به گزارش خبرنگار پارلمانی شبستان، عادل آذر، رییس مرکز آمار ایران با حضور در جلسه علنی امروز یکشنبه 2 مهر گزارشی از سرشماری سال 1390 در کشور به نمایندگان ارایه داد و گفت: آمار جمعیت ما طبق آمار 1390، 75 میلیون و 149 هزار و 669 نفر بوده است.
وی اظهار کرد: از این آمار 4/55 آقایان و 6/49 خانمها تشکیل می دهند.
آذر با بیان اینکه 71 درصد جمعیت شهری و 29 درصد روستایی هستند یادآور شد: این آمار نشان می دهد که جمعیت روستایی ما به شدت کاهش یافته است.
وی با تحلیل سیر زمانی جمعیتی از سال 1355 تا سال 1390 گفت: جمعیت ما در سال 1355، 33 میلیون نفر بوده است که در سال 90 به 75 میلیون و 150 هزار نفر رسیده است.
رییس مرکز آمار ایران با اشاره به نسبت جنسی جمعیت گفت: آمارها نشان می دهد که نسبت سنی در بدول تولد 105 به 100 یعنی 105 مرد در مقابل 100 زن است که این آمار در سالهای ابتدایی زندگی به 102 مرد در مقابل 100 زن می رسد و این آمار در سال 55 106 به 100 بوده است و همین موضوع نشان می دهد که امید به زندگی در بین جمعیت زیاد شده است.
وی ادامه داد: امید به زندگی در آقایان 72 سال و در خانمها 4/74 درصد سال است.
آذر با بیان اینکه بعد خانوار از 5 نفر به 55/3 نفر رسیده است گفت: اتفاقی در کشور در حال اتفاق است این است که بعد خانوار ما کمتر می شود یعنی خانوار حاضر نیست بچه زیادی داشته باشد به طوریکه بعد خانوار در سال 55، 5 نفر بوده است یعنی هر خانوار علاوه بر پدر و مادر سه فرزند نیز داشته اند اما حالا علاوه بر پدر و مادر تعداد فرزند به 5/1 بچه رسیده است.
رییس مرکز آمار ایران خاطرنشان کرد: آمارهای جمعیتی در برخی استانها جای تامل دارد استانهایی همانند ایلام، اردبیل، لرستان رشد جمعیتشان سالانه کاهش یافته است این در حالی است که در استانهایی همانند البرز، تهران، بوشهر، (به واسطه پارس جنوبی) رشد جمعیتی بالایی را دارند و همین موضوع نشان می دهد این شهرها مهاجرپذیر هستند.
عادل آذر با بیان اینکه میانگین سنی نشاندهنده افزایش امید به زندگی در کشور است گفت: هرم سنی دو مستطیل زردرنگ از پایین را نشان می دهد که مستطیل زردرنگ که مستطیل طلایی نام دارد گروه سنی 20 تا 29 سال را نشان می دهد و در واقع در حال حاضر این مستطیل در کشور طلایی است و همین موضوع نشان می دهد که اوج بهره وری جمعیتی ما دارد که اگر زیرساختها برای این گروه سنی فراهم باشد و شغل مناسب وجود داشته باشد با توجه به سطح تحصیلات در کشور می توانیم بهره وری لازم را داشته باشیم و این گروه سنی همان متولدین دهه 60 هستند اما مستطیل پایین تر که نشان از جمعیت جدید ما دارد نگران کننده است زیرا متولدین دهه 60 حاضر نیستند فرزند زیادی داشته باشند.
وی با بیان اینکه سرشماری سال 90 نشان می دهد که ما همچنان کشوری مهاجرپذیر هستیم گفت: مهاجرین افغان به کشور با تدابیری که دولت اندیشیده است در سال 90 به یک میلیون و 400 و 72 نفر رسیده است.
این در حالی است که مهاجرین پاکستانی و ترکها در کشور افزایش یافته است.
وی ادامه داد: سن ازدواج مردها 27 و سن ازدواج در خانمها 5/23 رسیده است.
عادل آذر با اشاره به میزان باسوادی در کشور آن را بسیار امیدوارکننده عنوان کرد و گفت: میزان باسوادی در سال 90 حدود 93 درصد است که این آمار در سال 85، 7/91 بوده است.
عادل آذر با بیان اینکه آمارها در مورد تحصیلات عالی عددهای ارزشمندی را نشان می دهد گفت: در سال 90 حدود 10 میلیون و 400 هزار نفر تحصیلات عالی، دانشگاهی و حوزوی دارند و مهمتر از همه این است که در سال 90 اولین بار در سطح تحصیلات عالی خانمها از آقایان جلوتر هستند.
وی با اشاره به خدمات نظام در طول 5 سال به جمعیت کشور گفت: آمارها نشان می دهد که خدمات نظام در بخش های رایانه، گاز طبیعی، خودرو و آب گرم افزایش یافته است یعنی درصد جمعیتی بیشتری از این خدمات استفاده کرده اند.
رییس مرکز آمار ایران با اشاره به خدمات دولت در بخش مسکن یادآور شد: از نظر مسکن در کشور عمدتاً کار بسیار ارزشمندی انجام شده است و بودجه ها و سیاست گذاری دولت و مجلس گویای این است که ما در طول 5 سال حدود 4 میلیون واحد مسکونی که افراد در آنها ساکن هستند ایجاد کردیم.
وی اضافه کرد: در حال حاضر در کشور یک میلیون و 600 هزار واحد مسکونی کاری وجود دارد و این برای اولین بار در کشور است که تعداد واحدهای مسکونی از جمعیت خانوارها که 21 میلیون خانوار است بالاتر است.
وی با اشاره به میزان باروری در کشور گفت: میزان باروری یعنی اینکه یک بانوی ایرانی از سن 15 تا 49 سال چند بچه بتواند به دنیا بیاورد در حال حاضر میزان باروری در کشور 9/1 بچه است.
وی ادامه داد: در مورد میزان باروری دو سناریو وجود دارد که بدبینانه ترین حالت این است که در سال 1330 میزان باروری در کشور 3/1 برسد و سناریو خوشبینانه این است که میزان باروری در کشور 2/1 بچه برسد.
عادل آذر خاطرنشان کرد: هر دو سناریو به ما این را می گوید که جمعیت ما از 91 میلیون نفر کمتر نمی شود و از 102 میلیون نفر نیز بیشتر نمی شود و همین دو سناریو نشان می دهد که نظراتی که مبنی بر کاهش جمعیت به 30 میلیون نفر و یا افزایش آن به 300 میلیون است رد است و باید خط قرمز بر آنها کشید.
رییس مرکز آمار ایران تصریح کرد: لازم نیست تمام گروههای سنی را هدف گذاری کنیم زیرا بررسی های مرکز آمار ایران نشان می دهد که اگر گروه تمرکز و برنامه ریزی را در سن 20 الی 24 سال بگذاریم می توانیم دغدغه های مقام معظم رهبری و چالش های جمعیتی را حل کنیم.
عادل آذر تصریح کرد: بدون تردید مرکز آمار ایران معتقد است باید در سیاست های جمعیتی تجدیدنظر کرد و هیچ استدلالی مخالف این وجود ندارد.
وی با توصیه به مجلس گفت: مجلس حتماً به سمت تصویب قانونی تحلیلی و تفسیری پیش برود تا ما یک نهاد را به عنوان شورای عالی جمعیت در کشور داشته باشیم.
رییس مرکز آمار ایران با تاکید بر اینکه به جمعیت نباید به صورت تک بعدی نگاه کنیم گفت: اینکه می گوییم جمعیت افزایش یابد قطعاً بدون توجه به بخش های اقتصادی اجتماعی و فرهنگی ممکن نیست و قطعاً باید این بسته را با هم ببینیم زیرا اگر همه این موارد را با هم نبینیم با چالش های بدی در آینده برای جمعیت مواجه هستیم.
وی تصریح کرد: بحث کیفیت و کمیت جمعیت باید با هم دیده شود زیرا در حال حاضر 2 چالش جدی پیش روی ماست، و آن این است که جمعیت با این رشد و میزان باروری 2/1 بچه با میزان باروری 1/2 اگر دغدغه ما تا الان بچه های دهه 60 بوده است بحث سالمندان نیز دیگر دغدغه جدی ماست.
وی ادامه داد: در واقع در حال حاضر 2 دغدغه جدی داریم یکی توجه به جوانان، اشتغال، رفاه و مسکن آنان است و دیگری تامین اجتماعی و حمایت از سالمندان است.
پایان پیام/
نظر شما