ادبیات انقلاب با وجود مسیر های پرخطر به شاهراه ادبیات اصیل پیوست

ابوطالب مظفری گفت: بعد از پایان جنگ و تثبیت انقلاب به عنوان یک نظام پایدار و مقتدر ،شعر انقلاب و جنگ جنبه ای شهودی به خود گرفت،گرچه برخی به سمت کلیشه ها رفتند اما ادبیات انقلابی راهش را از ادبیات اصیل جدا نکرد.

ابوطالب مظفری شاعر و منتقد ادبی با بیان اینکه انقلاب آغاز یک تحول نوین در ادبیات شد به خبرنگار شبستان گفت: اگر بخواهیم درباره شعر انقلاب صحبت کنیم باید بگوییم که پیروزی انقلاب آغازگر یک تحول نوین در ادبیات و شعر فارسی شد و از جهات بسیاری در این دوره حرفهای تازه ای مطرح شد.

 

وی افزود: با پیروزی انقلاب نگاه کلیشه ای رایج جنبه ای سیاسی به خود گرفت و اگرچه از نظر سبکی و زبانی چیز تازه ای در این دوره پدید نیامد و حتی تا چندی احیاگری به سبک گذشتگان در غزل فارسی متداول شد اما از نظر محتوا و نوع نگرش دیدگاه شاعران به کلی متحول شد و جوش و خروش تازه ای در شعر پدید آمد.

 

مظفری تصریح کرد: موضوعاتی چون عدالت گستری، شهادت طلبی، مبارزه برای آزادی و احیای حقوق از دست رفته موضوعاتی بود که در شعر مطرح شد و به عبارتی دیدگاهی دینی و آینیدر شعر حاکم شد دیدگاهی که بعد آغاز جنگ تحمیلی در جبهه های جنگ ادامه یافت و به نوعی زمینه ساز شعر مقاومت شد.

 

 این شاعر گفت: در حال حاضر شاعران  جوان آن جوش و خروشی را که شاعران انقلابی مانند قیصر امین پور  و علی معلم در سرودن شعر های انقلابی دارند را ندارند و آنها بیشتر به سمت اشعار عاشورایی و رضوی و  و به طور کلی اشعار دینی گرایش دارند و این مسئله نیز نمود یک جریان ادبی بر اساس اقتضاعات زمان است .

 

سراینده «سوگنامه بلخ» تحولات ادبیات و شعر را براساس اقتضای زمان دانست و اظهار کرد: بی تردید تحولاتی که ادبیات در عصر انقلاب آن را تجربه کرد براساس اقتضاعات زمان بود و به عبارتی شاعران این عصر براساس تحولات زمان سرودند و نویسندگان نیز بر این اساس داستان های خود را نوشتند.

 

مظفری یادآور شد: بعد از پایان جنگ و تثبیت انقلاب به عنوان یک نظام پایدار و مقتدر شعر انقلاب و جنگ جنبه ای دیگر به خود گرفت به عبارتی شعر بسیاری از شاعران جنبی دینی گرفت و حتی کنگره ها و جشنواره های بسیاری برپا شد که شاعران تشویق به سفارشی نویسی می کرد مقوله ای که از جذابیت شعر می کاست و موضوعات این گونه اشعار نیز اصولاً کلیشه ای است.

 

وی در پایان خاطرنشان کرد: در عصر انقلاب یکی از مسایلی بسیار اتفاق افتاد این بود که شاعران موضوعی به سراغ ادبیات رفتند و این نوع نگاه به کلی با ادبیات فارسی بیگانه است چرا که شعر فارسی شعری شهودی است و شعر سفارشی از حالت شهودی و جنون وار خارج است.

پایان پیام/
 

کد خبر 17759

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha