کمپ دیوید در مسیری مبهم

با گذشت سی سال از امضای معاهده کمپ دیوید زمزمه هایی درباره ضرورت تغییرات در آن شنیده شده است اما گویا هنوز موانع زیادی در این راه وجود دارد.

خبرگزاری شبستان، تقریبا سه دهه از شکل گیری معاهده ای که میان مصر و رژیم صهیونیستی در هفدهم سپتامبر 1978 به امضا رسید، می گذرد و هنوز تغییراتی در آن به وجود نیامده است.
اما وقوع انقلاب 25 ژانویه در مصر سبب شد که شرایط جدیدی در مصر به ویژه پس از سرنگونی رژیمی که روابط قوی با صهیونیستهاداشت، رقم بخورد اما با وجود تغییر رژیم در مصر هنوز موانعی در برابر تغییر معاهده کمپ دیوید وجود دارد.
از موانع موجود می توان به دو نکته اشاره کرد؛ نخست، ارتباط میان این معاهده و روابط مصر و واشنگتن و نیز روابط مصر با رژیم صهیونیستی. زیرا مخالفت رژیم اشغالگر فلسطین با هر گونه تغییری سبب درگیری میان دو طرف می شود.
از زمانی که اخوان المسلمین قدرت را در مصر در دست گرفتند به ویژه پس از پیروزی «محمد مرسی» درباره ماهیت رفتار اخوان المسلمین در قبال رابطه با رژیم صهیونیستی بحثهای فراوانی شده است، اما به نظر می رسد که موضع مصر مبهم بوده است، زیرا به اعتقاد کارشناسان این موضوع با توجه به حساسیت بالای آن نیاز به دوره زمانی بیشتری دارد.
حوادث ششم ماه آگوست سال جاری میلادی نقطه تحول اساسی درباره وضع امنیتی شبه جزیره سینا به شمار می رود زیرا شانزده نظامی مصری به دست گروههای تکفیری کشته شدند.
در حالی که مصری ها برای بازگرداندن امنیت به این منطقه تلاشهایی را آغاز کرده بودند به موازات آن زمزمه هایی درباره ضرورت اصلاح کمپ دیوید به گوش رسید زیرا آنها عدم حضور نظامی مصر در سینا را عامل حملات گروههای تروریستی می دانستند.
اخیرا نوعی تناقض در موضع مصر در قبال کمپ دیوید مشاهده شد به گونه ای که در حالی که محمد عصمت سیف الدوله مشاور رئیس جمهوری مصر اصلاح در کمپ دیوید را نیازمند زمان دانست یاسر علی سخنگوی ریاست جمهوری مصر تغییر در کمپ دیوید در مقطع کنونی را ممکن ندانست.
این تناقض در مواضع مصر به ویژه که هرگونه اصلاح در کمپ دیوید با مخالفت شدید اسرائیلی ها نیز روبرو خواهد شد سئوالات زیادی را درباره این معاهده به وجود آورده است.
عبدالخالق فاروق مدیر مرکز مطالعات سیاسی و استراتژیک النیل در این باره می گوید: اظهارات محمد عصمت مشاور رئیس جمهوری مصر نشان دهنده موضع مستقل وی قبل از انتخابش به عنوان مشاور مرسی است اما نظام حاکم مصر که اخوان المسلمین آنرا رهبری می کند تمایلی برای نزدیک شدن به پیمان کمپ دیوید ندارد.
این موضع حاکمان جدید مصر به تمایل آنها برای پرهیز از جنجال با آمریکا و سیاستهای واشنگتن در منطقه است موضوعی که در سخنان یاسر علی سخنگوی مرسی به خوبی مشهود است.
اما در کوتاه مدت احتمال اصلاحاتی در موضوعات امنیتی به ویژه تعداد نیروهای مصری در سینا وجود دارد به ویژه که اسرائیل نیز خطر گروههای تروریستی را احساس کرده است هر چند که تل آویو علاقه ای برای امضای پیمان مکتوب با مصری ها ندارد.
فاروق می افزاید: اسرائیلی تمایلی برای تغییرات جوهری در معاهده کمپ دیوید ندارند.
حلمی موسی کارشناس امور اسرائیل نیز می گوید: کمپ دیوید هنوز کمپ دیوید را به نفع خود می داند و از همین رو با هر تلاشی برای اصلاح آن مخالفت می کند.
وی افزود: کسانی که از معاهده کمپ دیوید آگاه هستند درخواست بازنگری در آن را حقی مسلم می دانند به ویژه که 25 سال از امضای آن هم گذشته است
وی گفت: در مصر تناقضاتی در این باره وجود دارد زیرا برخی هر گونه تغییر در معاهده کمپ دیوید را نیازمند تغییرات اساسی در سیاست مصری ها می دانند موضوعی که با توان کنونی مصر مغایر است.
وی می افزاید: اما به اعتقاد من تمایلی برای اجرای اصلاحات نزد مصری ها وجود دارد و فقط نیازمند ثبات داخلی مصر و رسیدن سیاست خارجی مصر به نقطه قوی است.

 

کد خبر 177923

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha