ادعای لوموند درباره جنگ سینمایی ایران و عربستان

لوموند در مقاله ای با عنوان "جنگ سینمایی بین ایران و عربستان سعودی" مدعی شده است که رقابت فرهنگی ایران وعربستان سعودی بازی بزرگی است که از بیش از سه دهه پیش به صورت مستمر ادامه دارد.

به گزارش خبرنگار شبستان، روزنامه فرانسوی لوموند در مقاله ای با عنوان "جنگ سینمایی بین ایران و عربستان سعودی" نوشته است: رقابت فرهنگی ایران وعربستان سعودی بازی بزرگی است که از بیش از سه دهه پیش به صورت مستمر ادامه دارد.

 

"ایمریک جنیر" (Aymeric Janier) در این مقاله مدعی شده است که ریشه های رقابت تهران- ریاض به اختلافات فرقه ای و قرن هفتم میلادی باز می گردد. وی با بیان اینکه رقابت ایران و عربستان سعودی در منطقه پس از سقوط رژیم صدام حسین در سال 2003 بیشتر شد، نوشت: این رقابت، عربستان سعودی و ایران را که محورهای عمده شیعی و سنی محسوب می شوند و دو جریان عمده در جهان اسلام هستند، در برابر یکدیگر قرار داده است؛ در این میان مسایل فرهنگی و به ویژه هنر سینما نیز از این رقابت ها مستثنی نیست. این روزنامه فرانسوی تصریح کرد: از چند ماه پیش موضوع جدیدی دو رقیب بزرگ منطقه ای یعنی ایران و عربستان سعودی را در برابر یکدیگر قرار داده و آن ساخت یک فیلم ایرانی با عنوان "محمد رسول الله " (ص) است. در این فیلم قرار است زندگی پیامبر اسلام (ص) به تصویر کشیده شود.

 

لوموند با اشاره به نامزد شدن فیلم "بچه های آسمان" به کارگردانی "مجید مجیدی" برای دریافت جایزه اسکار بهترین فیلم خارجی اسکار، مدعی شد: در سال 2010 میلادی و هنگامی که "مجید مجیدی" کارگردان ایرانی از آرزو و طرح بلند پروازانه خود برای ساخت این فیلم سخن گفت، اظهارات وی از سوی بخشی از جهان اسلام با سردی مواجه شد. این روزنامه با طرح این سوال که دلیل این نوع برخورد سرد چیست؟، نوشت: گرچه نشان دادن (ایفای نقش کردن فردی به جای) محمد (ص) صراحتا در قرآن منع نشده است، اما بخش عظیمی از رهبران اهل سنت و به ویژه وهابی ها که تعصبات شدیدی دارند، این اقدام را حرام می دانند و منع می کنند، زیرا از نظر آنان این نوعی شرک محسوب می شود و یکی از مشخصات بی ایمانی است و هنگامی که از مجیدی سوال شد چه کسی نقش پیامبر را در این فیلم ایفا خواهد کرد، وی سکوت اختیار کرد و گفت که فیلم وی باید پس از ساخت مورد قضاوت قرار گیرد.


روزنامه فرانسوی لوموند تصریح کرد: در حالی که فیلم محمد رسول الله مجیدی در آستانه ساخت قرار گرفته است، موضوع دیگری مطرح شده که به اندازه خود فیلم منشای مباحثات و اختلافات است زیرا که ایران اعتقاد دارد که از طریق ساخت این فیلم می تواند اسلام را به جهان معرفی کند. این روزنامه فرانسوی هزینه ساخت فیلم محمد رسول الله مجیدی را در حدود سی میلیون دلار عنوان کرده و نوشته است: مجیدی که قصد دارد از این طریق آداب و رسوم جامعه عرب در آن زمان را به تصویر بکشد در توجیه این اقدام خود می گوید، در رابطه با زندگی پیامبر اسلام(ص) تولیدات سینمایی کمی وجود دارد، در حالی که این شخصیت عظیم محور جهان اسلام محسوب می شود.


نویسنده این مقاله می افزاید، در رابطه با زندگی مسیح (ع) دویست فیلم وجود دارد و در خصوص زندگی موسی(ع) یکصد فیلم ساخته شده است ولی فقط چهل فیلم درباره زندگی پیامبر اسلام وجود دارد. نویسنده لوموند در ادامه مقاله خود آورده است: ایران که از پیشینه طولانی در زمینه فیلم سازی برخوردار است، خدمات بسیاری به جهان سینما در معرفی پیامبران و قدیسان داشته است. از جمله این تولیدات می توان به ساخت فیلم "ابراهیم"، "مریم"، "یوسف" و فیلم "سلیمان" اشاره کرد. با این وجود عربستان سعودی قویا این استدلال را که ساخت چنین فیلم هایی موجب معرفی و شناساندن اسلام خواهد بود، رد می کند و معتقد است، ایران با چنین ابتکاری قصد تبلیغ شیعه را دارد و این اقدام به ضرر جامعه اهل سنت خواهد بود.

 

نشریه "الشرق الاوسط" اخیرا به نقل از "صدقه فاضل" از اعضای کمیسیون روابط خارجی عربستان سعودی نوشت که ایرانی ها به خاطر سنت های خود افراد مذهبی هستند ولی با اسلام سنخیتی ندارند.

 

نویسنده مقاله می افزاید: آیا این به آن معنی است که رژیم ایران که تلاش می کند همه جا حضور داشته باشد، درصدد است با استفاده از طرح های مخفی تشیع را صادر کند؟ به خصوص اینکه شرایط منطقه ای موید این نکته است و شاید در آینده نیز تشدید شود.

 

لوموند با یادآوری خشم سعودی ها درباره ساخت و پخش سریال امام علی (ع) و همچنین سریال مختارنامه تاکید کرد: "آگنس دویکتور" (Agnès Devictor) مورخ و متخصص سینمای ایران می گوید، عربستان سعودی در زمان پخش سریال امام علی (ع) پیشنهاد کرده بود که حاضراست این فیلم را کاملا خریداری کند تا از نمایش آن جلوگیری شود. عربستان سعودی هم زمانی که سخن از معرفی و ارتقای چهره اهل سنت باشد از پای نمی نشیند. از همین روی در ماه رمضان (تابستان سال جاری) سریال "عمر" از تلویزیون این کشور پخش شد که واکنش تند تهران را به همراه داشت. هدف از ساخت این فیلم گزنده چه بود؟ به گفته سازندگان این فیلم، بیش از 30 هزار هنرپیشه و نیروی فنی از 10 کشور در آن بکار گرفته شده بود. این فیلم که در 31 بخش تهیه شده بود زندگی "عمربن خطاب" را نشان می داد که روابط صمیمانه ای با خانواده پیامبر اسلام (ص) داشته است. شیعیان معتقدند که خلیفه دوم قدرت را از امام علی (ع)- پسر عمو و داماد پیامبر- غصب کرده است و همین دیدگاه موجب می شود که از نقطه نظر شیعیان، چنین فردی مرتد حساب شود.

 

نویسنده مقاله در ادامه می افزاید: چگونه می توان این ناهنجاری های سیاسی را که جهان عرب مسلمان را تحت تاثیر قرار می دهد توضیح داد؟ ، "اگنس دویکتور" معتقد است همه این مسایل به سیاست نفوذ فرهنگی مربوط می شود. وی می گوید: ایران از طریق اینگونه فیلم ها تلاش می کند تا قدرت نرم خود را تحکیم بخشد. این تلاش ها و قدرت نرم به ایران امکان می دهد تا با روش خود در جهان اسلام حاضر شود، در این میان عربستان سعودی نیز به نوبه خود به اینگونه اقدامات واکنش نشان می دهد. لوموند نوشت: عربستان سعودی بدبینانه به تلاش های رقابتی ایران می نگرد، زیرا این تلاش ها می تواند برتری عربستان سعودی را در منطقه مخدوش کند. ضمن اینکه تلاش های عربستان سعودی اعم از تلاش های فرهنگی، سیاسی ویا مذهبی فقط به طرح ریزی و فیلم سازی محدود نمی شود. در حال حاضر ایران بزرگترین تولید کننده فیلم در خاورمیانه محسوب می شود زیرا در سال یکصد فیلم رسمی و یا غیر رسمی در این کشور تولید می شود. این در حالی است که تعداد فیلم های ساخته شده در عربستان سعودی سالانه از پنج فیلم تجاوز نمی کند. این روزنامه غربی در پایان مقاله خود نتیجه گیری کرده است که کشمکش های فرهنگی بین ایران و عربستان سعودی همچنان ادامه خواهد یافت و ریاض از هر فرصتی بهره خواهد گرفت تا نشان دهد و یا آوری کند که کانون منحصر بفرد اسلام در جهان محسوب می شود، همانگونه که "عبدالعزیز بن سعود" بنیانگذار عربستان سعودی در سال 1932 میلادی چنین خواسته بود.

 

پایان پیام/

کد خبر 179180

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha