تحلیل مصری ها از پیشرفت های علمی ایران

روزنامه الاهرام مصر در گزارشی با بیان اینکه ایران سریعترین میانگین رشد علمی را در جهان به دست آورده است، نوشت: ایران از سال 1995 برای فائق آمدن بر تحریم‌ها بین‌المللی راه پیشرفت علمی را انتخاب کرده است.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از روزنامه الهرام مصر «باز شکاری در آسمان هیچ‌چیزی جز دو بالش ندارد و سوارکار جنگجو در روی زمین نیز جز اسب و اسلحه ندارد.» این‌ها جملاتی است که یک نویسنده چینی در کتابش به نام «چنگیزخان قصاب ملت‌ها» نوشته است.
ایران از سال 1995 برای هرچه بلندتر پرواز کردن و فائق آمدن بر تحریم‌ها و مجازات‌های بین‌المللی راه پیشرفت علمی را انتخاب کرده است. ایران تاکنون با مشکلات زیادی در راه تحقق اهداف ملی‌اش مواجه بوده است. مهم‌ترین این مشکلات فرار برخی مغزها و تحریم‌های بین‌المللی بوده است. با این حال و به رغم این همه مشکلات، در فاصله سال‌های 1996 تا سال 2011، بالاترین جایگاه‌ها را در زمینه پیشرفت‌های علمی داشته است.
براساس گزارش مجله نیوساینتیست، میانگین رشد علمی ایران، سریع‌ترین میانگین رشد علمی در جهان و 12 برابر میانگین رشد علمی جهانی است. به گزارش رویترز نیز در سال 2011، ایران بعد از ترکیه جایگاه دوم خاورمیانه را داشته است. تولید تحقیقات علمی در ترکیه 9/1 درصد تولید جهانی و از آنِ ایران 3/1 درصد بوده است.
خوب است بدانیم که کل تولید تحقیقات علمی 14 کشور خاورمیانه و از جمله آنها مصر، بحرین، ایران، عراق، اردن، کویت، لبنان، قطر، عمان، سعودی، امارات و یمن روی هم فقط چهار درصد تولید تحقیقات علمی جهان را تشکیل می‌دهد.
دستاوردهای علمی ایران فقط به دستاوردهای اتمی و از این قبیل محدود نمی‌شود، بلکه در زمینه‌های دیگر مثل هوا و فضا،و تولید دارو نیز ایران دستاوردهای درخشان و چشمگیری داشته است. کشت سلول‌های بنیادین، نانوتکنولوژی، تکنولوژی هوشمند (IT)، زیست شیمی و رشته‌های دیگر. اما چرا ایران راه پیشرفت علمی را برای ورود به جهان برگزیده است؟ رئیس‌جمهور ایران به طور خلاصه به این سوال پاسخ داده و گفته که تنها راه صدور انقلاب ایران الگو کردن آن از طریق رسیدن به پیشرفت و توسعه در زمینه‌های مختلف است. بیشتر ایرانیان ایمان دارند که عقب‌ماندگی علمی سبب اصلی و اساسی سلطه نظامی و سیاسی کشورهای پیشرفته بر جهان سوم است و از
این رو سیاستمداران ایران، چه محافظه‌کار و چه اصلاح‌طلب، به رغم این همه ممنوعیتی که جهان پیش روی ایران گذاشته، به شدت بر آموزش و پرورش و احیای پژوهش‌های علمی متمرکز شده‌اند.
براساس آمارها، شمار دانشجویان دانشگاه‌های ایران از صد هزار در سال 1979 (سال انقلاب) به سه میلیون نفر در سال 2011 رسیده است و در چارچوب تلاش برای تحقق اهداف ملی، تهران نقشه راهی تهیه کرده که شامل 224 طرح است و این نقشه باید تا سال 2025 تماماً به اجرا درآمده باشد.
در تمام این طرح‌ها تمرکز بر روی تحقیقات سلول‌های بنیادین، تولید داروهای ضدسرطان و نانوتکنولوژی و تکنولوژی اطلاعات بوده است. گفته می‌شود که دولت ایران 75 درصد بودجه تحقیقات علمی کشور را تامین می‌کند.
خانم نسرین سلطان‌خواه، معاون وزیر علوم و فناوری ایران، به جای این که تحریم‌ها و مجازات‌های بین‌المللی تهدیدی برای ایران باشد، فرصتی برای پیشرفت و شکوفایی علمی شده است.

کد خبر 174487

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha