمود:« ما و شما ؛ پسران، زنان و خودمان مباهله می کنیم تا دروغ گویان مشمول لعنت الهی گردند».
 

در آن روز ( 24 ذی الحجه )، رسول خدا با علی مرتضی و فاطمه زهرا و حسن و حسین (علیهم السلام) برای مباهله بیرون آمدند. مسیحیان چون شکوه و جلال آن بزرگواران را دیدند، ترسیدند و از مباهله چشم پوشیدند و با رسول خدا مصالحه کردند و جزیه پذیرفتند. آیات 60 و 61 سوره آل عمران، درباره این واقعه افتخار آمیز است.بدین میمنت در محل آن واقعه مسجدی ساخته شده که به مسجد مباهله و یا اجابه معروف است.
 

 

 

نام دیگر «مسجد الاجابة»، «مسجد بنی معاویه» است؛ زیرا این مسجد به وسیله قبیله بنی معاویة ایجاد گردید و در روستایی که این قبیله در آن سکونت داشتند قرار گرفته بود و لذا سهمودی این مسجد را این گونه معرفی می کند: «و مِنها مسجد الإجابة و هو مسجد بنی معاویه بن مالک بن عوف من الأوس».

 


 

 

مسجد مباهله از نظر مدینه شناسان

پیشتر اشاره شد که مدینه شناسان نسبت به مساجد قدیمیِ مدینه و به نقاط و محل هایی که رسول خدا صلی الله علیه و آله در آن ها نمازگزارده، اهمیت فراوان داده و به جزئیات حوادثی که در این مساجد به وقوع پیوسته، مانند: «دعای رسول خدا در مسجدالإجابه در حالی که ایستاده بود» پرداخته اند و هر یک از نقاطی که نماز خواندن پیامبر خدا صلی الله علیه و آله در آن مسلّم و یا محتمل بوده، مستقلاً و جداگانه معرفی کرده اند و باز محل هایی را که در مسیر آن حضرت از مدینه تا مکه، در نماز آن حضرت مورد استفاده بوده مانند مسجد «غدیر» و مسجد «معرّسح مشخص نموده اند و حتّی در کنار مساجد مدینه مسجد ضرار و چگونگی ایجاد آن به وسیله منافقان و معرفی آنان و چگونگی تخریب و سوزاندن آن به دستور رسول خدا را به طور مشروح مطرح کرده اند.

 

 

نام دیگر مسجد مباهله
در تاریخ آمده است که رسول خدا(ع) وارد این محل شد و دو رکعت نماز گزارد و اصحاب هم به ایشان اقتدا کردند. بعد از نماز حضرت دست به دعا برداشت، اما دعای ایشان طولانی شد. اصحاب از علت طولانی شدن دعا پرسیدند.
رسول خدا(ع) در پاسخ فرمود: از خداوند سه چیز خواستم، که دو خواسته را به من عطا نمود و یکی را منع کرد. این مسجد به سبب اجابت دعای پیامبر(ع) به الاجابه معروف شد. در حال حاضر نیز مسجد با این نام شناخته می‌شود.
* استجابت دعای پیامبر اعظم در مسجد اجابت
دو خواسته پیامبر که پذیرفته شد از این قرار بود: خداوندا امتم را با گرسنگی و غرق شدن هلاک‌نکن. اما دعای سوم که از آن منع شد این بود که امتش دچار تفرقه نشوند.

 

مسجد الإجابه در قرن چهاردهم و درحال حاضر
ازگفتار عیّاشی، مؤلف کتاب «المدینة بین الماضی والحاضر» (متوفای 1400ه . ق.) معلوم می شود که ساختمان مسجد الإجابه، به طوری که سمهودی در اوایل قرن دهم از آن یاد نموده، تا قرن چهاردهم یک بار دیگر تخریب شده و در این تاریخ مجددا تجدید بنا گردیده است. او می گوید ساختمان مخروبه فعلی، نشانگر وجود محراب و گنبد در این مسجد است، تا اینکه در این اواخر عنایت خدا شامل حال ساکنان اطراف آن شد و مسجد تجدید بنا گردید و به صورت مناسب درآمد و این ساختمان جدید دارای مناره زیبا و مشرف بر اطراف می باشد.

گفتنی است این ساختمان همان است که نویسنده این سطور در طول بیش از بیست سال، بارها در آن حضور یافته و به نماز و دعا پرداخته ام. لیکن از سال 1418ه . ق.) ساختمان یاد شده به وسیله وزارت اوقاف حکومت سعودی تخریب و به صورت زیبا و وسیع تر از ساختمان پیشین تجدید بنا شد.

 

 پایان پیام/

 

 

 

 

 

 

کد خبر 179196

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha