اجلاس عربی لاتینی و افق های همکاری

درحالی که کشورهای عربی و آمریکای لاتین از نظر جغرافیایی از هم دور هستند اما مواضع و منافع مشترکی دارند که همین مواضع مشترک امروز آنها را گردهم آورده است.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از الجزیره نت، سومین اجلاس سران کشورهای آمریکای جنوبی و کشورهای عربی (ASPA) به منظور افزایش همکاری سیاسی و اقتصادی بین این کشورها که با وجود دوری جغرافیایی منافع مشترکی دارند، امروز دوشنبه (10 مهر) در لیما پایتخت پرو برگزار می شود.
روز اول این اجلاس دو روزه به نشست های دو جانبه بین هیئت های عربی و آمریکای جنوبی اختصاص دارد.
در روز دوم این اجلاس سران این کشورها در پشت درهای بسته به تصمیم گیری درباره وضعیت اقتصادی و سیاسی می پردازند. در این نشست ها نزدیک به 400 کارفرما از این کشورها شرکت خواهند کرد.
«بیانیه لیما» که به وضعیت سوریه و محکومیت خشونت های دینی و نژادپرستی و تروریسم خواهد پرداخت، به این اجلاس پایان خواهد داد.
اجلاس لیما سومین گردهمایی این کشورهای به شمار می آید؛ اولین اجلاس در سال 2005 در برزیل به ریاست «لویس لولا دا سیلوا» که طرح آن را سال 2003 میلادی داده بود، و دومین اجلاس آن در دوحه قطر سال 2009 میلادی برگزار شد.
اجلاس لیما قرار بود که در فوریه 2011 برگزار شود اما حوادث بهار عربی در منطقه خاورمیانه باعث شد تا برگزاری این اجلاس به تاخیر بیافتد.
در این اجلاس هیئت هایی از 32 کشور عضو (ASPA) که 20 کشور آن از کشورهای عربی هستند، و تنها پنج نفر از رهبران عربی از جمله«میشل سلیمان» رئیس جمهوری لبنان،«محمود عباس» رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، «شیخ حمد بن خلیفه آل ثانی» امیر قطر،«منصف المرزوقی» رئیس جمهوری تونس و «عبدالله دوم» پادشاه اردن شرکت خواهند کرد.
از آمیرکاری جنوبی نیز « خوان مانوئل سانتوس» رئیس جمهور کلمبیا، «سباستیان پینرا» رئیس جمهوری شیلی، «رافائل کوره آ» رئیس جمهوری اکوادو، « خوزه موخیکا» رئیس جمهوری اروگوئه، «دیلما روسف» رئیس جمهوری برزیل، « کریستیا فرناندز دو کرشنر» رئیس جمهوری آرژانتین و رئیس جمهوری گویانا مشارکت خواهند داشت.
براساس این گزارش، مسایل اقتصادی در راس توجه های این اجلاس است، به طوری که ارزش مبادلات تجاری بین این دو منطقه از 6/13 میلیارد دلار در سال 2005 میلادی به 4/24 میلیارد دلار در سال 2011 میلادی افزایش یافت.
«اولانتا هومالا» رئیس جمهوری پرو که کشور رشد رکودشکنی را ثبت کرده و میزبان این اجلاس در اقیانوس آرام است، تاکید کرد: درحال حاضر فضا برای سرمایه گذاری مناسب است، چرا که به جهان عرب رویکردی را ارایه می دهد که آمریکای لاتین بهترین شرایط سرمایه گذاری را فراهم می کند.
درهمین حال، «خوزه لویس سیلوا» وزیر تجارت خارجه پرو نیز گفت: ما قوی نیستیم و حضور ما در جهان عرب کم است اما توانایی ما زیاد است. شاهد شکوفایی ASPA خواهیم بود.
تحلیلگران معتقدند که مسایل مشترکی همچون ویژگی های سیاسی و روابط تاریخی کشورهای عربی و کشورهای آمریکای لاتین را گردهم جمع کرده است، همچنانکه بیشتر آنها قربانی تهاجم استعمارگری شده است و همین مسئله این کشورها برای مقابله با هیمنه کشورهای شمالی گردهم آورده است.
کشورهای آمریکای لاتین مواضع قابل توجهی نسبت به کشورهای عربی داشته است، به طوری که بیشتر آنها هوادار مبارزه ملت الجزایر برای رهایی از یوغ استعمار فرانسه بود، این کشورها همچنین پس از تجاوز رژیم صهیونیستی در سال 1967 به مصر و سوریه و اردن، طرحی مبنی بر خروج کامل صهیونیستها از همه سرزمین های اشغالی عربی به شورای امنیت دادند تا جنگ پایان یابد.
تاریخ تبادل نمایندگی دیپلماتیک برخی کشورهای عربی با قاره آمریکای لاتین به نیمه قرن بیستم برمی گردد، در دهه 60 جنبش عدم تعهد فعال شد و توانست حرکت های آزادیبخش ملی در کشوهای عربی و آمریکایی لاتین استقلال سیاسی خود را به دست بیاورند.
همچنین شش کشور آمریکایی لاتین با پشتیبانی از فلسطین آن را به رسمیت شناختند.
وجود اقلیت های عربی در تعداد زیادی از کشورهای آمریکای لاتین دلیل مهم و کافی برای توسعه روابط با آمریکای جنوبی است، به طوری که تعداد مهاجران عرب نزدیک به 25 میلیون نفر است که از این جمعیت تنها 12 میلیون نفر در برزیل زندگی می کنند.
این اجلاس فرصتی برای تبادل منافع اقتصادی و سیاسی بین این دو منطقه بزرگ که شامل 34 کشور همسو در اهداف و مواضع سیاسی و اقتصادی به ویژه در نپذیرفتن سیاست های سلطه گرانه، اشغال و دخالت های خارحی در حاکمیت کشورها و ملتها است، به شمار می آید.
پایان پیام/

کد خبر 178500

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha