خبرگزاری شبستان//قم
اینترنت ملی پروژه ای ای است که طبق برنامه ریزی ها باید تا پایان برنامه پنجم توسعه در کشورمان به بهره برداری برسد. بر اساس اظهارات مقامات دولتی کشورمان این پروژه با هدف ایجاد امنیت بیشتر برای اطلاعات کاربران اینترنت در کشور و مصون ماندن فضای گسترده اینترنت و همچنین مبادلات بالای اطلاعاتی که در بستر آن صورت می گیرد، انجام می شود.
البته نباید در کنار این اهداف دسترسی مردم کشورمان به اینترنتی پاک را نادیده بگیریم. جامعه و خانواده ایرانی به دلیل داشتن مشخصه های خاص فرهنگی و دینی فضای موجود اینترنت بین المللی را برای خود و فرزندانشان مناسب نمی دانند از طرفی هم با توجه به ویژگی های دوران حاضر نمی توان از این نیاز چشم پوشی کرده و ادعا کنیم که بدون اینترنت زندگی خواهیم کرد.
پس ایجاد اینترنت ملی گامی مهم در این زمینه است و ما می توانیم با این اقدام در کنار استفاده از ابزار روز دنیا نسبت به مسایل انحرافی موجود در این فضا خیالی آسوده تر داشته باشیم.
اخیرا مسایلی در خصوص فعالیت های گوگل و ارائه اطلاعات خود به سازمان های جاسوسی مطرح شده که صحت داشته و لزوم ایجاد سیستمی برای محافظت از اطلاعات کاربران در کشورمان را بیش از پیش گوشزد می کند.
در ادامه این روند شاهد آغاز به کار صندوق پست الکترونیک ملی ایرانیان از آذر ماه سال گذشته در کشورمان بودیم که این اقدام هم گامی مهم در راستای حفاظت از اطلاعات ایرانیان است چرا که ایمیل باکس سرویس های اینترنتی بین المللی در کشوری دیگر است و به راحتی محتویات داخل آن در اختیار مسئولان این شرکت ها و موسسات قرار می گیرد. در کنار همه این مسایل می توان به لزوم استفاده از توانمندی های کشور در این خصوص برای برخورد با مسائل ضد اخلاقی و ضد دینی در فضای اینترنت اشاره کرد.
اخیرا شاهد انتشار فیلمی سخیف نسبت به پیامبر اسلام (ص) در یوتیوب بودیم که در ادامه باعث تحریم گوگل و جی میل از سوی مسلمانان شد که البته این اقدام در نوع خود به جا و تاثیرگذار بود ولی باید در چنین مواردی به جنبه های دیگر موضوع هم توجه داشت و حتی در نگاهی متفاوت، از چنین فرصت هایی می توان برای استفاده از توانمندی های ملی و منطقه ای استفاده کرد.
برای بررسی بیشتر این موضوع با حجت الاسلام سعید سالاریان، قائم مقام دبیر شورای عالی اطلاع رسانی کشور گفتگو کردیم، وی نیز به عنوان یکی از فعالان و مطلعان در این عرصه بر لزوم استفاده مردم از صندوق پست الکترونیک ملی "چاپار" تاکید کرد:
حجت الاسلام سعید سالاریان، قائم مقام دبیر شورای عالی اطلاع رسانی با اشاره به استفاده کشورها از حوزه وب و مسائل موجود در این حوزه، گریزی هم به پروژه اینترنت ملی کشور زد و افزود: این پروژه از سال های گذشته در کشور مطرح شده و مسئولیت آن نیز با وزارت ارتباطات و سازمان های مرتبط با آن است و امیدواریم در آینده نزدیک شاهد ارائه این سرویس در داخل کشورمان باشیم.
وی با اشاره به اقدام یوتیوب در حمایت از فیلم برائت از مسلمین و مسائل این چنینی دیگر که در حوزه ارتباطات اینترنتی اتفاق می افتد، ادامه داد: آنچه که واقعیت است اینکه ورود به حریم مقدسات یک آیین و پیروان مرام یا مذهبی خاص به این شکل تحت عنوان آزادی بیان و جسارت کردن و زیر سوال بردن یک جمعیت بزرگ (همچون پیروان دین مبین اسلام) اقامی بسیار بی منطق و غیر قابل توجیه است.
قائم مقام دبیر شورای عالی اطلاع رسانی تصریح کرد: این اقدام به میزانی برای همه مسلمین جهان آزاردهنده بوده که باید حتما اقدامی عملی در جهت برخورد با آن صورت گیرد تا به شایستگی در خصوص این اتفاق به بانیان و حمایت کننندگان آن حدود و مرزها را نشان دهد.
حجت الاسلام سالاریان افزود: آن چیزی که در زمینه رسانه ای بین المللی (همچون اینترنت) می توان گفت این است که چنین اقدامی غیر قابل بخشش است هرچند که آنها خود را به گونه ای در توهین به مقدسات دیگران آزاد گذاشته اند.
وی اضافه کرد: اگر چه آنها در پاسخ به سوال مردم به ویژه مسلمانان در زمینه انتشار فیلم موهن نسبت به ساحت پیامبر اسلام (ص) در سایت خود می گویند، "ما در محتوای این فیلم دخالتی نداشته ایم و فقط آن را در یوتیوب ارائه کرده ایم" ولی در کل این حرکت توهین به ارزش های گروه بزرگی از جمعیت دنیاست و نمی توان این مسئله را انکار کرد.
وی گفت: در هر صورت این عمل اهانت به قشر عظیمی است و ذاتا این نوع توهین ها به هر دینی که باشد، یهود و یا مسیحیت فرقی نمی کند، عملی زشت و مخاطره آمیز است.
قائم مقام دبیر شورای عالی اطلاع رسانی تصریح کرد: کسانی که در عرصه اطلاع رسانی و رسانه فعالت می کنند باید با تبعیت از قانون و با حفظ آزادی بیان متوجه باشند اگر تحت این قاعده اعتقادات و ارزش های گروهی را مورد اهانت قرار دهند، این عمل دقیقا به معنای پایمال کردن حقوق طرف مقابل است.
وی با اشاره به درخواست مکرر مسلمانان پس از انتشار این فیلم در سایت یوتیوپ مبنی بر حذف آن از سایت مذکور خاطرنشان کرد: متاسفانه گوگل به این درخواست ها پاسخ نداده و تنها عدم دسترسی به فیلم "برائت از مسلمین" را در برخی از کشورها عملی کرد.
توهین کنندگان به مقدسات مسلمانان تنها منافع خود را به خطر می اندازند
وی اظهار داشت: ما ملزم هستیم تا در برخورد با این عدم همراهی و توهین صورت گرفته تعامل با سرویس دهنده این فضا را قطع کرده و یا به نحوی آنها را متوجه کنیم که منافع ایشان نیز می تواند در نتیجه چنین اعمالی به مخاطره بیفتد.
حجت الاسلام سالاریان در ادامه با تاکید بر آمار بالای تعداد کاربران جی میل در کشورهای مختلف گفت: سرویس پست الکترونیک گوگل (جی میل) به علت برخی مسائل از جمله بالا بودن درصد امنیت، بیشتر مورد اعتماد کاربران است.
وی اضافه کرد: با توجه به این مسئله در چنین جریان هایی که ما قصد تحریم داریم، انجام این اقدام بدون داشتن آمادگی کاربران این سرویس در کشورهای تحریم کننده مشکل آفرین می شود و ما باید در نگاه بلند خود به چنین مسائلی نیز توجه کنیم.
قائم مقام دبیر شورای عالی اطلاع رسانی گفت: فقدان و یا کمبود پست الکترونیک مسئله ای است که به علت عدم توانایی ما در پوشش نیاز مردم در این خصوص مشکل آفرین می شود و با توجه به ویژگی های جهان امروز و در نتیجه بی توجهی به این نیاز بخشی از فعالیت های کاربران اینترنت بدون پاسخ می ماند.
وی در ادامه با اشاره به اتفاق های پیش روی کاربران در جریان چنین تحریم هایی افزود: قطع این سرویس بدون هیچ اقدام حمایتی یا مورد جایگزینی مردم ما را دچار ضرر و زیان می کند.
وی تصریح کرد: ایران باید دارای سرویس پست الکترونیک مستقلی باشد که همه کاربران در آن صندوق داشته باشند تا در آینده به نحو شایسته تری از چنین تحریم هایی بهره بگیریم و نگران اطلاعات و همچنین نیاز کاربران به سرویس های ارائه دهنده خدمات اینترنتی همچون گوگل نباشیم.
حجت الاسلام سالاریان گفت: البته ما با تحریم استفاده از گوگل و جی میل به مدت دو روز شاید زیان هایی دیدیم ولی این امر برای رسیدن به استقلال عمل و دفاع از داشته هایمان لازم به نظر می رسد همچنان که در سال های دفاع مقدس نیز جنگیدیم و خیلی چیزها و بسیاری از عزیزان و جوانانمان را از دست دادیم تا به هدفمان دست یابیم.
وی در ادامه در پاسخ به سوالی در خصوص برآوردی از میران خسارت ها بر اساس این تصمیم مسلمانان برای گوگل افزود: آمار دقیقی در این خصوص در اختیار ندارم ولی با توجه به حوزه های مختلف فعالیت گوگل و سرمایه گذاری های صورت گرفته در آن مطمئنا این تصمیم توانسته آثار تاثیرگذاری در اذهان برجای گذارد تا دفعات بعد آنها با طمانینه بیشتری نسبت به چنین مسائلی رفتار کنند.
چاپار، پست الکترونیک ایرانی یک ساله شد
قائم مقام دبیر شورای عالی اطلاع رسانی در ادامه به راه های موجود برای جلوگیری از صدمه دیدن کاربران ایرانی در چنین تصمیم هایی اشاره کرد و گفت: استفاده از سرویس دهنده های داخلی و بومی یکی از مهم ترین راهکارها در مقابله با این مسائل است.
وی ادامه داد: این مسئله از سه سال پیش بارها در شورای عالی اطلاع رسانی مورد تاکید واقع شده که البته اقدامات خوبی هم در این خصوص صورت گرفته است.
حجت لاسلام سالاریان تصریح کرد: پست الکترونیک ملی (چاپار) راهکاری جدی در این راستاست و امکان استفاده از این سرویس از سال گذشته برای کاربران فراهم شده است.
وی گفت: در حال نزدیک شدن به سالگرد تاسیس پست الکترونیک چاپار " chmail.ir " هستیم این سرویس در حال حاضر به صورت کاملا عمومی و بومی به همه اقشار جامعه سرویس های لازم را ارئه می دهد.
حجت الاسلام سالاریان تصریح کرد: قابلیت ها و توانمندی های این سرویس در نوع خود جالب و حتی در مواردی نیز بی نظیر و یا کم نظیر است.
وی گفت: از جمله این موارد می توان به مواقعی اشاره کرد که کاربر امکان دسترسی به اینترنت را نداشته ولی نیاز دارد تا از محتویات صندوق الکترونیک خود مطلع شود.
قائم مقام دبیر شورای عالی اطلاع رسانی اظهار داشت: این سیستم دریافت نامه الکترونیک که برای کاربر مهم است را از طریق تلفن همراه ممکن می سازد و با ارسال خلاصه مطلب نامه به تلفن همراه کاربر این نیاز مرتفع می شود، البته گفتنی است این سرویس با همکاری مخابرات ایجاد شده است.
وی اضافه کرد: داشتن سرویس های پشتیبانی همچون ارائه این سرویس به زبان کاملا فارسی و همچنین همراه داشتن تقویم فارسی از جمله دیگر سرویس های چاپار برای کاربران است.
حجت الاسلام سالاریان با تاکید بر اهمیت داشتن امنیت بالای محتویات صندوق های الکترونیک برای کاربران گفت: از جمله مسائل مهم در این خصوص ذخیره سازی اطلاعات و جلوگیری از آسیب رسیدن به این اطلاعات و یا درج آنها است که در سیستم چاپار به این مسائل توجه جدی شده است.
300 هزار کاربر ایرانی از خدمات چاپار استفاده می کنند
وی افزود: چاپار در حال حاضر دارای 300 هزار کاربر است که البته طی چند ماه اخیر میزان کاربران آن رشد فزاینده ای داشته و این سرویس بیشتر مورد استقبال ایرانیان قرار گرفته است.
وی با تاکید بر لزوم استفاده از فرصت هایی همچون تلاش برای عدم استفاده از سرویس های خارجی اینترنتی خاطرنشان کرد: می توان با حسن استفاده از فرصتی که الآن به وجود آمده مردم را به استفاده از سرویس پست الکترونیک ملی سوق داد.
قائم مقام دبیر شورای عالی اطلاع رسانی گفت: اگر هم قضیه توهین اخیر و اقدام برخورد کننده مسلمانان با سایت یوتیوب را در کناری گذاشته و از جنبه ای دیگر هم به موضوع بنگریم، می فهیمیم که ما واقعا به یک سرویس اینچنینی ملی نیازمندیم چرا که شاید روزی همین موتورها سرویس های خود را به کاربران ایرانی ارائه ندهند.
توصیه می کنم از ایمیل ملی مان استفاده کنید
وی تصریح کرد: توصیه می کنیم برای مقابله با این مسئله در آینده حتما ایمیل ملی مان را استفاده کنیم.
وی ادامه داد: این بار ما اقدام به تحریم گوگل و جی میل کردیم ولی بعید نیست که صاحبان آن در آینده از ارائه سرویس خودداری کنند، آیا در چنین موقعیتی کسی هست که مدافع حقوق کاربران و اطلاعات از دست رفته آنها باشد.
حجت الاسلام سالاریان اظهار داشت: تنها راه مقابله پیشگیرانه برای چنین مواقع احتمالی اقدام برای گسترش استفاده از سرویس های ملی است.
وی در پاسخ به سوالی در زمینه اطلاع رسانی ضعیف در خصوص فعالیت چاپار و همچنین عدم اطلاع عموم مردم از وجود این سیستم گفت: البته برای اطلاع رسانی تلاش های زیادی کرده ایم ولی باید زمینه آشنایی بهتر مردم با این سرویس ملی را فراهم کنیم.
حجت الاسلام سالاریان تصریح کرد: از جمله این تلاش ها همکاری های اخیر با رسانه ها در جهت اطلاع رسانی بیشتر در این زمینه است.
قائم مقام دبیر شورای عالی اطلاع رسانی ادامه داد: تلاش برای افزایش قابلیت های چاپار و ملزم کردن بانک ها به استفاده از سرویس های داخلی، همچنین عدم استفاده از سرویس های خارجی پست الکترونیک و همچنین اقدامات صورت گرفته از طریق مرکز توسعه منابع ریاست جمهوری در راستای عدم استفاده از نرم افزارهای خارجی در این نهاد از جمله این اقدامات است که البته برنامه ریزی ها برای اقدامات وسیع تری در این خصوص صورت گرفته است.
پایان پیام/
نظر شما