حجت الاسلام قاسم خانجانی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در تبیین و تشریح جایگاه حضرت معصومه (س) و دلیل اهمیت و جایگاه خاص ایشان به خبرنگار شبستان گفت: اهمیت جایگاه حضرت معصومه در میان سایر امامزادگان به چند دلیل است. نخست اینکه باید توجه داشت که به غیر از ائمه معصومین (ع) همه امامزادگان در یک سطح نیستند و طبیعتاً آنها که بی واسطه فرزند امام معصوم (ع) هستند از موقعیتی خاص برخوردارند هر چند این موضوع کلیت ندارد چرا که ما در تاریخ مصادیقی از فرزند امام نیز داریم که اتفاقاً برعکس است. مانند جعفر کذاب! اما معمولاً اینگونه نیست که همه امامزادگان را بتوان در یک سطح دید.
وی افزود: در میان امامزادگان تنها تعداد معدودی از آنها چنین شرایطی را دارند که امام نبوده و فقط فرزند امام و امامزاده به شمار می آیند، اما موقعیتی ویژه و برجسته دارند که از جمله آنها حضرت ابوالفضل (ع) است. ایشان امام نیستند اما با توجه به زیارتنامه ای که برای ایشان صادر شده و مضمون جملات این زیارتنامه همچنین روایاتی که از ائمه معصومین (ع) به ویژه امام صادق (ع) درباره ایشان نقل شده موقعیتی بسیار برجسته و ویژه دارند که قابل مقایسه با سایر امامزادگان نبوده و نمی توان ایشان را با سایر امامزادگان در یک سطح دانست.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه حضرت معصومه (س) را از جمله امامزادگانی برشمرد که همین ویژگی را دارا هستند حضرت معصومه (س) نیز فرزند امام هستند، امام نبوده اند اما به چند دلیل موقعیتی ویژه دارند.
حجت الاسلام خانجانی تصریح کرد: موقعیت علمی این بانوی بزرگوار یکی از دلایل فضیلت ایشان است که هم در روایات و احادیث مورد اشاره قرار گرفته و هم نمونه و مصداق بارز آن را در جریان ملاقات جمعی از شیعیان با امام کاظم (ع) برای طرح سوالات خود و دریافت پاسخ از امام (ع)، می توان مشاهده کرد.
وی با اشاره به جریان ملاقات جمعی از اصحاب و پیروان امام کاظم (ع) افزود: هنگامی که گروهی از شیعیان برای طرح سوالات خود به خدمت امام کاظم (ع) به مدینه آمدند، متوجه شدند که حضرت در مدینه حضور ندارند و به ناچار سوالات خود را خدمت فاطمه معصومه (س) عرضه کردند و بانو سوالات آنها را پاسخ داد اتفاقا، در مسیر بازگشت، این گروه با امام هفتم (ع) روبه رو شدند و جریان را خدمت ایشان تعریف کردند.
این محقق و پژوهشگر ابراز کرد: امام پس از اطلاع از ماجرا، مکتوب و مرقومه ای را که فاطمه معصومه (س) در آن پاسخ سوالات مطرح شده را نوشته بودند طلب کرد و پس از مطالعه آن بسیار خشنود شدند، چرا که دریافت پاسخ ها دقیقاً همان پاسخ هایی است که باید گفته می شد. سپس حضرت درباره دختر ارجمند خود فرمود: «فداها ابوها»...
عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه تاکید کرد: پاسخ های دقیق و کامل حضرت فاطمه معصومه (س) به سوالات مطرح شده نشان از عظمت و احاطه علمی ایشان دارد و این موقعیت علمی در روایات نیز مورد اشاره قرار گرفته و بیان شده است.
وی در ادامه ویژگی های دیگر منحصر به فرد حضرت معصومه (س) را که در میان سایر امامزادگان، کمتر امامزاده ای آن را داراست، داشتن زیارتنامه ماثور عنوان کرد و افزود: در میان همه امامزادگان تنها تعداد معدودی از جمله حضرت ابوالفضل (ع) و حضرت معصومه سلام الله علیها دارای زیارتنامه ماثور هستند یعنی زیارت نامه ای که از امام معصوم (ع) صادر شده باشد.
حجت الاسلام خانجانی در رابطه دلیل انتساب لقب کریمه اهل بیت به حضرت معصومه (س) یادآور شد: در روایات ائمه (ع) و گزارش های تاریخی مطلبی در رابطه با لقب کریمه و انتساب آن به حضرت دیده نشده است به جز آن وجهه عمومی که سایر ائمه (ع) نیز دارای آن بودند. یعنی کرامت، بخشندگی و بزرگواری که سایر ائمه نیز این ویژگی ها و خصوصیات را داشته اند. اما به صورت خاص درباره کریمه بودن حضرت معصومه سلام الله علیها چیزی که بتوان آن را دلیل متقن حدیثی یا تاریخی قلمداد کرد وجود ندارد.
وی خاطرنشان کرد: جز رویای صادقه ای که از آیت الله نجفی مرعشی نقل شده است که پدر بزرگوار ایشان آیت الله سیدمحمود مرعشی برای اطلاع از محل دفن و مرقد ام الائمه حضرت زهرای اطهر (س) یک دوره چله نشینی و اعمال خاصی انجام می دهند و در پایان دوره امام صادق (ع) در عالم رویا به ایشان می فرماید:«علیک بکریمه اهل البیت» و هنگامی که سوال می شود که منظور و مقصود از کریمه اهل بیت (ع) کیست؟ پاسخ داده می شود که مقصود حضرت معصوم سلام الله علیها در قم است.
پایان پیام/
نظر شما