راههای مقابله با تحریم های اقتصادی

الگوی اقتصاد مقاومتی که از سوی رهبر معظم انقلاب توصیه شده و استفاده از ظرفیت ها و توانمندی های بالقوه ای که در داخل برخوردار هستیم دو راهبرد کلی برای مقابله با تحریم های اقتصادی است.

خبرگزاری شبستان: تحریم نوعی جریمه است که با هدف واداشتن تحریم شونده به اطاعت از امر مورد نظر تحریم کننده صورت می‌گیرد، تحریم‌های اقتصادی علیه مردم ایران نیز اقدامی خصمانه با پیگیری مصرانه غرب می باشد که با همین هدف صورت می گیرد. تحریم اقتصادی، اقدام برنامه ریزی شده یک یا چند دولت از طریق محدود کردن مناسبات اقتصادی برای اعمال فشار بر کشور هدف با مقاصد مختلف سیاسی است. تحریم اقتصادی اغلب به عنوان جایگزین جنگ و اعمال قوه قهریه تلقی می‌شود. مقصود از مناسبات اقتصادی نیز همه انواع روابط اقتصادی اعم از تجاری و مالی است.

تحریم ها علیه ایران به عنوان یک ابزار دستیابی به اهداف استعماری از گذشته تاکنون ادامه داشته است. نخستین تحریم جامع سراسری علیه ایران در دوران معاصر، تحریم بریتانیا علیه ایران بمنظور واکنش در برابر انتخاب دکتر محمد مصدق به وزارت بود که هدف ملی سازی صنعت نفت را دنبال می‌کرد. بعد از انقلاب اسلامی ایران و در واقع باید گفت از آغازین روزهای انقلاب، آمریکا مکرر از این ابزار به منظور فشار بر مردم ایران استفاده کرده است. اولین تحریم آمریکا علیه ایران پس از واقعه تسخیر سفارت آمریکا در تهران در سال 1979 انجام گرفت.

به‌دنبال جریان گروگانگیری در سفارت آمریکا، این کشور، 12 میلیارد دلار از دارایی‌های دولت ایران را مصادره کرد. پس از پایان مسائل مربوط به تسخیر سفارت توسط دولت ایران، این مصادره پایان نیافت و دارایی‌های ایران تا به امروز ضبط است. در ادامه تاکنون وضع تحریم های متنوع و جدید علیه ایران ادامه داشته است. آمریکا و اتحادیه اروپا از کوچکترین فرصی برای اعمال تحریم ها بهره برده است . تحریم‌هایی که از اول جولای 2012میلادی توسط اتحادیه‌ی اروپا اعمال می‌شود را می‌توان به عنوان نماد تحریم‌های یک‌جانبه برضد ایران دانست. درواقع هدف از این تحریم ها آنست که زیرساخت‌های اقتصادی و راهبردی ایران را ناکارآمد ساخته و به این ترتیب زمینه‌های کاهش قابلیت‌های راهبردی ایران در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی را به وجود آورد. کشورهای غربی، اهداف خود از اعمال تهدیدهای چندجانبه برضد جمهوری اسلامی را به عنوان اقدام‌هایی در راستای کاهش توان راهبردی ایران می‌دانند.

اقدام‌هایی که در چارچوب تحریم‌های فلج کننده نام‌گذاری شده است. همچنین باید گفت که هدف نهایی تحریم‌ها اثرگذاری بر ذهن سوژه یا مخاطبِ هدف ، یعنی مردم ایران است که در نهایت به فعل مناسب دست یازند و بر اقدام یا اعتراض‌شان نتایج سیاسی مطلوب برای غرب مترتب گردد. در این راستا، فشارهای اقتصادی به عنوان عامل یاریگر در زمینه‌ی بسترسازی اقدام‌های روانی، به‌کار گرفته می‌شود. از این رو تحریم هر چند به ظاهر در قالبی اقتصادی برای هدفی سیاسی به‌کار گرفته می‌شود ولی هدف نهایی آن، روانی و تخریب روحیه‌ی مقاومت در ملت در راستای ایجاد روحیه‌ی انفعال و تسلیم است.

کارشناسان تاکنون راهکارهای متنوعی را برای مقابله با تحریم های اقتصادی ارائه داده اند که در ادامه به آنها پرداخته می شود. الگوی اقتصاد مقاومتی که از سوی رهبر معظم انقلاب توصیه شده و استفاده از ظرفیت ها و توانمندی های بالقوه ای که در داخل برخوردار هستیم دو راهبرد کلی است که در این زمینه مدنظر می باشد، همچنین تلاش برای جلوگیری از اقتصاد مبتنی بر نفت، یافتن منابع تأمینکننده و مشتریان جدید، جلوگیری از خام فروشی نفت و افزایش ارزش افزودهی آن از راه تولید فرآورده، استفاده از شرکتهای واسطهای، انجام اقدام‌های متقابل برضد شرکت‌های آمریکایی و اروپا؛ برقراری تعرفه برضد شرکت‌ها و کشورهای هدف، سهمیه‌بندی کالا و تجارت با شرکت‌ها و کشورهای هدف، برقراری ممنوعیت معامله با شرکت‌ها و کشورهای هدف، تحریم اقتصادی متقابل شرکت‌ها و کشورهای هدف، تنظیم فهرست سیاه برای کارگزاران اقتصادی شرکت‌ها و کشورهای هدف، مسدود کردن دارایی‌های شرکت‌ها و کشورهای هدف، محدودسازی توان تحرک کشورهای هدف در بازار انرژی ، وحدت رویه مسئولین و انسجام و هماهنگی دستگاه‌ها و وزارتخانه‌های مختلف کشور در اجرای تصمیمات و پرهیز از اعمال سلایق خود در کارها و اجتناب از درگیری قوا با یکدیگر و اعمال قانون، انضباط بسیار شدید مالی و پولی و دوری از ریخت و پاشها به خصوص ممنوعیت واردات کالاها و محصولات غیرضروری و لوکس ارزبر به کشور، حذف اختصاص ارز به محصولات و کالاهای لوکس و غیرضروری، افزایش صادرات غیرنفتی و کاهش وابستگی اقتصاد کشور به درآمد حاصل از فروش نفت، حمایت‌های قانونی، مالی، بانکی و مالیاتی از تولیدکنندگان و کارآفرینان داخلی به منظور افزایش صادرات غیرنفتی ایران در کنار اشتغالزایی در کشور، برقراری روابط گرم و صمیمانه و مبتنی بر حفظ منافع بلندمدت و ملی ایران و یارگیری در میان دیگرکشورهای قدرتمند جهان به لحاظ اقتصادی و سیاسی در جهت کاهش آسیب‌های احتمالی به عنوان راهکارهایی در راستای مقابله با تحریم های اقتصادی تاکنون پیشنهاد شده است که می توانند تاثیر بسزایی در از بین بردن آثار تحریم ها و ناامید ساختن تحریم کنندگان از رسیدن به اهداف خصمانه شان علیه مردم ایران داشته باشد. اما در خصوص عملیاتی کردن این راهکارها باید در نظر داشت که حفظ روحیه‌ امیدواری و اعتماد به نفس ملی و مدیریت هوشمندانه دولت نقش بسیارمهم تر و کارگشاتری در مقابله با این مشکل خواهد داشت.

نویسنده: اقدس اقبال

پایان پیام/ 

 

کد خبر 176057

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha