جاذبه اخلاقی مهم‌ترین سبب حضور مردم در مساجد است

حجت الاسلام مظفری جاذبه اخلاقی را مهم‌ترین سبب حضور مردم به مساجد عنوان کرد و گفت: با توسعه دانش بشر و حضور رسانه‌های قدرتمند در زندگی بشر، بایسته است که واعظان و سخنوران بر منابر مساجد کالایی در خور دانش مخاطب عرضه کنند.

حجت الاسلام رضا مظفری_ استاد حوزه و دانشگاه در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از گیلان ضمن قدردانی از تلاشگرانی که در مسیر پویایی مساجد و محافل مذهبی می کوشند، مهم ترین و فراگیرترین پرسش رایج در ذهن همه مردم ایران را، چرایی «علت کاهش رونق مساجد» دانست.

وی با اشاره به اینکه، البته این نگرانی از ذهن ها فراتر نرفته و به شکل بایسته ای از سوی تصمیم سازان پیگیری نمی شود گفت: علتش آن است که سیاست گذاران این حوزه، خود از عوامل کاهش رونق مساجد بوده اند.

حجت الاسلام مظفری به برخی از اشتباهات در این تصمیم سازی ها اشاره و اظهار کرد: یکی از علت ها، «کاهش سهم مردم در مدیریت مساجد» است زیرا نظام حکمرانی در جمهوری اسلامی بدین سوی رفته است که بتواند قدرت حاکمیت را در همه ارکان کشور تثبیت کند و به بیان دیگر اینکه تمایل دارد هر آن چه تصمیم سازان فرهنگی و غیر فرهنگی در نشست های غیر رسمی تصویب می کنند، در عرصه اجتماع جاری شود.

وی، مساجد را از مظاهر جریانات فرهنگی و عقیدتی دانست و افزود: لذا آن عزیزان برای حصول نتیجه مناسب، حاکمیت مساجد را از حالت مردمی خارج کردند و با ایجاد سازو کارهای نه چندان مردم گرایانه، مدیریت عموم مساجد در اختیار مدیران هر منطقه قرار گرفت.

حجت الاسلام مظفری اضافه کرد: این اتفاق، ابتدا برای حکمرانان محلی مایه خرسندی شد، چرا که همه برنامه ها از جمله تعیین امام جماعت، تعیین هیأت امنا، تعیین مداحان و سخنرانان فصلی، تشکیل مراکز وابسته به ارکان قدرت درون مساجد و... و. تحت فرمان آنان قرار گرفت.

وی اذعان کرد: نتیجه این اقدام نسنجیده که معمولا در هر شهری زیر نظر مسئولان محلی شکل می گیرد، بی تأثیر ساختن تصمیم مردم در این تحولات است.

حجت الاسلام مظفری بیان کرد: در گذر زمان، مردم چنین احساسی یافته اند که مساجد حکومتی و دولتی است و آنان در هیچ بخشی تصمیم ساز نیستند و این مسأله اکنون به عنوان یک برداشت عمومی از وضعیت مساجد، بخشی از بی رغبتی را دامن زده است.

وی در ادامه «بهره برداری سیاسی از مساجد» را از دیگر عوامل آسیب زا به اعتماد عمومی مردم در مساجد نام برد و گفت: سوء استفاده برخی گروه های درون حاکمیت از مساجد، برای نیل به اهداف جناحی باعث شده نمازگزاران، از پس سال های پی در پی دریافتند که گروه هایی که مساجد را در اختیار دارند، محافل و مجالسی را در راستای اهداف جناحی در مساجد برگزار می کنند.

حجت الاسلام مظفری با تاکید بر اینکه بی تردید این رفتار محصولی جز تفرقه نداشته است، به افزایش سطح دانش عمومی اشاره کرد و افزود: با توسعه دانش بشر و حضور رسانه های قدرتمند در زندگی بشر، بایسته است که واعظان و سخنوران، بر منابر کالایی در خور دانش مخاطب عرضه کنند.

وی تصریح کرد: هر چه مردم داناتر شوند، وظیفه سخنرانان و امامان جماعت و جمعه دشوارتر می شود ازین رو نمی توان با تکیه بر آن چه در دهه های پیشین رونق افزای مجالس بود، سخن گفت.

حجت الاسلام مظفری اظهار کرد: به خاطر دارم در یک سخنرانی در واجارگاه رودسر وقتی از منبر  به میان مردم آمدم چند پزشک حاذق پای سخن نشسته بودند، جوانان تحصیل کرده ای که هوشمندانه به سخنران گوش دل می سپارند و توقع گران بهاترین کلام را از واعظ دارند.

وی همچنین بیان کرد: علت دیگر «هیأت های امنای غیر مردمی» است زیرا حسن سلوک متصدیان اداره مساجد، نقش انکار ناپذیری در جذب مردم دارد.

حجت الاسلام مظفری در ادامه، «محصور کردن کارکرد مساجد به مراسم ختم و سوگواری» را جفای به مسجد دانست چرا که جاذبه اخلاقی مهم ترین سبب حضور مردم می تواند باشد و اظهار کرد: به هر روی، محبت عاملی بود که نبی مکرم حضرت محمد مصطفی(ص) توانست مردم جاهل آن دوره را به دین دعوت کند.

وی «بی توجهی به جذابیت های ظاهری» را علت دیگر عدم حضور به مساجد عنوان کرد و افزود: یکی از عوامل رغبت به مسجد برای نسل جدید، به ویژه کودکان و نوجوانان جذابیت های بصری، فضای مفرح، امکان تحرک و شادی، برگزای برنامه های شاد و امثال آن است.

حجت الاسلام مظفری با استناد به فرمایش رهبر معظم انقلاب درباره اهمیت سرود یادآور شد که پس از آن فرمایش شاهد خلق سرود «سلام فرمانده» و سلسله ای از همین سرودهای جذاب بودیم و ادامه داد: دیدیم که چه حرکت هنرمندانه و پر نشاطی بر پا شد.

وی گفت: حتی ظاهر و بهداشت مسجد هم می تواند رغبت افزا یا عامل گریز باشد.

حجت الاسلام مظفری ضمن ابراز امیدواری به اجر بی پایان الهی برای همه تلاش گران عرصه مسجد که خاصانه در این مسیر کوشیده اند، افزود: قدردان همه آنانیم که در هزار و چهار صد سال گذشته مساجد را در راه هدف بلند عبادت و رستگاری برای یکتا پرستان حفظ و حراست کرده اند.

کد خبر 1778417

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha