خبرگزاری شبستان -خراسان جنوبی: برداشت با عیارترین محصول طلای سرخ در سرایان «شهر زعفرانی» کشور در حالی ادامه دارد و به روزهای پایانی خود نزدیک می شود که با توجه به اثرات خشکسالی، کشاورزان با کاهش ۵۰ درصدی عملکرد روبرو شده اند.
حسن ساعدی از زعفرانکاران سرایانی با بیان اینکه در سال جاری کاهش قابل توجه تولید زعفران تعجب زعفرانکاران را به دنبال داشته است، افزود: کشاورزان سرایانی تمام امیدشان به برداشت محصول طلای سرخ بوده و کاهش نزدیک به ۶۰ درصدی عملکرد مزارع زعفران شهرستان، امیدشأن را به یاس تبدیل کرد.
وی آرزوهای کشاورزان برای تامین بخشی از مخارج زندگی و نهاده های مصرفی و هزینه های کارگری و آبیاری مزارع زعفران پس از برداشت را متذکر شد و خاطرنشان کرد: حتی با افزایش ۲ برابری قیمت زعفران خسارات زعفرانکاران جبران نمی شود و نیازمند حمایت دولت در پرداخت تسهیلات ارزان قیمت و دراز مدت میباشند.
محمد رضایی از دیگر زعفرانکاران شهرستان به سابقه طولانی کشت زعفران در شهرستان اشاره و می گوید: کشت زعفران در این شهرستان با فرهنگ و آداب و رسوم مردم عجین شده است و با توجه به برداشت اصولی خاص منطقه، زعفران تولیدی شهرستان به عنوان با عیارترین زعفران در کشور به شمار می رود.
به گفته وی زعفران به عنوان محصول اصلی و تامین کننده معیشت تمام مردم شهرستان سرایان محسوب شده و صددرصد مردم در فصل برداشت زعفران، مشغول برداشت این محصول ارزشمند هستند.
امید کارگران فصلی به یاس تبدیل شد
وی با بیان اینکه همواره در فصل برداشت زعفران از سراسر استان کارگران فصلی زیادی برای برداشت و پاک کردن گل زعفران راهی این شهرستان شده و از این طریق درآمد نصیبشان می شود، تصریح کرد: در سال جاری بیشتر کارگران فصلی که قبل از شروع فصل برداشت قرارداد با زعفرانکاران بستند به علت کاهش تولید قرادادهایشان منتفی شد.
یکی از کشاورزان آیسکی نیز یادآور شد: خشکسالیهای پی در پی و سرمای بیش از اندازه هوا در زمستان گذشته تاثیر بسزایی در برداشت محصول زعفران امسال گذاشته است و به طور میانگین کمتر از ۴۰ درصد محصول سالهای گذشته را امسال زعفرانکاران برداشت کردهاند.
وی افزود: کاهش برداشت در افزایش قیمت زعفران اهمیت بسزایی داشته اما این افزایش قیمت هر اندازه هم که باشد، وقتی محصولی نیست، سودی به حال کشاورزان ندارد.
کاهش تولید و آینده مبهم طلای سرخ
امیر نوری در این خصوص گفت: برداشت محصول امسال خیلی کم شده و برای مثال زمینی که پارسال ۸۰ کیلوگرم گل داده، امسال کمتر از ۱۵ کیلوگرم برداشت داشته است.
وی در مورد علت این امر افزود: نوسانات شدید آب و هوایی در زمستان سال گذشته و یخبندانی که پیش آمد، سبب شد تا پیاز زعفران بیشتر از ۴۰ روز در زیر یخ بماند و همین موضوع سبب ضعیفشدن پیاز زعفران و در نتیجه کاهش محصول امسال شده است.
وی در ادامه متذکر شد: تعاونیهای تولید و صندوق بیمه باید کار بررسی خسارات وارده به مزارع زعفران را دقیق بررسی کرده و به منظور جبران این خسارات اقدام عاجل کند.
این کشاورز آیسکی به افزایش هزینه های کاشت و داشت و برداشت اشاره و تصریح کرد: هیچ تناسبی در تولید محصول سال جاری با هزینه های صرف شده نیست و این موضوع به زیان کشاورزان بوده و نگرانی آنان را به دنبال خواهد داشت.
به گفته وی در سال های اخیر، عوامل تاثیرگذار از قبیل استمرار خشکسالیها و نوسانات اقتصادی بازار در برداشت و تولید زعفران همواره به زیان زعفران کاران رقم خورده است و امسال نیز با کاهش تولید آینده ای مبهم در مسیر تولید این محصول ارزشمند قرار داده است.
تولید سالانه ۱۲ تن زعفران در سرایان
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان سرایان هم با اعلام اینکه متوسط تولید زعفران در شهرستان سرایان سالانه بالغ بر ۱۲ تن است، گفت: زعفران تولیدی این شهرستان را بر اساس آزمایشات انجام شده، از با عیارترین زعفران های تولیدی در کشور به لحاظ عطر و رنگ و طعم عنوان کرد و از تولید زعفران ارگانیک در مزارع شهرستان سرایان خبر داد.
احتمال کاهش ۶۰ درصدی برداشت زعفران
علی بردبار با بیان اینکه برداشت زعفران در شهر سرایان و روستاهای کوهستانی روزهای پایانی خود را پشت سر می گذراند از کاهش ۴۵ درصدی محصول تاکنون خبر می دهد و می افزاید: با شروع برداشت زعفران در شهرهای سه قلعه و آیسک احتمال کاهش ۶۰ درصدی زعفران در شهرستان نیز متصور است.
وی با اشاره به خسارات وارده در طول سال به مزارع و استمرار خشکسالی و کاهش تولید زعفران، حمایت از زعفران کاران در قالب ارایه تسهیلات دراز مدت و با سود کم را از مطالبات کشاورزان شهرستان برشمرد.
مدیر جهاد کشاورزی سرایان، زعفران را یکی از مهمترین گیاهان دارویی و گران ترین ادویه جهان معرفی و افزود: شهرستان سرایان از مهمترین نقاط و مراکز تولید زعفران با عیار در جهان است.
وی با بیان اینکه این شهرستان با دارا بودن سه هزار و ۳۰۰ هکتار سطح زیر کشت زعفران مقام دوم تولید طلای سرخ ارزشمند و صادراتی در خراسان جنوبی را در اختیار دارد، اضافه کرد: سالیانه حدود ۱۲ تن زعفران خشک تولید شده از مزارع شهرستان روانه بازارهای داخلی و جهانی می شود.
بردبار ادامه داد: کاشت این محصول ارزشمند از دیرباز در مزارع قنوات شهرستان رواج داشته و بعد از حفر چاه های کشاورزی در نیم قرن گذشته، سطح کاشت مزارع و میزان تولید و عملکرد آن در واحد سطح به شدت افزایش یافته است.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر متوسط عملکرد زعفران خشک در هکتار حدود چهار کیلوگرم است.
بکارگیری ۴۶۰۰ نفر کارگر فصلی در امر برداشت
وی با اشاره به اینکه عطر، طعم، رنگ دهی و درشتی کلاله زعفران از مهمترین خصوصیات و عوامل بازار پسندی زعفران مرغوب است از فعالیت حدود چهار هزار و ۶۰۰ نفر از کشاورزان شهرستان سرایان به طور مستقیم در تولید این محصول بدون جایگزین، مهم و استراتژیک خبر داد.
بردبار در ادامه شرایط اقلیمی، نحوه جمع آوری و خشک کردن کلاله زعفران، را از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر کیفیت و مرغوبیت زعفران این شهرستان عنوان و تصریح کرد: توانایی و مهارت کشاورزان پرتلاش شهرستان در تولید، خبرگی و چیرگی بانوان در برداشت، مهارت در پاک کردن و خشک کردن، برداشت غنچه گل در اوایل صبح، پاک کردن با دست، خشک کردن در سایه و نگهداری در فضای مناسب را از دیگر عوامل تاثیرگذار بر کیفیت طلای سرخ سرایان دانست که نام زعفران با عیار شهرستان سرایان را زبانزد عام و خاص کرده است.
وی بیان کرد: بر اساس آزمایشات انجام شده در آزمایشگاه های معتبر، درصدکروسین بالا (قدرت رنگ دهی)، درصد سافرانال (قدرت عطر و بو) و میزان پیکروسین که عامل طعم دهی زعفران است در زعفران با عیار تولید شهرستان سرایان بسیار قابل توجه است.
بردبار همچنین ادامه داد: کشاورزان سختکوش شهرستان در سال زراعی جاری نیز از نیمه دوم مهرماه کار برداشت زعفران را از مزارع روستاهای گوهپایه شروع و تا پایان آبان ماه در دشت سه قلعه و آیسک به پایان می رسانند تا دسترنج خود را به مردم عزیز کشور اسلامی و سراسر دنیا هدیه کنند.
وی با بیان اینکه در سال های اخیر برنامه تولید محصول ارگانیک زعفران در دستور کار مدیریت جهاد کشاورزی قرار گرفته و در این راستا، مزارع ترویجی بدون استفاده از کودها و سموم شیمایی دفع آفات نباتی مورد توجه قرار گرفته است، ادامه داد: در سال جاری زعفران کاران سرایانی بالغ بر ۶۰ کیلو زعفران ارگانیک را تولید و در اختیار شرکت های طرف قرارداد قرار دادند.
زعفران ارگانیک سرایان مهمان سفره ایرانیان
به گفته وی محصول تولیدی این مزارع در آزمایشگاه های معتبر مورد بررسی و سنجش مستمر قرار دارد و در سال جاری برای اولین بار محصول با عیار ارگانیگ در سفره دوستداران طلای سرخ سرایان لحظات شاد و فرح بخش را به کام خانواده های ایرانی و جهان هدیه کند.
عرضه فله ای زعفران؛ زیان بیشتر زعفران کاران
بردبار در ادامه بر ضرورت راه اندازی واحدهای فرآوری و بسته بندی طلای سرخ در سرایان تاکید و بیان کرد: در حال حاضر عمده محصول تولیدی شهرستان به صورت فله ای و یا بسته بندی خانگی به بازار عرضه می شود و واحدهای صنایع تبدیلی و غذایی دارای پروانه بهره برداری موجود در این شهرستان، توانایی جذب همه محصول تولیدی را ندارند.
نظر شما