بررسی خطبه فدکیه حضرت  فاطمه زهرا (س) در منابع مختلف شیعی و سنی

حجت الاسلام والمسلمین حسینی قمی، بر لزوم آشنایی بیشتر جامعه با خطبه حضرت زهرا (س) تاکید کرد و گفت: متاسفانه این خطبه آنچنان که باید و شاید در میان مردم شناخته شده نیست. در مجالس و محافل مذهبی کمتر می بینیم که سخنرانی، جلسات متعددی را به این خطبه نورانی اختصاص دهد.

به گزارش خبرنگار دین و اندیشه  خبرگزاری شبستان؛ حجت الاسلام والمسلمین سید حسین حسینی قمی از کارشناسان دینی و سخنرانان مشهور کشور در برنامه سمت خدا با اشاره به خطبه حضرت فاطمه (س) گفت: خطبه فدکیه حضرت زهرا(س) یکی از خطبه های مهم و ارزشمند تاریخ تشیع است. در ابتدا تقاضا دارم افراد صاحب قلم و صاحب تریبون بیشتر به خطبه حضرت فاطمه زهرا (س) بپردازند. متاسفانه این خطبه آنچنان که باید و شاید در میان مردم شناخته شده نیست. در مجالس و محافل مذهبی کمتر می بینیم که سخنرانی، جلسات متعددی را به این خطبه نورانی اختصاص دهد. کتاب ها اگرچه در این موضوع نوشته شده ولی بیش از این باید به این خطبه پرداخته شود؛ از شعرا و مداحان اهل بیت تقاضا می کنم که اشعار بیشتری در مدح این خطبه نورانی در مجالس اهل بیت (ع) بخوانند.

وی با بیان اینکه در طول تاریخ دو برخورد با این خطبه نورانی وجود داشته است، اظهار کرد: یک برخورد از سوی اهل بیت (ع) است که همیشه اصرار داشتند که این خطبه محور گفت و گوها قرار بگیرد. "زید بن علی بن الحسین" از نوادگان زید شهید است که می فرمایند: «رأیت مشایخ آل أبی طالب یروونه عن آبائهم و یعلمونه أبناءهم.» «من بزرگان و سالخوردگان آل ابی طالب را دیده ام که این سخنان را از پدرانشان نقل می کنند و به فرزندان خود می آموزند. این کلمات را پدرم (امام سجاد) از جدّم (امام حسین) برایم نقل می کرد در حالی که آن را فاطمه همین گونه که هست نقل می کرد و بزرگان شیعه نیز آن را روایت و میان خویش تدریس کرده اند». یعنی اهل بیت (ع) اصرار داشتند، سینه به سینه و نسل به نسل این خطبه به نسل های آینده انتقال یابد و جاودانه بماند؛ بر همین اساس است که بنده تقاضا می کنم این هدف را تعقیب کنید و بگذارید نسل ها یکی پس از دیگری با این خطبه آشنا شوند. این موضع اهل بیت (ع) بود  و اصرار داشتند که خطبه حضرت زهرا (س) محور گفتگوهای آنها قرار بگیرد.

حجت الاسلام حسینی قمی افزود: اما موضع دوم، موضع دشمنان در برابر این خطبه حضرت فاطمه (س) است. باور کنید حتی بعضی ها استناد این خطبه به حضرت فاطمه (س) را انکار می کردند و می گفتند: این خطبه اصلا منتسب به حضرت فاطمه (س) نیست البته خداوند را سپاسگزاریم که اراده الهی بر این تعلق گرفت که این خطبه در مصادر و منابع فراوان اهل سنت و شیعه ثبت و ضبط شود و جایی برای انکار باقی نماند.

این واعظ مشهور تصریح کرد: نکته سوم، مدارک مربوط به خطبه نورانی حضرت فاطمه زهرا (س) است. قدیمی ترین منبع، مدرک و ماخذ برای این خطبه مربوط به حدود 1200 سال پیش است. یکی از نویسندگان اهل سنت بنام "احمد بن ابی طاهر" حدود 1200 سال پیش در کتاب «بلاغات النساء » خود به خطبه فاطمه زهرا (س) اشاره می کند. هدف وی از تدوین این کتاب، حفظ خطبه حضرت فاطمه (س) نبوده بلکه جمع آوری خطبه های به جا مانده از بانوان نام آور اسلام بوده است. خطبه سوم این کتاب هم مربوط به خطبه، عقیله بنی هاشم حضرت زینب کبری (س) است. بنابراین کتاب « بلاغات و النساء » از جمله کتاب های بسیار مهم اهل سنت است که امروز نسخه های فراوانی از این کتاب چاپ شده و در همه دنیا وجود دارد.

وی با اشاره به کتاب السقیفه و فدک تصریح کرد: این کتاب حاوی مطالبی درباره دو واقعه مهم تاریخی صدر اسلام است. عبدالعزیز جوهری یکی از علمای اهل سنت است که در سال 322 هجری قمری وفات یافتند. یعنی حدود 1150 سال پیش زندگی می کردند. از اسم این کتاب پیداست " السقیفه و فدک " که آن هم به خطبه حضرت فاطمه (س) اشاره کرده است.

این سخنران مشهور کشور در ادامه افزود: کتاب سوم از منابع اهل سنت، کتاب شرح نهج البلاغه ابن ابی الحدید، یکی از علمای اهل سنت است که در سال 655 هجری قمری از دنیا رفتند. 20 مجلد شرح خطبه ها، حکمت ها و نامه های امیرالمومنان (ع) در نهج البلاغه را نوشتند. در جلد شانزدهم وقتی به شرح نامه 45 نهج البلاغه می رسد که امیرمومنان (ع) در آن نامه به مسئله فدک اشاره و می فرمایند: « بَلَی کَانَتْ فِی أَیْدِینَا فَدَکٌ مِنْ کُلِّ مَا أَظَلَّتْهُ السَّمَاءُ، فَشَحَّتْ عَلَیْهَا نُفُوسُ قَوْمٍ وَ سَخَتْ عَنْهَا نُفُوسُ قَوْمٍ آخَرِینَ، وَ نِعْمَ الْحَکَمُ اللَّهُ...» «در دست ما از آنچه آسمان بر آن سایه افکنده است، «فدکی» بود که قومی بر آن بخل ورزیدند و قومی دیگر از سر آن گذشتند و بهترین داور خداوند است.حدود 80 صفحه را به موضوع فدک و خطبه حضرت زهرا (س) پرداخته است. ایشان بسیاری از مطالب خود را از همان کتاب السقیفه و فدک  عبدالعزیزجوهری گرفته است.

حجت الاسلام حسینی قمی با اشاره به کتاب مروج الذهب مسعودی اظهار کرد: وی در سال 345 هجری قمری وفات یافتند. مسعودی در این کتاب به تاریخ خطبه حضرت زهرا (س)  اشاره کرده است. کتاب دیگری از علمای اهل سنت، بنام نهایی ابن الاسیر است (وفات 606 ه) که بیش از 800 سال از وفات این عالم بزرگ می گذرد. در این کتاب مفصل به خطبه حضرت فاطمه زهرا (س) به مناسبت هایی از واژه های خطبه پرداخته شده است. در منابع شیعی نیز کتاب های فراوانی در این زمینه داریم که علل الشرایع از شیخ صدوق از جمله آنهاست. در فرازی از این خطبه که به فلسفه احکام اشاره شده، خطبه حضرت زهرا (س) آمده است.

وی گفت: عماری شیخ مفید، شافی سید مرتضی، احتجاج طبرسی، محقق عربلی و سید بن طاووس از جمله بزرگانی هستند که به خطبه حضرت زهرا (س) اشاره نمودند. لذا این اراده الهی است که این خطبه در منابع بسیار فراوان اهل سنت و شیعه باقی بماند و جایی برای انکار انتساب این خطبه به حضرت فاطمه زهرا (س) نیست.

کد خبر 1736682

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha