ماجرای خاک شدن تحریم‌ها در گودِ توانمندی‌های فضایی

در چهل و پنجمین فجر پیروزی، همزمان با روز فناوری فضایی، نمونه‌ای از خودباوری جوانان ایرانی در زمینه تولید دانش بنیان را شاهد خواهیم بود. نسل جوان انقلابی که به رغم تمام محدودیت‌ها و تحریم‌ها، توانست خودباوری را به منصه ظهور برساند و در عرصه فناوری فضایی عزت‌آفرین باشد و نام ایران اسلامی را در کنار کشورهای دارای فناوری فضایی و ماهواره ای ثبت کند.

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، دهه فجر برای انقلاب اسلامی ایران، یادآور روزهای پرخاطره و سرنوشت ساز ملت ایران است که به روزهای ۱۲تا ۲۲ بهمن ماه سال ۱۳۵۷ گفته می شود که طی آن امام (ره) پس از ۱۵ سال تبعید و در میان استقبال پرشور ملت ایران به کشور بازگشت و سال ها مبارزه و مجاهدت ملت ایران علیه رژیم ستمشاهی به ثمر نشست و انقلاب اسلامی به پیروزی رسید.

ایران اسلامی پس از پیروزی انقلاب، فراز و فرودهای بسیاری را پشت سر گذاشت؛ از جنگ تحمیلی گرفته تا دوران سازندگی و تحریم های اقتصادی، شکوفایی اقتصادی و دستیابی به فناوری های نوین و...

و در همه روزهای پرتلاطم چهار دهه پس از پیروزی انقلاب اسلامی، مردم در کنار هم، متحد و همدل برای آبادانی ایران اسلامی تلاش کرده اند. تلاشی غیرتمند که ثمره آن را در عرصه های اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، اجتماعی، نظامی و فناوری های فضایی و پزشکی می توان مشاهده کرد.

فناوری فضایی یکی از عرصه هایی است که دانشمندان ایرانی توانسته اند پس از پیروزی انقلاب اسلامی در آن پیشرفت چشمگیری داشته باشند. ۱۴ بهمن ماه سال ۱۳۸۷ روزی است که ایران با پرتاب موفقیت آمیز ماهواره امید به کشورهای دارای توانایی پرتاب ماهواره پیوست.

ماجرای خاک شدن تحریم‌ها در گودِ توانمندی‌های فضایی

در این راستا شورای عالی انقلاب فرهنگی در سال ۸۸، روز ۱۴ بهمن را روز فناوری فضایی نامگذاری کرد. پس از آن، ایران هر سال در این روز سالگرد پرتاب ماهواره امید را جشن می‌گیرد که این جشن همراه با رونمایی و پرتاب محموله‌های مختلف است.

 همچنین در روز ملی فناوری فضایی در سال ۸۸ پرتاب موفقیت‌آمیز راکت کاوشگر ۳ ،حامل محموله‌ای زیستی شامل لاک پشت، کرم، موش و نمونه‌های سلولی آغاز شد. رونمایی از ماهواره «طلوع»، نمونه مهندسی ماهواره «مصباح ۲» و «نوید علم و صنعت»، همچنین نمونه مدل اولیه ماهواره‌بر سیمرغ و موتور ماهواره‌بر آن از دستاوردهایی است که در این روز رونمایی شده است.

افتتاح نخستین مرکز پردازش تصاویر ماهواره‌ای ایران و آزمایشگاه سه بعدی مجازی ماهواره‌ای نیز از دیگر دستاوردهای فضایی کشور در این روز بوده است. نمونه‌های مهندسی چهار ماهواره ظفر، رصد، فجر و دانشجویی امیرکبیر و نمونه مهندسی موتور ماهواره بر سفیر B۱ و کپسول زیستی کاوشگر ۴ دستاوردهایی بود که در سال ۸۹ رونمایی شد. ۱۴ بهمن سال ۹۰ ماهواره نوید با موفقیت در مدار قرار گرفت و روز ملی فناوری فضایی ۹۱  از مدل مهندسی ماهواره ناهید و توسعه‌ای ماهواره زهره رونمایی شد.

همچنین نخستین میمون پرتاب شده به فضا همراه با کاوشگر پیشگام که زنده به زمین بازگشت در معرض دید بازدیدکنندگان قرار گرفت. روز ملی فناوری فضایی در دهه فجر ۹۲ از ۲ ماهواره فضایی تدبیر و خلیج فارس رونمایی شد و در مهر ۹۲ و در هفته جهانی فضا، دومین میمون فضانورد ایرانی با نام فرگام با کاوشگر پژوهش و با گاز مایع به فضا پرتاب شد که این محموله زیستی سالم به زمین بازگشت.

ماجرای خاک شدن تحریم‌ها در گودِ توانمندی‌های فضایی

در روز فناوری فضایی سال ۹۳ ماهواره ملی «فجر» و ماهواره بر سفیر با موفقیت به فضا پرتاب شد و در مدار زمین قرار گرفت.

سال ۹۴ مراسم روز ملی فناوری فضایی نمایشگاهی از دستاوردهای چند سال اخیر ایران در عرصه فناوری فضایی برپا شد و «ماک آپ» فضای پیمای سرنشین دار ایرانی به نمایش درآمد.

فناوری فضایی شامل مجموعه‌ای از دانش‌ها و فناوری‌هایی است که بشر برای بررسی فضای اطراف کره زمین و سایر اجرام آسمانی، سفر به فضا، اقامت در آن و گردآوری داده‌ های رباتیک و غیررباتیک از آن‌ها استفاده می‌کند.

و اما ۱۴ بهمن سال ۱۴۰۲ روز فناوری فضایی را در حالی پشت سر می گذاریم که از آغاز دولت سیزدهم تا کنون ۱۱ پرتاب ماهواره انجام شده است و تا پایان سال این تعداد افزایش خواهد یافت. در یک ماه گذشت ماهواره «ثریا» توانست با قرار گرفتن در مدار ۷۵۰ کیلومتری، رکورد ارتفاع پرتاب را شکست و ماهواره‌بر سیمرغ نیز توانست هشتم بهمن‌ماه، ماهواره «مهدا» و ۲ ریز ماهواره «کیهان» و «هاتف» را در مدار بیضوی به شکل همزمان تزریق کند.

در ابتدای دولت سیزدهم و زمانی که رییس‌جمهور تصمیم گرفت پس از قریب به ۱۱ سال، اولین جلسه شورای عالی فضایی را برگزار کند، این نوید داده شد که قرار است به صنعت فضایی توجه ویژه شود.

ماجرای خاک شدن تحریم‌ها در گودِ توانمندی‌های فضایی

تعداد ماهواره‌های در حال ساخت در ابتدای دولت سیزدهم، هشت عدد بود که در پایان سال ۱۴۰۱ این تعداد به ۱۲ ماهواره رسید و تا پایان سال ۱۴۰۲ تعداد ماهواره‌های در دست ساخت به عدد ۳۰ می‌رسد.

پس از آغاز به کار دولت سیزدهم طراحی و ساخت سه ماهواره به پایان رسید و آماده پرتاب بود که در پایان سال ۱۴۰۱ تعداد ماهواره‌های آماده پرتاب به ۸ عدد رسید و این عدد برای سال ۱۴۰۲ به ۱۲ عدد می‌رسد.

شایان ذکر است، تعداد پرتاب‌های تحقیقاتی سری ماهواره‌های سیمرغ، ذوالجناح، قاصد و قائم در ابتدای دولت سیزدهم ۶ پرتاب بود که در پایان سال ۱۴۰۱ این تعداد به ۱۱ عدد رسیده است.

تلاش مهندسان و دانشمندان ایرانی باعث شده است تا پیشرفت های قابل توجهی در زمینه فناوری فضایی کسب کنیم و در آینده ای نزدیک دستاوردهای شگرفی در زمینه فناوری فضایی به نمایش گذاشته خواهد شد.

و در چهل و پنجمین فجر پیروزی، همزمان با روز فناوری فضایی، نمونه ای از خودباوری جوانان ایرانی در زمینه تولید دانش بنیان را شاهد خواهیم بود. نسل جوان انقلابی که به رغم تمام محدودیت ها و تحریم ها، توانست خودباوری را به منصه ظهور برساند و در عرصه فناوری فضایی عزت آفرین باشد و نام ایران اسلامی را در کنار کشورهای دارای فناوری فضایی و ماهواره ای ثبت کند.

کد خبر 1747833

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha