خبرگزاری شبستان، ترکیه از آغاز بحران در سوریه سیاستهای همسو با غرب و با کشورهای عربی ضد سوریه همچون قطر و عربستان اتخاذ کرده است.
مقامات آنکارا علاوه بر حملات لفظی به دمشق سرزمین خود را به عنوان پایگاهی برای مخالفان سوری و گروههای مسلح از جمله ارتش آزاد قرار داده اند.
ترکیه برای آزمودن قدرت دفاعی سوریه حتی به اقدامات تحریک کننده نیز دست زد و سقوط جنگنده ترکیه ای در نزدیکی سواحل سوریه گواه این مدعاست.
برخی از ناظران علت سیاستهای آنکار در منطقه را رویای تبدیل شده به قدرتی مشابه امپراطوری عثمانی توصیف کردند، به ویژه این که آنکارا علیه عراق نیز سیاست خصمانه ای در پیش گرفته و سفر بدون اجازه «داود اوغلو» وزیر امور خارجه ترکیه به کرکوک نشانی از آن است.
شبکه الاخباریه سوریه در مطلبی با عنوان «آیا ترکیه در سوریه بازنده است؟» آورده است: هنگامی که «رجب طیب اردوغان» نخست وزیر ترکیه اعلام کرد که برای شرکت در جلسات مجمع عمومی سازمان ملل به نیویورک نمی رود، بسیاری به تحلیل در این باره پرداختند.
اردوغان گرفتاری های مربوط به کنگره سراسری حزب عدالت و توسعه را بهانه کرده بود، اما بسیاری این اقدام را نشانه درماندگی سیاسی ترکیه در سوریه دانسته اند.
الاخباریه می افزاید: هنگامی که «احمد داوود اوغلو» وزیر امور خارجه ترکیه اخیرا در نیویورک از «احمدی نژاد» رئیس جمهوری ایران خواست برای توقف درگیری ها در سوریه دخالت کند، این درخواست سبب شگفتی شد.
موافقت آنکارا با مشارکت در گروه تماس (ایران، مصر، ترکیه و عربستان) اولین نشانه از تجدید نظر در موضع ترکها به شمار می رود.
اتخاذ این موضع پس از آن صورت می گیرد که مسئولان ترک به این باور رسیدند که قطر و عربستان و پایتختهای غرب آنها را در موضوع سوریه تحقیر کرده اند.
این موضوع را در سخنان اخیر اردوغان و اتهامات وی علیه آلمان و فرانسه در حمایت از «پ ک ک» می توان درک کرد؛ به ویژه اینکه این دو کشور غربی همپیمان مهم ترکیه هستند.
اما برخی ناظران بر این باورند که علت اصلی اتخاذ موضع جدید ترکیه نگرانی دولت اردوغان از موفقیتهای حزب ملت و بسیاری دیگر از سازمانهای مدنی ترکیه نشأت می گیرد.
مخالفان با کمک برخی رسانه ها سعی دارند، مردم ترکیه را قانع کنند که سیاستهای ترکیه در قبال سوریه تا چه اندازه برای آنها خطرناک است به خصوص اینکه مخالفان، اردوغان را به پیروی از سیاستهای آمریکا متهم کرده اند.
یکی دیگر از دلایل موضع جدید ترکیه در قبال سوریه ناکامی های گروه مسلح سوریه در بدست آوردن پیشرفت جدی و عملی در تحولات میدانی است.
این گروههای مسلح با وجود حمایت های گسترده ترکیه و پایتختهای عربی و غربی نتوانسته اند کاری از پیش ببرند. مسئولان ترکیه بر این باورند که شرکای آنکارا آنها را فریب داده اند.
برخی اعلام آمادگی دولت اردوغان برای گفتگو مستقیم با «عبدالله اوجلان» رهبر حزب کارگران کردستان برای حل مشکل کردی را به مثابه طرح هوشمندانه اردوغان برای سرپوش گذاشتن بر شکست سیاستهایش در سوریه دانسته اند.
در واقع اردوغان می کوشد تا با وارد شدن به این پرونده نگاه مردم ترکیه از سیاستهای خود در سوریه و شکست این سیاستها را منحرف سازد.
الاخباریه می افزاید: اردوغان به این باور رسیده است که غرب و همپیمانان عربش آنکارا را در باتلاق خطرناک و سهمگین سوریه تنها گذاشته اند و بنابراین می کوشد تا با کمترین خسارت داخلی و خارجی راه برون رفت از آن را بیابد.
پایان پیام/
نظر شما