به گزارش خبرنگار شبستان، حسن رحیمپور استاد دانشگاه در سخنرانی پیرامون موضوع "مفهوم اسلامی بودن اقتصاد از منظر امام رضا (ع)" در دانشگاه تربیت مدرس به تشریح مفهوم اقتصاد مدرن پرداخت و افزود: جامعهشناسی در غرب ابتدا به عنوان مکانیک جامعه مطرح شد و حرکات انسانی را بر این اساس فرمول بندی کرد که نتوانست موفق باشد.
وی در خصوص اقتصاد مدرن افزود: یکی از پیشفرضهای اقتصاد مدرن رذالت انسان است که انسان را یک موجود خودخواه فرض میکند و در این اقتصاد انسانها فقط به فکر تأمین نیازهای خود هستند و تمام رذیلتهای فردی در نظریههای غربی فضیلتهای اجتماعی هستند که به گمان آنها پیشرفت اقتصاد را به دنبال دارد.
رحیمی اظهار داشت: نظریهپردازان غربی معتقدند خودخواهیهای فردی باعث پیشرفت جامعه میشود و هر انسان باید خود را محور قرار دهد تا پیشرفت های اقتصادی در جامعه حاصل گردد.
وی به بعضی از نظامهای اقتصادی غربی که بر اساس شعار عقلگرایی استوار شده اند، اشاره کرد و افزود: سؤال من از این نظریهپردازان این است که کدامیک از شما واقعیت جامعه بشری را بررسی تجربی کردهاید؟ که در جواب خود این نظریه پردازان معتقدند که این بررسی انجام نشده است پس آنچه که مشخص است این است که اول آنها نظریه را تهیه کرده اند و بعد در جامعه به دنبال مثالهای عینی آن هستند تا بتوانند نظریه هایشان را ثابت کنند که حقیقتا این عمل پذیرفته نیست.
این استاد دانشگاه به تشریح مکاتب عقلگرایی غربی پرداخت و افزود: این قبیل جهتدهیهای مکاتب غربی غیراخلاقانه است و ارزشها را در جامعه در نظر نمیگیرد اخلاقهایی از قبیل ایثار و انفاق و وفاداری و ... در این نوع مکاتب جایی ندارند و در نظر گرفته نمی شوند.
وی افزود: اقتصاد فقط اعداد و ریاضیات نیست بلکه مسئله اصلی اقتصاد اخلاق است و اقتصاد دارای ریشه ای از فلسفه است که این موضوع برای منشأ دیگر علوم نیز صادق است و تمام علوم انسانی ریشه در انسان شناسی و معرفت شناسی دارند.
این استاد دانشگاه افزود: چون فلسفه در غرب حتی زمانی که تحت تأثیر فیلسوفان جهان اسلام قرار گرفت نتوانست اخلاق را به طور مناسبی در مورد علوم اجتماعی و انسانی تئوریزه کند و چون این فلسفه تکامل نیافت و نتوانست جوابگو باشد، اینچنین شد که جوهر اخلاقی کنار گذاشته و منبع توسعه نامتقارن آغاز شد.
رحیمپور در بخش دیگری از سخنانش به روایت امام رضا(ع) در اقتصاد اسلامی پرداخت و گفت: در مکتب اقتصاد از دیدگاه امام رضا (ع) هیچکس حقیقتا مالک چیزی نیست و تمام مالکیتها مجازی است و این در حالی است که در فلسفه غربی انسان مالک همه دستاوردهای خودش است و حتی مالک صد درصد بدن و جان خود نیز است.
وی افزود: امام رضا (ع) میفرماید " انسان حتی مالک جان خود نیست و به همین دلیل خودکشی جایز نیست و تمام چیزی که در دست مردم است از سوی خداوند متعال امانت است و هر آن چه که به دست هر کس میرسد یک غنیمت از سوی پروردگار است".
رحیم پور گفت: عقل و تجربه در اقتصاد اسلامی حجت است و اقتصاد اسلامی به فکر سود مشروع است به صورتی که سیستمی ایجاد کند که در آن عده ای از انسانها قربانی عده دیگری نباشند و مردم همدیگر را برادران و خواهران خود بدانند و حق آنان را بر خود واجب بشمارند.
پایان پیام/
نظر شما