خبرگزاری شبستان // قم
اشاره:
کانون خاتم الانبیاء (ص) از جمله کانون های فعال در شهرهای استان قم است که توانسته در برنامه ها و مسئولیت های محول شده نمره قابل قبولی را کسب کند. مسئولان این کانون با برنامه ریزی مناسب و همکاری اعضا توانسته اند هم کانون فرهنگی هنری مورد تاییدی باشند و هم به عنوان کانون معین استان معرفی شوند. مسئول و نخبه این کانون همراه با امام جماعت مسجد خاتم الانبیاء (ص) در گفتگوهایشان به بخش هایی از این فعالیت ها در کنار بیان کمبودها و موفقیت ها پرداخته اند. از بخش های تاثیرگذار این گفتگوها می توان به صحبت های نخبه این کانون اشاره کرد که فعالیت کانون های فرهنگی هنری مساجد را در فضاهای کوچک و با امکانات محدود و ناچیز زیبنده نام آن و گستره فعالیت ها نمی داند. متن کامل این گفتگوها به شرح ذیل است؛
حجت الاسلام مصطفی یوسفان، امام جماعت مسجد خاتم الانبیاء (ص) روزها برای اقامه نماز ظهر به شهر جعفریه عزیمت می کند و تا برگزاری نماز جماعت مغرب و عشاء در جعفریه می ماند. البته آنچنان که از صحبت هایش برمی آید، ماه رمضان امسال روحانی دیگری برای اقامه نماز به شهر جعفریه عزیمت کرده و او دوباره پس از یک ماه دوری برای اقامه نماز در این مسجد هر روز می آید و می رود.
حجت الاسلام یوسفان آیا از میزان حضور جوانان در صف نماز این مسجد راضی هستید؟
تا حدودی می توان، گفت که راضی کننده است ولی انتظار دارم مردم و به ویژه جوان تر ها بیشتر به مسجد مراجعه کنند چرا که مسجد خانه امن الهی است و حضور در آن مایه برکات فراوانی در زندگی ها است.
نظرتان در زمینه فعالیت کانون های فرهنگی هنری در مساجد و به ویژه فعالیت های کانون خاتم الانبیاء (ص) چیست؟
در نگاه کلی فعالیت های خوبی دارند ولی در مواردی سستی هایی وجود دارد که برای مرتفع شده آنها آنگونه که باید کار نمی شود. باید دید علت این اتفاق چیست و راه حل کارگشایی برای آن اندیشید. در این زمینه هم روحانی و غیر روحانی نداریم باید هر فردی که توانمندی دارد، وارد عرصه شود.
امام جماعت و هیئت امنای مساجد در حضور هر چه بیشتر نوجوانان و جوان ها در مساجد تا چه حد تاثیرگذارند؟
خب این افراد به عنوان متولیان مسجد نقش بسزایی در این موضوع دارند ولی در مواردی به علت شایع ترین مسئله (که همان کهولت سن و اختلاف بین نسل هاست) با جوان ترها به اصطلاح آبشان به یک جوی نمی رود. البته گاها نگاه های سنتی به مسجد نیز باعث بروز این اختلاف نظرها می شود و قدیمی ترهای مسجد انرژی و تحرک جوان ها را تاب نمی آورند. البته نقش امام جماعت بسیار فراتر از هیئت امناست و می تواند با تشویق های مختلف، مردم و به ویژه جوانان را برای حضور در خانه خدا ترغیب کند. ولی از مهم ترین موانع در این زمینه مسائل مالی است.
برای رفع این مانع تا کنون به راهکاری هم اندیشیده اید؟
البته. ما در کنار بودجه های مختلف نهادها می توانیم برای تامین مالی در این زمینه نیز شرایطی را ایجاد کنیم، می توان از کمک های خیرینی که به این امر توجه ویژه دارند نیز بهره برد و این امر مستلزم اطلاع رسانی است.
***
حسین خوشرو، مسئول کانون خاتم الانبیاء (ص) و دانشجوی سال آخر رشته مدیریت فرهنگی در دانشگاه قم است او از سال تاسیس موسسه یاس ظهور به عنوان دبیر و یکی از اعضای هیئت مدیره این موسسه که در کنار این کانون تشکیل شده است فعالیت دارد. کانون خاتم الانبیاء به عنوان کانون معین استان نیز در حال فعالیت است و خوشرو برای ساماندهی فعالیت ها در این بخش هم مسئولیت دارد.
وی با توضیحاتی در ابتدا به بیان ویژگی ها و توصیف چگونگی شکل گیری و تامین فضای کانونی که مسئولیت آن را بر عهده دارد، پرداخت و به سوالات خبرنگار شبستان پاسخ داد؛
در حال حاضر چند عضو دارید؟
تعداد اعضا در طول سال و به ویژه در ایام سال تحصیلی و همچنین فراغت از تحصیل متفاوت است ولی تعداد اعضای ثابت که در نرم افزار کانون نیز به ثبت رسیده 150 نفر است. کانون ما در حسینیه مسجد خاتم الانبیاء (ص) در حال فعالیت است که البته توانسته ایم این فضا را با استفاده از دیوارهای پیش ساخته بهسازی کرده و استفاده مفیدتری از آن داشته باشیم، البته شش سالی از توسعه فضای کانونمان می گذرد.
در ابتدای صحبت ها از ایجاد یک موسسه برایمان گفتید، بیشتر توضیح می دهید؟
بله، موسسه یاس ظهور. فعالیت های این موسسه و کانون خاتم الانبیاء (ص) با یک هدف مشترک است و در کنار تلاش هایمان برای ایجاد این کانون با همکاری سازمان ملی جوانان و دیگر نهادها یک نهاد مردم نهاد هم تاسیس کردیم که در حال حاضر مسئولیت آن را نیز بر عهده دارم. با این اوصاف در حال حاضر در مسجد خاتم الانبیای شهر جعفریه سه حوزه کانون، موسسه و پایگاه بسیج در حال فعالیت و خدمات رسانی به جوانان و جامعه هستند.
چه کلاس ها و برنامه هایی برای اعضای کانون در حال اجرا دارید؟
مطابق با نیاز اعضا بیشتر تلاش کرده ایم تا در بحث رایانه ورود پیدا کنیم. در همین راستا و با توجه به نداشتن کلاس های آموزش کامپیوتر در شهر جعفریه تلاش کرده ایم تا با همکاری سازمان فنی و حرفه ای استان کلاس های آموزشی رایانه ویژه متقاضیان تشکیل شود.
از برنامه های جاری کانونتان نمونه هایی ذکرکنید؟
برگزاری دو محفل قرآنی در ماه مبارک رمضان، برگزاری مسابقه کتابخوانی "موعود و حضرت مهدی (عج)" از جمله برنامه های مقطعی در کانون خاتم الانیاء (ص) است و البته هفت نفر از برترین شرکت کنندگان در این مسابقه برای سفر زیارتی به مشهد مقدس اعزام می شوند. با توجه به اینکه ما کانون معین هم هستیم با همکاری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، جشن ویژه عید غدیر نیز در این کانون برگزار شد.
برای آینده چه برنامه هایی در این کانون دارید؟
در آینده نزدیک همایشی در رابطه با مشکلات اجتماعی و روزمره جوانان برگزار می شود و همچنین برنامه ای هم در زمینه معرفی ملاک ها و معیارهای ازدواج در آینده خواهیم داشت.
به نظر شما کانون های مساجد چگونه می توانند مکانی برای حضور حداکثری جوانان باشند؟
معیار و ملاک ما در کانون فرهنگی هنری خاتم الانبیاء (ص) مبارزه با هجمه های فرهنگی متوجه نسل جوان است. امروز خط مقدم جبهه فرهنگی، روضه سیدالشهدا (ع) و نماز جماعت است. بدخواهان ایران اسلامی تلاش می کنند تا انس و ارتباط نسل جوان با قرآن و عترت را تحت الشعاع قرار داده و به آن ضربه بزنند. که البته کانون های فرهنگی هنری فعال در مساجد و همچنین کانون ما با برگزاری حلقه های معرفت سعی دارند، آگاهی های لازم در این زمینه را ارائه کنند. البته در نتیجه این برنامه ها در کنار فعالیت های هیئت علی اصغر (ع) و همچنین قرائت هفتگی زیارت آل یاسین امروز شاهد به بار نشستن این تلاش ها در بخش های مختلف هستیم که از نمونه های بارز آن می توان به حضور چشمگیرتر جوانان در صف نماز جماعت در این مسجد اشاره کرد.
راهکار خاصی برای ارتباط بهتر ائمه جماعات و اعضای هیئت امنای مساجد با مسئولان کانونها در نظر دارید؟
به نظرم این مسائل با قانون گذاری قابل حل است. می توان با قانونی کردن این موضوع ساز و کاری تعیین کنیم که معلم، استاد دانشگاه، پیر غلام منطقه و یا شهرمان و یا دیگر صاحب نظران و اندیشمندان فرهنگی جامعه نیز عضو هیئت امنای مساجد باشند. البته در کمیسیون فرهنگی مجلس بحث هایی پیرامون این موضوع در حال طرح و بررسی است که امیدواریم در آینده نزدیک شاهد تصویب قانونی خاص در این مورد باشیم.
مشخص ترین کمبود کانونتان چیست؟
کمبود یک روحانی مستقر در این مسجد. در برنامه های مرتبط با مسجد و کانون باید روحانی در راس برنامه ها باشد. ما در بررسی های عدم موفقیت در طرح هایمان متوجه شدیم که در 40 درصد موارد نداشتن یک روحانی در محور باعث به نتیجه نرسیدن آن طرح مورد نظر شده است. شهر جعفریه به گونه ای است که روحانی مسجد ما به طور همیشگی در این مسجد مستقر نیست.
***
فعالیت در اطاقی کوچک، زیبنده کانون های فعال در مساجد نیست
محمدرضا بهمنی، از برترین های ورودی به دانشگاه قم بوده که در حال حاضر از این دانشگاه با مدرک کارشناسی در رشته مدیریت صنعتی فارغ التحصیل شده است. وی که با معدل بالای 19 تحصیلات خود را به پایان رسانده و در حال حاضر به عنوان کارمند مشغول به کار است با اشاره به جایگاهی که باید کانون های فرهنگی هنری مساجد داشته باشند به سوالات ما اینچنین پاسخ می دهد:
به نظر شما حضور جوانان و نوجوانان در کانون ها و فعالیت در عرصه مسجد در آینده و شکل گیری شخصیت آنها چه تاثیراتی دارد؟
قطعا تاثیر می گذارد چرا که این افراد با حضور در این کانون معنوی علاوه بر دوری از برخی مسائل در تفکرات جمعی شرکت کرده و در موضوعات مختلف هم اندیشی می کنند و همه این مسائل در شکل گیری آینده افراد تاثیرگذار دارد.
مهم ترین کمبود در کانون ها چیست؟
به نظرم کانون های ما نیازمند سرمایه گذاری هستند. مخصوصا در زمینه فضا ما در کانون های فرهنگی هنری مساجد به فضای بهتری نیاز داریم. در اکثر موارد مشاهده می شود که این کانون ها در یک اطاق از مسجد فعالیت می کنند و این در حالی است که با این گستره فعالیت ها نمی توان کانون را در قالب یک اطاق گنجاند. کانون ها نیازمند فضاهای متناسب تفریحی و ورزشی هستند که بچه ها در آن آزاد باشند. به نظرم این اصلا جالب نیست که کانون های فرهنگی هنری با این کمبودها و آن هم فقط در یک فضای کوچک از مسجد به فعالیت بپردازند.
چگونه می توان به ارتباط اعضا با کانون ها و در ادامه حضور پررنگ تر جوانان در مساجد دست یافت؟
اگر در تنظیم ساعت فعالیت کانون ها زمان را به گونه ای تنظیم کنیم که ساعت پایان کلاس ها و برنامه ها با زمان نماز جماعت و یا سخنرانی ها و برنامه های مذهبی متقارن شود، همین برنامه ریزی خود باعث حضور اکثریت قابل توجه اعضا در صف نماز اول وقت و یا برنامه های دیگر مذهبی می شود.
پایان پیام/
نظر شما