اجلاسیه کتابداران مدارس علمیه خراسان رضوی برگزار شد

اجلاسیه کتابداران مدارس علمیه استان خراسان رضوی، به‌مناسبت هفته کتاب و گرامیداشت روز کتابدار، به‌همت مدیریت پژوهش و توسعه علمی و اداره پژوهش دفتر خواهران حوزه علمیه خراسان، ویژه کتابداران مدارس علمیه این استان برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد، دکتر سیدمهدی طاهری صبح امروز در اجلاسیه کتابداران مدارس علمیه استان خراسان در پاسخ به این سؤال که «آیا از ابزارهای جدید استفاده کنیم و یا ابزارها، فناوری‌ها، رویکردها و استاندارهای بومی خود را توسعه دهیم؟» گفت: قطعا دومی مطلوب است، اما همه کتابخانه‌های دانشگاهی و تخصصی دنیا در طرح رده‌بندی کنگره است و این طرح خیلی مناسب طبقه‌بندی منابع اسلامی نیست، چراکه برای طبقه‌بندی کتابخانه کنگره آمریکا طراحی شده است.

وی اضافه کرد: طبقه‌بندی که امروزه در کتابخانه‌ها وجود دارد، در رده طبقه‌بندی کنگره آمریکا نیست، اما به دلیل نداشتن طرح جایگزین و عدم فعالیت‌های گروهی، از آن استفاده می‌شود.
رئیس کتابخانه مرکزی دانشگاه علامه طباطبایی توسعه بومی‌سازی ابزارها را کاری بسیار خوب عنوان کرد و گفت: ما می‌توانیم با تولید محتوا و استفاده از ابزارهای طرح کنگره، بستری مناسب برای انتشار معارف اهل بیت علیهم السلام و قرآن داشته باشیم.

طاهری در بخشی از سخنان خود به توسعه استانداردها در دنیا اشاره کرد و خطاب به کتابداران حاضر در جلسه گفت: با اصطلاحات خاص این حوزه آشنا شوید. زیرا دنیای علمِ اطلاعات امروز، همین مباحث است، و برای اینکه بتوانید بومی‌سازی کنید، باید با چنین مباحثی آشنایی داشته باشید.

وی به رویکرد «هرم دانش» اشاره کرد و گفت: امروزه همه دنیا روی این هرم کار می‌کنند، که پایین‌ترین سطح آن را، دیتا می‌دانند و بر این اصل معتقد هستند که داده بازنمود حقایق و پدیده‌های عالم هستی در ماشین است.

طاهری بیان کرد: کتاب الکترونیکی رسانه گروهی است که داده‌ها در آن ذخیره و قابل بازیابی هستند.

دانشیار دانشگاه علامه طباطبایی تهران گفت: انسان در فکر کردن به سمت کشف دانش حرکت می‌کند، و در ذهن خود پاره‌های اطلاعاتی را کنار هم قرار می‌دهد، تا چیزی کشف کند، و پس از تحلیل(برقراری ارتباط بین موجودیت‌ها) صفات دیگر موجودیت‌ها را، بررسی می‌کند تا به نتیجه درست دست یابد و در موقعیت‌های خاص از آن استفاده کند.

وی در ادامه به بررسی گروه‌های استاندارد پرداخت و صفات و روابط موجودیت‌ها و نیز طبقه‌بندی منابع را تشریح کرد.

طاهری در پایان به حوزه نشر در مدارس علمیه تاکید کرد و گفت: مبلغان علاوه بر آموختن، باید خود معارف را منتشر کنند، و از همه فضاها و ابزارهای موجود برای انتشار استفاده نمایند.

اجلاسیه

ترویج فرهنگ کتابخوانی از وظایف اصلی کتابداران است

حجت‌الاسلام مهدی رضایی، معاون علمی حوزه علمیه خراسان نیز در این مراسم  با اشاره به آیه «أَکمَلْتُ لَکمْ دینَکمْ وَ أَتْمَمْتُ عَلَیکُمْ نِعْمَتی» به تفاوت دو واژه اکمال و اتمام در بحث آموزشی پرداخت و گفت: «اتمام» ناظر به تام الاجزاء بودن است و در صورتی که جزء باشد، همه اجزاء آن ردیف شده، و «اکمال» نیز ناظر به گام بعد است، یعنی مسئولان یا ستاد برای استفاده از ظرفیت‌های موجود باید برنامه داشته باشند و طبق اهداف مشخص فعالیت کنند.

وی با بیان اینکه تجهیز مدارس و نهادهای آموزشی عنصر مهمی به نام کتابخانه دارند، افزود: در نظر گرفتن برنامه درسی، سرفصل‌ها و دیگر مؤلفه‌های آموزشی نیاز به زیر ساخت یک کتابخانه‌ی مطلوب دارد.

معاون علمی حوزه علمیه خراسان تصریح کرد: برنامه‌ریزی برای استفاده از کتابخانه «اتمام» است و جریان کتابخانه و استفاده از آن، مسئول کتابخانه و حتی طلابی که از کتابخانه مدرسه استفاده می‌کنند، حلقه وصل بین اتمام و اکمال هستند، یعنی مدرسه و نهاد آموزشی که دارای کتابخانه هستند و برنامه‌ای برای استفاده بهینه از این مکان را دارند، در اتمام و اکمال موفق بوده‌اند.

وی اضافه کرد: مسئول مدرسه در هر نهادی باید ترویج فرهنگ کتابخوانی و کتاب‌شناسی را ایجاد کند، و با کمک مسئولان پژوهش و علمی سیر مطالعاتی را آماده نماید و نیز به عنوان یک مأموریت از تازه‌های نشر دیگران با خبر باشد، و همچنین بازدید دوره‌ای از کتابخانه‌ها را در دستور کار خود قرار دهد.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین رضایی به ایجاد شبکه کتابداران تاکید کرد و گفت: کاری که یک شبکه انجام می‌دهد یک نفر به تنهایی موفق به انجام آن نخواهد شد، همان‌طور که آیت‌الله حائری شیرازی در تفاوت کار امام راحل و سید علی‌آقا قاضی طباطبایی که هر دو عارف بودند گفت: مرحوم سید علی آقا، عارف به تمام معنا در حیطه آزمایشگاهی بود و فقط به کسی که به نجف مشرف می‌شد دستور العمل می‌داد، اما مرحوم امام با کاری شبه معجزه عرفان خود را در حیطه صنعتی و مقیاسی بزرگ پیاده کرد و گفتمان ملی و منطقه‌ای ایجاد ‌نمود.

وی آیه شریفه «فَلَوْلَا نَفَرَ مِن کلِّ فِرْقَةٍ مِّنْهُمْ طَائِفَةٌ» منشور طلبگی دانست و افزود: در این آیه ۲۰ نکته نهفته شده، که یکی از آنها کار تشکیلاتی است، لذا کار علمی و حوزوی باید گروهی و تشکیلاتی باشد.

معاون علمی حوزه علمیه خراسان یادآور شد: خدمات پژوهشی ارزشمند و معرفی منابع و حضور در نمایشگاه‌ها باید جزء برنامه‌های جدی مدارس باشد، تا بتوانند دغدغه‌ها و توقعات خود را در قالب یک برنامه خاص پیاده کنند.

گفتنی است؛ این مراسم به‌مناسبت هفته کتاب و گرامیداشت روز کتابدار، به‌همت مشترک مدیریت پژوهش و توسعه علمی و اداره پژوهش دفتر خواهران حوزه علمیه خراسان، ویژه کتابداران مدارس علمیه این استان برگزار شد.

کد خبر 1732929

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha