دکتر «علیرضا تقوی نیا» در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان درخصوص دلایل پذیرش آتش بس از سوی رژیم اسرائیل، گفت: آتش بس در شرایطی به وقوع پیوست که اسرائیل به هیچ یک از اهداف خود نرسید؛ یعنی قرار بود مردم غزه را به مصر کوچ دهد، تونل ها را تخریب کند، رهبران حماس را از بین ببرد درحالیکه هیچ کدام از این اهداف محقق نشد.
کارشناس مسائل بین الملل با بیان اینکه رژیم صهیونیستی در جنگ ۴۷ روزه تلفات بسیار زیادی داشته است، افزود: دولت اسرائیل به واسطه اقدامات جنایت کارانه اش از نظر افکار عمومی تحت فشار قرار دارد از طرفی جنگ هم طولانی شده بود بنابراین ناچار به پذیرش آتش بس شد.
وی تصریح کرد: رژیم اسرائیل با تن دادن به آتش بس و تبادل اسرای غیرنظامی تلاش می کند تا چهره تروریستی و منفوری که از اسرائیل در افکار عمومی دنیا شکل گرفته را تلطیف کند و بهبود بخشد.
کارشناس مسائل منطقه با اشاره به تلفات سنگینی که ارتش اسرائیل متحمل شده است، خاطرنشان کرد: طولانی شدن جنگ، تلفات سنگین و فشار افکار عمومی و مجامع بین المللی، تاب آوری سربازان اسرائیل را به میزان زیادی کاهش داده بود بنابراین ارتش اسرائیل به تنفس نیاز داشت.
دکتر تقوی نیا با بیان اینکه آتش بس چهار روزه فرصتی است برای رسیدگی و ارسال خدمات پزشکی به مردم غیرنظامی غزه، گفت: حدود ۲۰۰تا ۳۰۰ کامیون و تریلی حامل سوخت، ارزاق و دارو در این ایام وارد غزه خواهد شد.
کارشناس مسائل بین الملل، حماس را برنده اصلی آتش بس عنوان کرد و گفت: در آغاز جنگ، دولت اسرائیل حاضر به گفتگو، مذاکره و تبادل اسرا با حماس نبود اما امروز حماس شرط پذیرش آتش بس را منوط به توقف پروازهای شناسایی اسرائیل بر فراز غزه قرار می دهد.
وی با اشاره به دستاوردهای حماس از آتش بس، خاطرنشان کرد: آتش بس یک پیروزی برای حماس محسوب می شود چراکه حماس توانست، رژیم اسرائیل را که نه به مبادله اسرا تن می داد و نه حاضر به گفتگو و تعامل بود را با عملیات اسیرگیری، وادار به آزادی اسرا نماید. از طرفی حماس برخلاف اسرائیل به تعهدات خود پای بند است و در دنیا مشروعیت دارد.
دکتر تقوی نیا یادآور شد: زمانیکه حماس به عنوان طرف پیروز به تبادل اسرای غیرنظامی می پردازد به معنای آن است که رژیم اسرائیل از روی ناچار تن به آتش بس داده است.
وی درخصوص پای بندی اسرائیل به آتش بس، گفت: فکر نمی کنم رژیم اسرائیل به صورت جدی قصدی برای توقف جنگ داشته باشد چراکه هیمنه پوشالی ارتش اسرائیل در هم شکسته است بنابراین وارد بازی دو سر باخت می شود. اسرائیل در گام اول تلاش می کند معادله حاضر را به نفع خود تغییر دهد که تحقق آن مستلزم تداوم جنگ است. درصورتیکه اسرائیل از ادامه جنگ منصرف شود به معنای آن است که شکست را پذیرفته بنابراین در صورت تداوم جنگ و یا انصراف از جنگ، بازنده میدان رژیم اسرائیل است.
دکتر تقوی نیا درخصوص نقش ایران در توقف حملات رژیم اسرائیل توضیح داد: ایران نقش پشتیبانی، حمایت و مشورت را بر عهده دارد. ایران در عرصه دیپلماسی به صورت فعال در این موضوع ورود کرده و اقداماتی نظیر اجماع جهانی علیه صهیونیست ها، حمایت از مردم مظلوم غزه، صدور بیانیه ها و تنویر افکار عمومی در دنیا علیه جنایات رژیم اسرائیل انجام داده است.
کارشناس مسائل بین الملل در پاسخ به این سوال که آتش بس به پیشنهاد کدام طرف درگیری محقق شد؟ نیز اظهارداشت: فشار افکار عمومی، ورود سازمان ملل و واسطه های جهانی و میانجی گری قطر در تحقق آتش بس غزه نقش مهم و موثری داشتند.
نظر شما