به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از «offplanpropertyexchange»، ، وب سایت شبکه اجتماعی «پینترست» برای به اشتراک گذاشتن تصاویر، در طول هفته گذشته شاهد افزایش چشمگیر علاقه کاربران به معماری تلفیقی مساجد بوده است.
بر اساس گزارشهای ارائه شده جستجوها در پینترست برای پیدا کردن تصاویر مساجد سنتی بیش از 10 درصد در هفته گذشته افزایش یافته است.
تحقیقات نشان میدهد که معماران و هنرمندان به طور یکسان به معماری سنتی اسلامی روی آورده اند تا مکان های عبادی خیره کننده، پایا و منحصر به فرد را ایجاد کنند که پاسخگوی جوامع محلی باشد.
در اینجا هفت پروژه استثنایی معرفی شده است که طیفی از نوآوری و خلاقیت را در طراحی مساجد به نمایش می گذارد.
مسجد سیدنی، استرالیا؛ معماران «کاندالپاس»
مسجدی در سیدنی که توسط شرکت معماری «کاندالپاس» طراحی شده است، «پانچبول» نام دارد. این مسجد سقف طاقدار بتنی تزئینی دارد که شامل دو حیاط مجزا است و مسیرهای مجزا برای وضو گرفتن قبل از نماز را فراهم می کند.
سقف این مسجد از مقرنسهایی ساخته شده که از معماری سنتی گنبدهای مساجد الهام گرفته شده است. سقف داخلی این مسجد یک گنبد مرکزی دارد و تعداد زیادی گنبد کوچکتر نیم دایرهای سیمانی بر روی گنبد اصلی طراحی شده که نماد اسماء الحسنی است و با خوشنویسی اسلامی تزئین شده است.
مسجد مرکزی کمبریج، انگلستان؛ معماران «مارکس بارفیلد»
معماران مارکز بارفیلد برای این مسجد دیدنی از معماری محلی کمبریج الهام گرفتند. ستونهای درخت مانندی که از چوب ساخته شدهاند در هم تنیده میشوند تا یک سایبان هشت ضلعی در هم تنیده را تشکیل دهند که سقف گنبدی شکل را نگه میدارد.
مسجد جامع محمد حنیف، بنگلادش؛ استودیوی معماری «شاتوتو»
استودیوی معماری شاتوتو با استفاده از آجر به عنوان مصالح اولیه، مسجد جامع محمد حنیف را در داکا طراحی کرد. این مسجد دارای فضاهای جداگانه برای نماز مردان و زنان به همراه سرویس بهداشتی و فضای وضو است.
مسجد محمد حنیف دارای نمازخانهای در طبقه همکف است که ستون هایی به شکل قارچ دارد.
مسجد «دنداجی»، نیجر؛ استودیوی معماری «ماسومی»
در ساخت این مسجد از آجرهای خاک فشرده محلی استفاده شده است.
با تهیه مواد از بازارهای محلی، استودیو معماری ماسومی اطمینان حاصل کرد که مسجد به طور یکپارچه با جامعه خود ادغام می شود.
مسجد «بیت الرئوف»، بنگلادش؛ استودیوی معماری «مارینا»
مارینا مسجدی در داکا برای محله ای پرجمعیت طراحی کرد. مسجد بیت الرئوف از مساجد سازگار با محیط زیست است که توجه بسیاری از معماران را به خود جلب کرده است.
این مسجد در مساحت 754 متر مربع ساخته شده و در سال 2006 میلای کار طراحی آن پایان یافت و در سال 2012 میلادی ساخت آن تکمیل شد.
از ویژگی های این مسجد آن است که سیستم تهویه هوای آن به گونه ای طراحی شده که هوای تازه بیرون را به داخل ساختمان هدایت کرده و نوعی گردش دایمی هوا در ساختمان آن وجود دارد.
همچنین سیستم تهویه هوای ساختمان مسجد قابلیت خنک کننده ای هوای گرم بیرون و تبدیل آن به هوای خنک را دارد که همین امر باعث می شود تا تابستان گرم بنگلادش، نمازگزاران مسجد را آزار ندهد.
این پروژهها نشان میدهند که چگونه مساجد میتوانند هم به عنوان مکانهای عبادی و هم به عنوان نمادهای معماری که حس اجتماع و صلح را تقویت میکنند، خدمت کنند.
معماران و هنرمندان با ترکیب عناصری از سنت اسلامی و بافتهای محلی، مرزهای طراحی مسجد را بازتعریف میکنند.
نظر شما